Nemzetközi képzőművészeti kiállítás nyílik Kolozsváron
A Monochrome Stories tárlaton az Antal–Lusztig gyűjteményből látható válogatás
A Monochrome Stories tárlaton az Antal–Lusztig gyűjteményből látható válogatás
Vissza

Nemzetközi képzőművészeti kiállítás nyílik Kolozsváron

A legnagyobb magyarországi képzőművészeti magángyűjteményből összeválogatott nemzetközi kiállítás látogatható holnaptól Kolozsváron: augusztus 10. és szeptember 28. között a Centrul de Interes termeiben többek között olyan alkotók műveit állítják ki a Monochrome Stories nevet viselő tárlaton, mint Marina Abramović, Moholy-Nagy László, Gerhard Richter vagy Sol LeWitt. A debreceni múzeumoknál letéteménybe helyezett legnagyobb magyarországi modern és kortárs magángyűjtemény munkáiból összeállított nemzetközi válogatás az egykori gyárépületből lett Centrul de Interes (Fabricii de Chibrituri / Gyufagyár utca 9A) negyedik emeleti kiállítótermébe érkezik, a negyven nemzetközi művész alkotásait felsorakoztató tárlat ingyenesen tekinthető meg szeptember 28-ig keddtől szombatig délután négy és hét óra között.

A kiállítás premierként hoz el Kolozsvárra munkákat többek között olyan magyarországi és nemzetközi művészektől, mint Marina Abramović, Maurer Dóra, Feledy Gyula Zoltán, François Fiedler, Gál András, Johannes Geccelli, Johannes Girardoni, Raimund Girke, Hartwig Kompa, Sol LeWitt, Moholy-Nagy László, Judit Reigl, Gerhard Richter, Rene Rietmeyer, Yuko Sakurai, Seres László, Swierkiewicz Róbert, Herbert Zangs és Károlyi Zsigmond olvasható az eseményt beharangozó közleményben.

Az Antal–Lusztig gyűjtemény története az 1920-as évekig nyúlik vissza, amikor Lusztig Sámuel derecskei kereskedő elkezdett képzőművészeti munkákat vásárolni az akkori kortárs művészektől. A második világháború során elveszett vagy elpusztult minden addig gyűjtött munka, így Holokauszt-túlélőként Lusztig Sámuel elkezdte gyűjteménye újraépítését, amelybe viszonylag hamar bevonta unokáját, Antal Pétert is. Kezdetben Antal Péter nagyapja szellemiségében folytatta a gyűjtemény gyarapítását, később pedig saját elképzelése alapján alakította tovább a kollekciót.

Eleinte a magyarországi progresszív alkotók munkáit vásárolta, elsősorban közvetlenül a művészek műterméből, ezzel alapozva meg a gyűjtemény 20. századi magyar festészeti vázát. Később, úgy gondolva, hogy a gyűjtemény a magyar vonatkozást tekintve kerek és egybefüggő, egyre inkább a nemzetközi művészek által készített munkák felé fordult. Jelenleg a gyűjtemény több mint 5000 műalkotást számlál, ezzel az egyik legnagyobb magyarországi magángyűjteménnyé nőve ki magát az évek során. A nagyapja iránti elismerés és tisztelet kifejezéseképpen nevezte el Antal Péter a gyűjteményt Antal–Lusztig gyűjteménynek.

„Ez nálam mindig érzelmi alapon ment. Próbáltam olyan művészek munkáit magam köré gyűjteni a szimpátián túl, akik rendhagyóak, akik a kor elvárásaitól eltérően, a divatirányzatokkal szemben alkottak” – vallotta Antal Péter a gyűjtemény összeválogatásáról, a munkák Kolozsvárra érkezéséről pedig így nyilatkozott: „Minden gyűjtő önző, én is nagyon önző vagyok, de az önzésem abban nyilvánul meg, hogy meg kell mutatni az életműveket, vagy azokat a darabjait, amelyek a gyűjteményben vannak. Ez abszolút nem kockázatmentes. Ennek ellenére én mindig odaadom őket.”

A Monochrome Stories című kiállítás elsősorban monokróm munkákat állít ki. „A monokróm festészet nagyon érdekes, mert látszólag csak szín, de valójában sokkal több. Most ez adja a külföldi anyag karakterét” – idézi a közlemény Antal Pétert.

A tárlatlátogatás testhőmérséklet-mérést, valamint kéz- és cipőtalp fertőtlenítést követően lehetséges maszkban, betartva a két méteres távolságot a többi látogatótól. További információk a kiállítás kapcsán a Centrul de Interes Facebook-oldalán – www.facebook.com/centruldeinteres – találhatók. A kiállítás része a Centrul de Interes – vector al artei contemporane clujene című projektnek, a tárlat megszervezésében pedig  partnerintézményként vállalt szerepet Debrecen város önkormányzata valamint a debreceni Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ (MODEM).


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével ...
„Nincs a világon semmi, amit magyarul ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ