Nemsokára KaravanAct Fesztivál – idén Nagyváradon, Kolozsváron, és Szatmárnémetiben
Vissza

Nemsokára KaravanAct Fesztivál – idén Nagyváradon, Kolozsváron, és Szatmárnémetiben

A Shoshin Színházi Egyesület augusztus 17–22. között szervezi meg a KaravanAct Fesztivál negyedik kiadását. Az utazó színházi fesztivál idén 6 napot tart és 3 városba látogat el.

A fesztivál 2020-as programjában lengyelországi, sepsiszentgyörgyi és kolozsvári produkciók szerepelnek, amelyeket egy képzeletbeli hangutazás (koncert) fűszerez. A szervezők idén is színes élményeket szeretnének nyújtani a különböző közterek, udvarok, teraszok  bevonásával, természetesen figyelembe véve és szigorúan betartva az aktuális járványügyi rendelkezéseket, olvasható az egyesület közleményében.

A KaravanAct Utazó Színházi Fesztivált 2015-ben hozta létre a Shoshin azzal a szándékkal, hogy (mintegy élő organizmusként) kapcsolatot létesítsen az általa látogatott települések lakóival és dialógusra hívja őket. „A KaravanAct célja, hogy «beszivárogjon» az utcákba, közterekre, gyakran látogatott vagy éppenséggel elfeledett külső-belső helyszínekre, és mindezen helyekre színházat, zenét, táncot, énekhangot csenjen, megmutatva, hogy a művészet mindenkié; hogy a mindennapjaink része tud lenni és kellene hogy legyen; hogy a színház – vagy bármely más művészeti forma – otthona nem csak a neki dedikált «ház» (színház, előadóterem, galéria), hanem bárhol, bármelyik sarkon, téren, udvaron, bárkinek az erkélyén, lakásában, bármely épületben érvényesülni tud. Ebben az «otthonra lelésben» pedig a művészet meg- és kiemel, gazdagabbá, tartalommal telítettebbé teszi az adott helyszínt, aktualizálja azt” – vallják a fesztivál létrehozói, Györgyjakab Enikő és Köllő Csongor.

„Jelen helyzetünkben a művészet ezen aktusa vitálissá, életbevágóan fontossá válik mindannyiunk számára. A KaravanAct nézői nem csupán a hagyományosan színházlátogató rétegek, hanem adott esetben bárki, aki éppen ott van, ahol az esemény zajlik: minden random járókelő, azok is, akik amúgy nem feltétlenül mennének színházba, mert nem engedhetik meg maguknak, vagy nem ismerik eléggé. A mostani helyzetben mindannyian benne vagyunk, a KaravanAct pedig mindenkinek és bárkinek szól: így próbálunk mi a magunk eszközeivel a helyzeten segíteni.” – áll továbbá a szervezők közleményében,  hozzátéve, hogy: „Az aktuális rendelkezéseket, biztonsági procedúrákat maximálisan tiszteletben fogjuk tartani, hiszen fontos számunkra mind nézőink, mind fellépőink egészsége.”

Kiss-Ferenczi Sára az Apa lánya című előadásban. Fotó: Márkos Tamás

A fesztivál a következő útvonalat járja be: Nagyvárad – augusztus 17–18.; Kolozsvár – augusztus 19–20.; Szatmárnémeti – augusztus 21–22.

Az érdeklődők három produkciót tekinthetnek meg: a lengyelországi Teatr Biuro Podróży Carmen Funebre című szabadtéri előadását; a sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínház PYRO című szabadtéri tűzshow-ját; a Shoshin Színházi Egyesület produkcióját, Háy János Apa lánya  című darabjából készült előadást, valamint Fluidian (Emil Gherasim) zeneszerző, gitáros és hangművész koncertjét.

A KaravanAct előadásai ingyenesek. További részletek, valamint a városokra lebontott program elérhető a www.shoshintheatre.com és a  www.facebook.com/karavanact oldalakon.

(Borítókép: Az M StudioMozgásszínház PYRO című szabadtéri tűzshow-ja is szerepel a programban. Fotó: Kristó-Gothárd Hunor)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Május 15-ig lehet nevezni a Bujtor ...
Márton László kapja az idei Artisjus ...
Szavak mezején

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ