Novemberi pörgés a szamosújvári Tékánál
Vissza

Novemberi pörgés a szamosújvári Tékánál

Tizenötödik kiadásához érkezett idén a szamosújvári Téka Alapítvány Pörgettyű kreatív anyanyelvi vetélkedője, amelynek indulásától az a célja, hogy a közeli szórványtelepülések magyar iskolásait, pedagógusait olyan közös játékra, vetélkedésre hívja, amely nemcsak nevel, hanem szórakoztat is.

Az elemisek számára szervezett vetélkedővel a Magyar Szórvány Napját is megünnepelte a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tanítói közössége segítségével. Ezúttal hat iskola – Szék, Buza, Bálványosváralja, Vice, Bethlen és a helyi kisdiákok – öttagú csapata vetélkedett. Minden évfolyam képviselteti magát, így alakul ki a csapat. Az Idei feladatok tematikailag a szüret köré csoportosultak, a jégtörő játékban is a Gyümölcssaláta című játékra esett a szervezők választása.

A csapatok különféle gyümölcsök körvonalát kapták meg, amelyre címert rajzoltak s csapatnevet választottak. Így született meg az Okos Mogyorók, a Szüretelők, a Borkostolók, a Vegyes barackok, a Diótörők és a Vicces Gesztenyék csapata. De még sok feladat várt rájuk: őszi találós kérdésekre válaszoltak, szófelhőben kapott szavakból szöveget alkottak, körülírással mutattak be csoporttársaiknak egy-egy őszi munkálatot, illetve megfejtették melyik közmondás lehet a feltett kérdésre a válasz. A legtöbb időt az osztályonkénti feladatlap megoldása vette igénybe, amelyben a csapat minden tagjának ügyeskednie kellett. A verseny legjobbjának a Vegyes barackok csapat bizonyult, de mindenki jutalmat kapott a szervező Téka Alapítvány jóvoltából.

November harmadik hetében a gimnáziumi osztályoké volt a főszerep. „Sokan sikítunk sebesen, kedvünk kerekedik kerekre, pörgettyűn pörgetjük nyelvünket!” – alliterálták a szamosújvári, széki, búzai, dési, vicei, szováti, décsei és váraljai négytagú csapatok, akik mesét is alkottak, miközben Tick Tack Bummos bomba szabályozta a szólánc a hosszúságát. A nekik szóló feladatlap is a nyelvi kreativitást célozta: szavakat alkottak betűcsoportokból, de összetett szavakból is választottak le értelmes szavakat. Számítógépes játék tette még izgalmasabbá a vetélkedőt, illetve, hogy a helyesírási feladatot stafétaszerűen töltötték ki. Emellett meggyőző levelet írtak a Mikulásnak, és reklámot alkottak a Pörgettyű versenynek, hogy jövőre még több szórványtelepülés kapcsolódjon be a játékba.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott versenyt a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum magyartanárai bonyolították le, akik ezúton is köszönetet mondanak a meghívásra igent mondó pedagógusoknak és játékos kedvű diákoknak. Jövőre is közösen pörgünk!


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...
Bejrúti robbanás - Donald Trump részt ...
1350 új koronavírusos megbetegedést ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ