Növelték az államilag támogatott, megpályázható helyek számát a BBTE-n
Egy hónap múlva lehet felvételizni az ország legjobb egyetemére
Egy hónap múlva lehet felvételizni az ország legjobb egyetemére
Vissza

Növelték az államilag támogatott, megpályázható helyek számát a BBTE-n

Tanügyminisztériumi döntéssel csökkentették tavaly az államilag támogatott helyek számát a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, idén azonban több ingyenes helyet hagytak jóvá az ország legjobb felsőoktatási intézményének: a 2019/2020-as tanévre az alapképzések esetében több mint hatvan, a mesteri esetében több mint száz hellyel növelték az egyetemi helyek számát tavalyhoz képest – derült ki a BBTE képviselői által ma délben tartott sajtótájékoztatóján. Soós Anna és Rudolf Gräf rektor-helyettesek elmondták, idén több mint 8300 államilag támogatott helyet hirdet meg a BBTE: a július 16-31. között zajló felvételin 4975 alap- és 3451 mesterképzési tandíjmentes helyre pályázhatnak a diákok. Az államilag támogatott helyek mellett tandíjas és távoktatásos helyekre is lehet jelentkezni. A kolozsvári intézmény 244 alapszaka közül 72, a 217 mesteri szaka közül pedig 39 magyar tannyelvű – derült ki a sajtótájékoztatón.

Minőségi oktatással, számos kutatási lehetőséggel, több mint 200 csereprogrammal és rengeteg szakmai gyakorlattal várja a jelentkezőket idén a Babeș–Bolyai Tudományegyetem – jelentette be az intézmény sajtótájékoztatóján Soós Anna egyetemi docens, a magyar tagozat vezetője, tanulmányi rektor-helyettes, valamint Rudolf Gräf egyetemi tanár, a német tagozat vezetője, a doktori tanulmányokért és könyvkiadókért felelős rektor-helyettes.

Mint az eseményen elhangzott, általában májusban szokták közölni a felvételivel kapcsolatos információkat, idén azonban a minisztérium késett az ezekre vonatkozó dokumentumok kiállításával. A mesterire vonatkozó dokumentációt még nem kapták kézhez – közölte Soós Anna. A magyar tagozat vezetője elmondta, összesen 4975 tandíjmentes, több mint 9400 tandíjas és 2700 távoktatási helyet hirdetnek meg az alapképzésen, a diákok 244 programból válogathatnak. Az alapképzéses szakok közül 147 román, 72 magyar, 10 német, 14 angol és 1 francia tannyelvű képzés. Az államilag támogatott helyek közül 60 helyet roma nemzetiségű, 170 helyet vidéki középiskolák végzettjeinek, és 100 helyet a határon túli román nemzetiségű jelentkezőknek tartanak fent. További 177 helyet az elsőbbséget élvező szakra felvételizőknek különítenek el. Az elsőbbséget élvező szakokról országos szinten születik döntés – részletezte Soós Anna.

– A magiszteri képzések esetében közel 3451 tandíjmentes és 6106 tandíjas helyet hirdet majd az egyetem, ezek közül 262-öt a prioritási szakterületekre jelentkezőknek, 25-öt a roma nemzetiségű jelentkezőknek tartanak fenn, 51 helyre határon túli román nemzetiségű jelentkezők felvételizhetnek. A mesteri esetében 217 programot hirdet meg a BBTE, 132 román, 39 magyar, 37 angol, 5 német és 4 francia tannyelvű – mondta Soós Anna.

Az intézmény idei, 2019/2020-as tanévre szóló felvételije július 16. és 31. között zajlik, a felvételivel kapcsolatos összes információ elérhető az egyetem weboldalán. Soós Anna rektor-helyettes azonban több fontos információt kiemelt a sajtótájékoztatón. Mint elmondta, örülnek annak, hogy idén szigorúbb az érettségi vizsga, ugyanakkor az egyetem ragaszkodik saját felvételi rendszeréhez. Felhívta a jelentkezők figyelmét arra, hogy a BBTE karai különböző szóbeli vagy írásbeli vizsgákat szerveznek, ennek eredményei és az érettségi eredmények adják majd a felvételi jegyet. Kiemelte, az idei felvételire online lehetett előiratkozni, és a felvételi díjat bizonyos szakos esetében banki átutalással is ki lehetett fizetni, azonban a felvételi vizsgán és a helyek visszaigazolásakor személyesen kell majd megjelennie a jelentkezőnek. A rektor-helyettes a helyek visszaigazolásának fontosságát is kiemelte. Mint mondta, a diáknak sikeres felvételit követően feltétlenül vissza kell igazolnia helyét, másképp elveszíti azt. A nyári felvételivel egy időben zajlik a pedagógia modulra való beiratkozás is, sorolta Soós Anna.

Rudolf Gräf a doktori képzés részleteit ismertette, kiemelve, hogy a doktori felvételi majd szeptemberben zajlik. Idén összesen 138 államilag támogatott, ösztöndíjas, valamint 145 ösztöndíj nélküli helyet hirdet meg az egyetem, 10 ezek közül roma származású diákoknak van fenntartva.

Újságírói kérdésre a magyar tagozat vezetője elmondta, az elmúlt három évben drasztikusan csökkent az egyetemet elhagyók aránya, és az a trend, hogy a diákok csak az alapképzés befejezése után mennek el dolgozni. A mesterképzésben tanulók nagy része azonban dolgozik, önfenntartó, tette hozzá. Az egyetem által készített statisztikákra hivatkozva a rektor elmondta, az BBTE-en végzett diákok 86%-a az egyetem befejezése után már az első 6-12 hónapban kap munkát. Az elmúlt három év legkeresettebb szakai között a Közgazdaság és Gazdálkodástudományi, az Üzletkötő, a Matematika és Informatika, a Bölcsészettudományi, valamint a Pszichológia és Neveléstudományok Karok különböző képzéseit találjuk, a legnépszerűbbek továbbra is az informatikához és médiához köthető szakirányok.

A speciálisan fenntartott helyekre vonatkozó újságírói kérdésre a rektor-helyettesek elmondták, hiába tartanak fenn helyeket a roma származásúaknak évről évre, ezeknek csak megközelítőleg felét – az alapképzés esetében körülbelül 30, mesterképzés esetében 10–15, doktorinál pedig 7 – foglalják el, és a diákok egyharmada a képzés során lemorzsolódik. Hozzátették, megközelítőleg 500 külföldi diák jön minden évben tanulni az intézménybe, ezek döntő többsége külföldön élő román nemzetiségű diák. Őket sorban a magyarországi diákok követik, akik nagy számban jelentkeznek a pszichológiaképzésre, majd további EU-s országokból érkező diákok, mint németek, franciák, olaszok vagy spanyolok választják a BBTE képzéseit.

(Borítókép: A BBTE képzéseire július 16. és 31. között lehet jelentkezni. Fotó: Facebook/BBTE)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Munka a koronavírus-járvány idején: ...
Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...
Ciprian Deac a CFR 1907 gólkirálya

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ