Nemzeterősítő rendezvény a Mátyás király emlékév
Vissza

Nemzeterősítő rendezvény a Mátyás király emlékév

Kolozsváron Mátyás király szülőházában ismertették a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Mátyás király emlékév februári, a szülővárosban megszervezendő rendezvényeket. A jelenlevő magyar politikusok az emlékév nemzeterősítő jellegét emelték ki. Csibi Krisztinától, a Magyarság Háza igazgatójától megtudtuk: a magyar kormány 150 millió forinttal támogatja az emlékév alkalmából szervezett rendezvénysorozatot. Maczalik Arnold, a kolozsvári Amaryllis Társaság elnöke szerint az egyesület idén 26. alkalommal emlékezik meg Mátyás király születésnapjáról, a remdezvényen hangsúlyos szerepet kapnak a gyerek- és ifjúsági programok. A program része az is, hogy a Sapientia EMTE Tordai úti épületének dísztermét Mátyás királyról nevezik el, de királyválasztásról szóló konferenciával és illusztrátorok seregszemléjével is készülnek az esemény szervezői, akárcsak főtér vándorkiállítással vagy a király szülőházának homlokzatán látható tematikus épületvetítéssel.

Borítókép: Rohonyi D. Iván (a fotó illusztráció, a 2015-ös évi, februári Mátyás Nap utcai rendezvényén készült, a felvételen a Passeggio táncegyüttes tagjai láthatók)

Százötven millió forinttal támogatja a magyar kormány a 2018-as Mátyás király emlékév eseményeit, amelyek jelentős része Erdélyben zajlik. Februárban az Amaryllis Társaság által szervezendő Mátyás napokat, míg augusztusban a Kolozsvári Magyar Napok Mátyás királyhoz kapcsolódó rendezvényeit támogatják ebből az összegből. Az emlékév erdélyi rendezvénysorozata szeptemberben zárul a Hunyad Megyei Magyar Napokkal.

Ami a kolozsvári eseményeket illeti, az Amaryllis Társaság idén huszonhatodik alkalommal szervezi meg a Mátyás napokat. Ezúttal is főszerepet kapnak a művészeti programok, amelyekkel főleg a gyerekeket és a fiatalok érdeklődését akarják felkelteni. – Az idei Mátyás Napok pénteken, február 24-én kezdődnek. A Sapientia EMTE Tordai úti főépületének aula magnáját Mátyás királyról nevezik el, majd Lupescu Radu történész tart konferenciát a királyválasztásról. A szombati rendezvények főleg a gyerekeknek szólnak: az Udvarhelyi Táncműhely a magyar operában 11 órától táncjátékot ad elő, majd az emeleti előcsarnokban táncházat szerveznek. Pennaforgatók Mátyás király birodalmában címmel illusztrátorok seregszemléjét szervezünk, de lesz vándorkiállítást is a Főtéren. Szombat délután a Csíkszeredai Fesztiválkórus lép fel a Farkas utcai református templomban, majd utcai felvonulást szervezünk a templomtól a Főtér érintésével a szülőházig. A Főtéren fényjátékra kerül sor, a szülőház homlokzatán pedig Bordos László 3D videomappingjét tekinthetik meg a résztvevők. Szombat este a szülőházban az Amaryllis Táncegyüttes lép fel és a budapesti Musica historica régizene együttes A korona a fejére száll című produkcióját láthatjuk-hallhatjuk. Vasárnap délelőtt a Törökvágási Református Egyházközség Donát úti, Makovecz-templomában lesz ünnepi istentisztelet, délután pedig az UniCante egyetemi kórus, az Amaryllis Táncegyüttes és a kolozsvári Fonte di Gioia barokk zenei együttesnek tapsolhatunk. Terveink között szerepel azt is elérni, hogy a városháza zenélő óráján ezeken a napokon ne az Enescu-mű, hanem reneszánsz zene szólaljon meg – ismertette röviden a programot Maczalik Arnold, az Amaryllis Társaság elnöke.

– Mi sem volt természetesebb, mint hogy a Mátyás király emlékév tavalyi meghirdetése után határon túli partnereket keressünk. A szervezőbizottság idei első ünnepi ülése hétfőn zajlott Kolozsváron – közölte a Mátyás király szülőházban megtartott tegnapi sajtótájékoztatón Csibi Krisztina, a budapesti Magyarság Háza igazgatója.

Fotó: Vakarcs Lorand

– Mátyás király a régió legfontosabb személyisége volt. Nagy szükség van arra, hogy ebben az esztendőben felidézzük emlékét. Mátyás király szellemi örökségének birtokosai vagyunk, és ennek az örökségnek részesei a Kárpát-medencei magyarok és románok is. Ha Mátyás király a maga korában integráló erő volt, akkor reméljük, hogy ma is az lesz. Éljük meg együtt ezt a közös szellemi örökséget – buzdított Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja.

– Idén, amikor a gyulafehérvári határozat 100. évfordulójára emlékeznek, provokatív megnyilvánulásokra számíthatunk. Erre elegáns választ kell adnunk, amely erősíti a nemzeti öntudatot. Abban az országban, ahol a kormányfő akasztással fenyeget egy őshonos nemzeti kisebbséget, és mindezt Európa közömbösen szemléli, olyan uralkodót kell felmutatnunk, akit törvényei folytán ma is igazságosnak tartanak, aki megvédte Európát a törököktől, aki példát mutatott Európának – közölte id. Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

– Az emlékezés nem öncélú, hanem a nemzeti identitás megerősítését hivatott szolgálni, amelynek alapja az anyanyelv és a közös történelem. Mi magyarok az elmúlt ezer évben meghatározóak voltunk a Kárpát-medencében. Mátyás király erős Magyarországot teremtett, megvédte Európát a fenyegető veszélytől, és ma is a közép-európai népek összefogásának szimbóluma. Remélem, hogy az emlékév hozzájárul nemzeti öntudatunk megerősítéséhez – vélekedett Gál Gergely országgyűlési képviselő, az emlékév tanácsadó testületének az elnöke. 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ