Négyen a nagyágyon: mit is dolgozunk?
Vissza

Négyen a nagyágyon: mit is dolgozunk?

Apa még mindig itthonról dolgozik, s most már bátran jelenthetem, hogy kisebb értetlenkedésekkel ezt az apróságok is a legtöbb esetben tudmásul veszik. Így nagyban megkönnyítik az én dolgomat és az Apáét is, hiszen nem kell hatalmas sírás-kórus kíséretében kiterelni őket a dolgozószobából. Próbálkozások, határfeszegetések azonban mindig vannak – ez már csak természetes.

Játék, pancsolás vagy kézimunka közben elő-előjön a kérdés: Apa hol van? Ilyenkor a válaszom: dolgozik. S mehet is tovább az éppen aktuális tevékenység.

Richard Scarry Tesz-Vesz Város sorozatának legújabb kedvence ezúttal a mesterségek köré építi a történeteket, s így a meseolvasások jó alkalmat nyújtanak arra, hogy Matyi is ismerkedjen a témával.

Amikor kifogytunk a meseszereplők foglalkozásából, rákérdeztem, tudja-e, hogy Apa mivel foglalkozik. A legnagyobb természetességgel jelentette: dolgozik. De mit dolgozik? A laptopot. És sokat beszél főnökbácsival, aki haragszik, ha Apa nem dolgozik.

És Anya mit dolgozik, Matyi?

Semmitse dolgozik. (Köhmm – köszönöm, gondoltam keserűen. Legalább ő ne látná így a gyereknevelési szabadságolást!) Anya megy tornászni.

De Anya főz, mos...

Neem, Matyi teszi be mosást, és Matyi eszi meg ételt Pannával. Anya olvassa meséket. Ezt dolgozza. És énekel.

Később Apával is téma volt a munka, náluk inkább a kor tükrében. Így aztán tisztázták, hogy Nagyapa nyugdíjas.

De miélt?

Azért, mert már nem dolgozik, már nem olyan fiatal.

És mama is nyugdíjas?

Nem, ő még dolgozik.

Ő még új?

(Anya és Nagyapa pedig kikéri magának a nemdolgozást!)


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Május 15-ig lehet nevezni a Bujtor ...
Márton László kapja az idei Artisjus ...
Szavak mezején

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ