Németh Zsolt: Magyarország és Románia együtt lép fel a jogfosztó ukrán kisebbségvédelmi törvény ellen
Vissza

Németh Zsolt: Magyarország és Románia együtt lép fel a jogfosztó ukrán kisebbségvédelmi törvény ellen

Magyar-román közös kezdeményezésre az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének monitoring bizottsága egyhangúlag döntött arról, hogy felkéri az ET alkotmányjogi tanácsadó szervét, a Velencei Bizottságot, vizsgálja meg, hogy az ukrán kisebbségvédelmi törvény összhangban áll-e a nemzetközi normákkal - hangsúlyozta Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke csütörtökön Strasbourgból telefonon nyilatkozva az MTI-nek.

 Németh Zsolt felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna kötelezettsége ellenére sem folytatott egyeztetést a Velencei Bizottsággal és a nemzeti kisebbségeik képviselőivel, akik azóta hangot adtak elégedetlenségüknek az új törvénnyel kapcsolatban. 

A fideszes képviselő szerint ezt az ügyet a Velencei Bizottság prioritásként fogja kezelni, és pár hónap alatt értékelést adhat a törvényről. Kiemelte továbbá, hogy Ukrajnának is elemi érdeke, hogy a kisebbségvédelmet összehangba hozza a nemzetközi normákkal.

"Ukrajna uniós integrációjának alapvető feltétele a nemzetközi kisebbségvédelmi jogszabályoknak való megfelelés, ezt a csatlakozáshoz szükséges koppenhágai kritériumok is előírják" - húzta alá.

Egyhangúan fogadták el a magyar jelentést

Németh Zsolt arról is beszámolt, hogy az ET parlamenti közgyűlésén sok eredményt ért el a magyar delegáció. Példaként említette, hogy a parlamenti közgyűlés jogi bizottságában egyhangúan elfogadták azt a magyar jelentést, amely az Emberi Jogok Európai Bírósága által kiadott magyar vonatkozású döntések végrehajtását értékeli. Mint mondta, a magyar teljesítmény kimagaslóan javult az elmúlt időszakban a többi ország eredményeivel összehasonlítva.

A képviselő elmondta továbbá, hogy a közgyűlés elfogadta a negyedik ET-csúcstalálkozóra vonatkozó jelentést, amelyben előremutató ajánlás fogalmazódott meg a találkozó záródokumentumával kapcsolatban. Az ajánlás nagy hangsúlyt fektet a kisebbségi jogok tiszteletben tartására, amely az "európai demokratikus biztonság" nagyon fontos előfeltétele. Ezenkívül kiemeli az Európa Unió és az Európa Tanács közötti együttműködés szükségességét különösen a bővítési politika területén - tette hozzá Németh Zsolt.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ