Növelné a taxisengedélyek számát az önkormányzat
Tarifanövelésről hallani sem akar a városvezetés
Tarifanövelésről hallani sem akar a városvezetés
Vissza

Növelné a taxisengedélyek számát az önkormányzat

Mindenkivel előfordult már, hogy csúcsidőben képtelen volt taxit találni, bár sürgősen a város másik végébe vagy közelebbi helyszínre kellett eljutnia. Az elmúlt évekre egyre inkább jellemző volt a lakosság számának folyamatos növekedése, de ez nem vonta maga után a taxisok számának gyarapodását, ezért egyre mélyebb szakadék keletkezett a kereslet és kínálat között. Eddig az önkormányzat a népszámlálási adatok alapján ezer lakosra négy taxisengedélyt bocsátott ki, ám a lakosság száma folyamatosan nőtt, és nem hivatalos statisztikák szerint Erdély fővárosában mintegy 100 ezer egyetemi hallgató folytatja tanulmányait. A városháza növelné a fuvarozók számát, s bár a taxis cégek nyomást gyakorolnak az önkormányzatra, egyelőre nem ment bele a tarifanövelésbe. Azt viszont tervezik, hogy 2020 elejétől kötelezik a taxisokat helymeghatározó rendszer, illetve hordozható bankkártyás fizetési eszközök beszerzésére.

Sokan panaszkodnak rájuk, de nem voltak a helyzetükben, hogy tapasztalat alapján teljes képet alkothassanak a taxisok munkájáról: rendkívüli stressz, anyagi bizonytalanság, hullámzó jövedelem, a közúti forgalom és a neveletlen vagy agresszív ügyfelek miatti veszélyes munkakörülmények, alacsony tarifák. Az utasok viszont azt látják: keveset hajlandók dolgozni, főleg csúcsidőben nincs elég taxi, bizonyos fuvarokat egyszerűen elutasítanak. A helyzet összetett, a városháza viszont úgy határozott: elvágja a gordiuszi csomót.
Emil Boc polgármester nemrég azt nyilatkozta, a lakossági visszajelzések alapján arra a következtetésre jutott, hogy több taxira van szükség a városban. Jelenleg a törvényes előírásoknak megfelelően ezer lakosra négy taxi juthat, ám a lakosok száma folyamatosan nőtt az elmúlt időben, ráadásul Kolozsváron mintegy 100 ezer egyetemista tanul, akik szintén igénybe veszik a taxitársaságok szolgáltatásait. Ezen kívül figyelembe kell venni azt is, hogy egész évben, de elsősorban nyáron, sok a közhivatalok és a magáncégek által szervezett események száma, sokan jönnek szakorvosi vizsgálatra Kolozsvárra, egyre növekszik a turisták száma, és a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér utasforgalma is lassan eléri az évi 3 milliót.

Kolozsváron hivatalosan összesen 2469 taxisengedélyt bocsátottak ki, számukat január elsejétől növelné az önkormányzat. Jelenleg a taxik 90%-a benzint és GPL-t, 9,5%-a gázolajat használ s csupán 0,5%-a hibrid jármű.

Egyelőre nem nő a tarifa

A városvezető elsősorban arra összpontosítana, hogy környezetkímélő járművek kerüljenek forgalomba, azért arra ösztönzi a taxisokat, hogy hibrid vagy elektromos gépkocsikat vásároljanak. Igen ám, de elutasította a tarifa növelésére vonatkozó kérésüket, és azt sem hagyták jóvá, hogy használhassák a speciális közszállítási sávokat. Ezzel kapcsolatban Dan Tarcea alpolgármester kijelentette: a forgalmi bizottságban tevékenykedő szakemberek szerint ebben a pillanatban nem indokolt a kérés, s az elkövetkező időszakban sem hajlanak a taxisok által javasolt megoldásra. Hozzátette: éjszaka igénybe vehetik a különsávokat, még akkor is, ha az éjszakai 25-ös számú járatnak ki kell kerülnie őket. 

– Nem tehetjük meg, hogy egy 150 személyt szállító trolibuszt várakoztassunk csak azért, mert az egyik taxis éppen ügyfelet vár a speciális sávon – érvelt a tisztségviselő. 

A taxis cégeket képviselő ernyőszervezet azt igényelte az önkormányzattól, hogy nappal 3 lej 75 banis, éjszaka pedig 4,5 lejes díjszabással dolgozhassanak. A tarifanövelést azzal indokolták, hogy az utóbbi években folyamatosan növekedtek az árak, miközben a taxisok hat esztendeje ugyanazzal a díjszabással dolgoznak. 

Elektromos járművekre kapnak engedélyt

Emil Boc szerint a törvény csupán 1300 taxisengedélyt tesz lehetővé, Kolozsváron viszont 2500 személy fuvarozhat törvényesen. A szakemberek által végzett tanulmányok alapján arra a következtetésre jutott, hogy Erdély fővárosában 100–200 új engedély kibocsátására lenne szükség környezetkímélő, azaz elektromos járművek számára. Reményei szerint a városi tanács rábólint majd az elképzelésére. 

A Kolozsvári Műegyetem szakemberei az elmúlt hónapokban vizsgálta a kialakult helyzetet, tanulmányuk következtetése szerint a taxisok túl keveset dolgoznak, a Szászfenesről és Apahidáról érkező igényléseknek pedig eleget sem tesznek, s egyébként is, a kolozsváriak az útitárskereső (Uber, Bolt, Pony stb.) szolgáltatásokat részesítik előnyben. A taxisok rendkívül kevés ledolgozott munkaórája elsősorban a taxihiány oka, de szakemberek arra is rávilágítottak, hogy a megkérdezett taxisok 79 százaléka bevallása szerint nem hajlandó a városon kívülről érkezett kérésnek eleget tenni.

A tanulmány készítői által megkérdezett ügyfelek 23 százaléka válaszolta azt, hogy kizárólag taxival utazna, míg 34 százalékuk a fuvarmegosztó, azaz alternatív közlekedési megoldásokat preferálja. 

A helyhatóság által tervezett változások közé tartozik az is, hogy 2020 elejétől a taxikat helymeghatározó rendszerrel (GPS) látnák el, illetve a taxisoknak hordozható bankkártyás fizetési eszközöket (POS) kellene beszerezniük.

Egy kolozsvári férfi 1993 és 2004 között dolgozott taxisként Kolozsváron. Úgy gondolja, hogy a taxik hiánya a városháza által kibocsátott engedélyek alacsony számával magyarázható. – Valóban nem kifizetődő az ügyfelet rövid távon szállítani, mint ahogyan az sem, ha díjmentesen messze kell menni érte. A megoldást az jelentené, hogy az ügyfél kifizeti az odautat, vagy egy minimális összeget a rövid távú szállításért. Természetesen mindent hivatalosan, így nem lenne gond – véli a nagy tapasztalattal rendelkező sofőr.
„Lassan forog a kerék, gyorsan fogy a benzin, nincs pénz”

T. L. Cs. Jelenleg is taxisofőrként dolgozik, az 1990-es évek elejétől fuvarozza az ügyfeleket. – A legnagyobb gondot a közúti forgalom jelenti. A polgármesteri hivatal ugyan sokat tett a közszállítási infrastruktúra fejlesztése érdekében, de kevesen veszik igénybe. Szerintem csupán 50-60 százalékos a tömegközlekedés kihasználtsága, az emberek nem mondanak le a személygépkocsiról. Lassan forog a kerék, gyorsan fogy a benzin és a pénz. A legnagyobb gond akkor van, amikor esik az eső – sorolta a taxizással járó nehézségeket. – Tudomásom szerint körülbelül 6 éve nem módosítottunk a tarifán, akkor még csak 3 lej volt az üzemanyag, ma már lassan a duplája. Sokba kerülnek a gumiabroncsok, az alkatrészek, és az adó sem alacsony – sorolta a veterán taxisofőr.

Álláspontja szerint nem kellene növelni a taxisengedélyek számát. Úgy véli, nem feltétlenül igaz, hogy csúcsidőben sokat kell várni a járműre. – Cégünk napi 3 ezer rendelésnek tesz eleget, de csúcsidőben megtörténhet, hogy egy-egy ügyfél nem talál taxit – jegyezte meg a sofőr, aki szerint naponta maximum 15 rendelést nem tudnak teljesíteni. – Hogy nem dolgoznánk eleget? Ilyen forgalomban ki az, aki 10 óránál többet bírna vezetni? – vetette fel a kérdést. – A bérelt autók többsége egész nap úton van, ezekben az esetekben a sofőröknek 12 órát is dolgozniuk kell. 16–18 óra között váltják egymást a sofőrök, a váltás pedig hazaviszi a kollégát – magyarázta T. L. Cs.

Arra, hogy a kollégáinak közel 80 százaléka nem teljesíti a szászfenesi vagy apahidai rendeléseket, illetve nem vállalja a rövid fuvarokat a taxisofőr kifejtette: irtózik ugyan a szászfenesi fuvaroktól, de az ügyfelet nem utasítja vissza. – A Cora áruház és Szászfenes közötti távot sokszor 1 óra alatt lehet csak megtenni, s így akár 4 liter üzemanyag is elfogyhat, míg a bevétel csak 13-14 lej. Volt olyan eset is, hogy másfél órát utaztunk a repülőtérről Szászfenesig, mert a sörgyárnál csőrepedés volt, egy sávot lezártak, így az egész városban megbénult a közlekedés – mesélte a sofőr, aki szerint sokan azzal utasítják vissza az ügyfelet, hogy nincs kifizetve az útadójuk. 

T. L. Cs nem ért egyet a már nem taxizó kollégájával abban, hogy a rövid fuvarok nem kifizetődőek és pofátlanságnak tartja ilyesmi miatt visszautasítani az ügyfelet. – Az indulási tarifa és a fuvar árából már kijön 2-3 liter benzin. Szeretem a rövid fuvarokat, főleg, ha gyakoriak. Amennyiben egy órán belül hat ilyen fuvart bonyolítok le, nagyon elégedett vagyok. Sokszor fordul elő, hogy ilyen esetekben az ügyfél akár 1-2 lejjel többet is fizet – számolt be tapasztalatairól. A fuvardíj jelentős megemelésével sem ért egyet, mert az a munka megcsappanásához vezethet. – Most inkább csak 50 banit kellene emelni, s hat hónap után ismét ugyanennyit. Ha a nappali viteldíj 2 lej 70 bani lenne, s az éjszakai 3 lej, akkor elégedett lennék – magyarázta a taxis.

Bár 500 eurós befektetésre lenne szükség, T. L. Cs. hajlandó lenne kiadni a bankkártyás fizetési eszköz (POS) beszerzésére. Ezzel kiküszöbölné azokat a helyzeteket, amikor reggel az ügyfél nagy értékű bankjegyekkel fizetne. – Nemrég kétszer is előfordult, hogy az egyik ügyfél, akit ugyanonnan vettem fel, 500 lejes bankjeggyel akart fizetni. Harmadszor már nem palizott be – nevetett a veterán taxis.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ