Nemzetközi Matematikai Olimpiász: hazatért a matematika a szülőföldjére
Vissza

Nemzetközi Matematikai Olimpiász: hazatért a matematika a szülőföldjére

Vasárnap délelőtt szemerkélő esőben kezdődött el a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiász Kolozsváron, ahol 110 ország 615 fiatalja méri össze tudását, négy ország képviselői pedig megfigyelőként vesznek részt. Ez a hatodik alkalom, hogy Románia szervezi meg ezt a nemzetközi rendezvényt. Mind a megnyitóra, mind a versenyre a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által pár éve felépített új sportkomplexumban kerül sor, mivel ez az épület az egyedüli, amely biztosítja a több mint hatszáz résztvevőnek a megfelelő körülményeket. A vasárnap déli megnyitón a szónokok megemlékeztek arról, hogy 1959-ben román matematikus kezdeményezésére Romániában rendezték meg az első ilyen rendezvényt, amely az évek során jelentős hírnévre tett szert. A román és az Európai Unió himnuszának meghallgatása után következtek a beszédek, egy-egy kisfilmet tekinthettünk meg Romániáról, illetve Kolozsvárról, majd a versenyzők országjelző táblákkal és nemzeti zászlójukkal felvonultak a terembe.

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpiászt (IMO-t) a megnyitó ünnepség első szónoka, Klaus Johannis államfő az intelligencia és a kreativitás megmérettetésének nevezte, amely által a versenyzők bebizonyítják, hogy mire képes az emberi elme. „Ti most a föld legfontosabb versenyén vesztek részt. A matematika képezi az összes tudomány, az innováció és az analitikus gondolkodás alapját. Ti alkotjátok majd országaitok és a világ értelmiségi elitjét. A matematika minden oktatási szinten fontos, ha fel akarjuk építeni a megismerésen alapuló társadalmat. Románia számára megtisztelő, hogy az egyesülés centenáriumának évében bebizonyíthatja az ismeretszerzés és a nemzetközi együttműködés iránti elkötelezettségét. Ez a verseny új barátságok megkötését, új kultúrák megtapasztalását és sikeres jövő megalapozását is célozza. Remélem, tudásotokat mindannyian a jobb és igazságosabb jövő szolgálatába fogjátok állítani” – összegzett Klaus Johannis államfő.

„Ti, fiatalok jelentitek országaitok számára az igazi gazdagságot. Nekünk, felnőtteknek az a célunk, hogy biztosítsuk a fejlődésetekhez szükséges körülményeket, hogy aztán büszkék lehessünk rátok. A mostani gyors technológiai fejlődés nem valósulhatott meg emberi tudás és odaadással végzett munka nélkül. Az evolúció alapját a matematika képezi. Ne feledjétek, az általatok birtokolt tudást és a szívetekben rejlő érzelmeket senki sem veheti el tőletek” – mondta Ana Birchall miniszterelnök-helyettes, majd a politikusi vagy diplomáciai pálya választására buzdította a fiatalokat.

„A matematika hazatért szülőföldjére. Románia az IMO szülőhazája, és jó gyermekként most meglátogatja szüleit” – mondta Geoff Smith angol matematikus az IMO megnyitó ünnepségén. 

Viorel Barbu, a Román Akadémia Matematikai Intézetének elnöke és az IMO tiszteletbeli elnöke kifejtette: büszke arra, hogy részt vehetett az első, 1959-ben megrendezett matematikai olimpiászon.

Radu Gologan, a Romániai Matematikai Társaság elnöke, az IMO Tudományos Bizottságának elnöke arra emlékezett, amikor 48 évvel ezelőtt Magyarországon részt vett a 12. IMO-n. Gologan kitért arra is, hogy az IMO-n díjazott román vagy román származású matematikusok közül ötvenen jelezték, az idei IMO során ingyenesen fejtik ki szakértői tevékenységüket.

„A Kolozs megyei oktatás a performancia hajtóereje. Ezen a megmérettetésen 114 ország 615 versenyzője méri össze tudását. Ezen kívül 400 önkéntes, 40 állami intézmény és 60 cég támogatja a rendezvényt. Kolozsvár az IMO megszervezésével a matematika világfővárosává vált” – közölte Valentin Claudiu Cuibus, Kolozs megyei főtanfelügyelő és az IMO vezető menedzsere.  

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere kifejtette: városunkat a tehetség, az otthonosság, a technológia fejlődése és az emberekbe vetett bizalom jellemzi.  Ioan Andrei Nicolae, a Romániát képviselő csapat egyik tagja reményét fejezte ki, hogy a 114 ország fiataljai jól fogják érezni magukat. 

A köszöntő beszédek után a 114 ország fiataljai az illető ország elnevezését tartalmazó táblával, nemzeti zászlóval vonultak fel a teremben. Az eseményen közreműködött a S. Toduta Zenei Főgimnázium, valamint az O. Stroia Balett- és Drámatagozatos iskola néhány tanulója.

Fotó: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online filmekkel ünnepel a Művész mozi
Házhoz jön a Filmtettfeszt
Vasárnap lesz a Pilátus című film ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ