Neves űrkutató előadása Kolozsváron
Vissza

Neves űrkutató előadása Kolozsváron

Először tart előadást Kolozsváron, illetve Romániában Christophe Lasseur, az Európai Űrügynökség elismert szakembere. Az eseménynek a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen (USAMV) ad otthont, február 21-én 11 órától, az Élettudományi Intézet Ferdinánd Király amfiteátrumában. Az előadáson a részvétel ingyenes, de regisztráláshoz kötött, amit az esemény Facebook oldalán lehet megtenni.

Az előadás során a szakember tájékoztat a MELiSSA programról és a bolygókon való életfenntartás rendszereiről. Az előadásra azért kerülhet sor, mert a kolozsvári egyetem tudományos kutatója, Radu Mircea Giurgiu posztdoktori ösztöndíjat kap a MEliSSA Alapítványtól. Giurgiu kutatási témája az illemhelyeken elhasznált víz kezelése; a víz tisztítása, majd az ily módon kezelt víznek ellenőrzött környezetben növénytermesztésre való hasznosítása.

Giurgiu a hollandiai IPStar céggel közösen folytat kutatási projektet. Rob Suters, a holland cég képviselője is elkíséri Lasseurt kolozsvári útjára, és a tervek szerint megbeszélést fog folytatni Dan Vodnar kutatásért felelős rektorhelyettessel.

A MELiSSA projekt (angol megfelelője: Micro-ecological life support system alternative) lényege, hogy a Holdon és a Marson hosszú időt eltöltő emberek igényeit kielégítse. A lehetséges megoldás egy művi ökoszisztéma kialakítása, amely során a szakemberek a földiekhez hasonló környezeti problémákkal szembesültek, úgy mint a hulladékkezelés, vízgazdálkodás, az élelmiszerek előállítása. Ilyenformán a MELiSSA projekt során elért technológiai fejlesztések egyrészt választ adhatnak a föld globális problémáira, másrészt a fenntartható fejlődést szolgálhatják. A MEliSSA projektben 13 országban működő 40 szervezet vesz részt, az alapítvány pedig a fiatal kutatók és doktorandusok támogatását tűzte ki célul.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eső után köpönyeg
Mégsem forgott veszélyben az állam ...
Koronavírus – Újabb 698 eset, 24 ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ