Négyen a nagyágyon: Így tanultok ti...
Vissza

Négyen a nagyágyon: Így tanultok ti...

Keresztmamának június elejétől ismét munkába kellett állnia, így az unokatesókra mama vigyáz, s nem csak gyerekfelügyeletet biztosít, hanem ovis programot is a legényeknek. Pontos rendben működik a kézmosás, az étkezés, a kinti- és benti játék, a kézimunkázás, a déli alvás és nem utolsósorban a román nyelv tanulása.
Bizony, mama tudja, hogy ez utóbbi nem kis nehézségekkel jár majd, így megpróbál segíteni, hogy játék közben egy kis plussz nyelvtudás is kerüljön a lurkók buksijába – mi szülők pedig nem tudunk eléggé hálásak lenni, hogy erre is futja a mama erejéből. Ugyanis Matyit is rendszeresen átkéri egy kis unokatesós ovizásra (az én szememben idomításra), itthon aztán mi is betekintést nyerhetünk mindabba, ami például a „románórákon” történik.

Egyik ilyen alkalommal arra figyeltünk fel, hogy amikor az ebéd végén mondtuk, hogy még három falatot egyen, Matyi hirtelen rákezdett: még egy un-doj-tréj, Apa, s utána nem kérek többet. De előfordult olyan is, hogy játszótéren voltunk, s a közelben kutya ugatott. Erre Matyi: un küjné látrö. Ez igen, mama! Szép teljesítmény!

Egy másik alkalommal a postásbácsival beszélgettem, Matyi észrevette, hogy nem érti, amit hall, odajött, s félbeszakított: szalut, csé fács, lárévédéré!

Látva, hogy Matyi élvezi az új tudását villogtatni, mi is rá-rá kérdezünk, hogy mondják ennek-annak románul. Pédául az asztalnál, reggeli közben: Matyi, hogy mondják, hogy kérek szépen tejet? Rog frumosz sápté!

Egy másik alkalommal az Apa teáját szerette volna megkóstolni. Kérte is szépen, de Apa figyelmét nagyon lekötötte valami más, s amikor a második felszólításra sem reagált, Matyi taktikát váltott: Aaaaapa, rog frumosz csáj!

Olyan is volt már, hogy a mosdóban, minden előzetes kérdés nélkül mondta: Anya, a dobbantónak úgy mondják románul, hogy dobbantăăúú. Van itt nyelvérzék!


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Május 15-ig lehet nevezni a Bujtor ...
Márton László kapja az idei Artisjus ...
Szavak mezején

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ