Nemzetközi Matematikai Diákolimpia: hatszáznál több diákot várnak
Mimó macival térhetnek haza a versenyző diákok
Mimó macival térhetnek haza a versenyző diákok
Vissza

Nemzetközi Matematikai Diákolimpia: hatszáznál több diákot várnak

Kolozsváron szervezik július 3-a és 14-e között a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát (IMO), amelyre 116 ország több mint hatszáz tanulója vesz részt a világ minden részéről. 112 ország tanulója versenyzőként, négy országé pedig csak megfigyelőként lesz jelen. A verseny kabalaállata Mimó mackó, akinek nevét egy ötletbörzén választották ki. A mackót végül egy slatinai líceum romántanárának javaslata alapján nevezték el, és a tavalyi, brazíliai versennyel ellentétben ezúttal minden versenyző hazaviheti a verseny kabaláját. Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő elmondta: a szervezés nagy erőfeszítést igényel. Minden országot hat diák képvisel, akikkel két kísérőtanár is érkezik. Az idei versenyen jelen lesz Ciprian Manolescu is, aki azzal a teljesítménnyel büszkélkedhet, hogy háromszor szerzett maximális pontszámot, azaz aranyérmet a versenyen. A magyar csapat résztvevőit már kijelölték, a román csapaté viszont még várat magára.

Bár április 20-án már lejárt a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiára (IMO) való beiratkozás határideje, még mindig akadnak olyan országok, amelyek a napokban jelzik: megfigyelőként részt vennének a rangos megmérettetésen. Állandóak a változások, figyeljük a verseny honlapját, és mi is folyamatosan tájékozódunk az újdonságokról – közölte Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő ma a versenyt népszerűsítő sajtótájékoztatón.

A nemzetközi versenyen 116 ország vesz részt, ezek közül négy ország – Omán, Egyesült Arab Emirátusok, Jemen és Lichtenstein – csak megfigyelőként. Országonként hat diák versenyezhet. A kísérőtanárok és csoportvezetők mellett száznál több megfigyelő is jelen lesz. A szervezők meghívták a megnyitóra a résztvevő országok diplomáciai képviselőit is. Már 125-en jelezték részvételüket, ezért a szervezőkben felmerült a diplomaták fogadásának korlátozása. A nagyszabású verseny lebonyolítását közel négyszáz önkéntes segíti. Megtudtuk: a verseny szigorú biztonsági előírások közepette zajlik.

Minden versenynek van kabalaállata: a tavalyi brazíliai versenyen a papagájra esett a választás, ám a versenyzők legnagyobb szomorúságára csak a díjazottak kaptak belőle egy-egy példányt. – A tavalyi rendezvénytől eltérően, idén minden résztvevő hazavihet egy kabalaállatot, amelyet Moldova Köztársaságból vásároltunk, a ruházatát pedig a kolozsvári balettiskola varrodájában gyártották le – közölte Valentin Cuibus.

A verseny egyik kísérőrendezvényeként július 11-én előadást tart Ciprian Manolescuromán származású, Amerikában élő híres matematikus is, aki a verseny történetében egyedülállóan háromszor nyert aranyérmet (1995-ben, 1996-ban és 1997-ben). Manolescu a Harwardon végezte egyetemi tanulmányait, ott is doktorált, jelenleg egyetemi oktató a kaliforniai egyetemen, Los Angelesben (UCLA). Ugyancsak aznap tart előadást a román származású Victor Nistor is, aki jelenleg az Université de Lorraine, Metz-Nancy oktatója.

– A július 9-i és 10-i versenyen 14-18 év közötti fiatalok vehetnek részt. Mindenki egyforma tételeket kap, a kérdéssor nemcsak a gyermekek matematikai tudását, hanem ítélőképességét is felméri. A tételeket a beküldött 4000-5000 tétel közül választják ki. A versenyzők feltehetnek egy kérdést a megmérettetés ideje alatt, szándékukat táblácska felemelésével jelezhetik a felügyelő tanárnak, aki odasiet és megválaszolja azt. A tételeket három nyelven kapják kézhez a versenyzők: angolul, az anyanyelvükön és egy általuk választott nyelven. A minősítési folyamat is érdekes: a dolgozatokat kijavítja a bizottság és az illető ország csapatvezetője is, majd egyeztetnek a pontszámra vonatkozólag. Ha nem sikerül megegyezniük, akkor a többi résztvevő ország képviselőjét hívják segítségül.

Azt még nem tudni, ki lesz a hat romániai versenyző; a felkészítők már folynak, majd júniusban döntenek erről – nyilatkozta Mariana Pop Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes, aki tavaly részt vett a Brazíliában megrendezett versenyen. Megtudtuk: tavaly Brazíliában 18 millió gyerek közül választották ki azt a hatot, aki részt vett a nemzetközi megmérettetésen.  

A www.imo2018.org honlapról tájékozódva megtudhattuk: Magyarországot Bukva Balázs, Egri Máté, Gáspár Attila, Imolay András, Janzer Orsolya Lili (18 évesek) és a 17 éves Matolcsi Dávid képviseli. A magyar csapatot Dobos Sándor és Pelikán József matematikusok kísérik el. Dobos Sándor 2003 óta készíti fel erre a versenyre a magyar versenyzőket, Pelikán József pedig az olimpia szervezését irányító nemzetközi testület, az Advisory Board jelenlegi elnöke (2002 óta), és ugyancsak ő a magyar csapat vezetője. A magyar csapat 2017-ig 57 olimpián vett részt, ahol 81 arany-, 160 ezüst, 95 bronzérmet és 10 dicséretet szerzett a 378 versenyző. Ezzel a teljesítménnyel Magyarország a negyedik helyen áll a nemzetek összesített rangsorában – tudtuk meg a világhálón közzétett adatokból. Magyarországon már három alkalommal szervezték meg a versenyt: 1961-ben Veszprémben, 1970-ben Keszthelyen, 1982-ben pedig Budapesten.

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (angolul International Mathematical Olympiad, IMO) egy 1959 óta évente rendezett diákverseny, a nemzetközi tudományos diákolimpiák legrégebbike.  A díjakat (arany-, ezüst és bronzérem) egyének és nem országok kapják, de készül nem hivatalos országlista is, amit a versenyzők egyéni pontszámainak összeadásából állítanak össze. A díj egy éremből és egy oklevélből áll. Az első IMO-versenyt 1959-ben Romániában szervezték meg. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ