Negyeddöntős az U-BT a FIBA Európa Kupában!
Vissza

Negyeddöntős az U-BT a FIBA Európa Kupában!

A hétvégi tenisz Fed-kupa-találkozó miatt foglalt BT Aréna helyett a kisebb férőszámú Horia Demian Sportcsarnokban fogadta soron következő ellenfelét a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabda-csapata: a FIBA Európa Kupa második csoportkörének utolsó, hatodik fordulójában az izraeli Ironi Ness Ziona látogatott Kolozsvárra.

A játéktérhez közelebb eső lelátónak és az alacsonyabb tetőszerkezetnek köszönhetően talán jobb is volt ezúttal, hogy a Horia Demian Sportcsarnokban játszott Mihai Silvăşan együttese, hiszen így igazán fergeteges hangulat fogadta a vendégeket, s a közönség valóban hatodik játékosként tudta segíteni kedvenceit, akiknek egyértelmű volt a feladatuk: győzni kell, hiszen úgy biztos a továbbjutás, míg ellenkező esetben kezdődhetnek a számolgatások az igen kiegyensúlyozott J-csoportban.

Arra a bizonyos hatodik játékosra szükség is volt, hiszen a találkozót a vendégek ijesztően jól kezdték, s egyből megléptek 7:0-ra – az első kolozsvári kosárra több mint 2 és fél percet kellett várni, akkor Darko Planinics törte meg a jeget. Az U-BT ezt követően lassan, de biztosan vette át az irányítást: a játékidő felénél már csak 3 pont volt a hátránya (9:12), majd nemsokára először vezetett (15:14), végül négy ponttal meg is nyerte a negyedet. A második negyed Kuti Nándor-Levente triplájával kezdődött (27:20), de aztán az előny apadni kezdett és a vendégek ki is egyenlítettek 30-ra, sőt, a vezetést is átvették, így szünetben törékeny kétpontos előnnyel vonultak öltözőbe az izraeliek.

Térfélcsere után kiegyenlített küzdelem folyt a pályán: a vendégek tartották 2-3 pontos előnyüket – sőt, egy adott pillanatban már 5-tel is vezettek (51:45), de az U-BT újonca, Darryl Leon Jr. Peak triplája megállította a „szökési kísérletet”. Donatas Tarolis szintén triplával egyenlített 54-nél, de erre két kétpontossal válaszolt az Ironi, s úgy tűnt, sehogy sem sikerül visszavenni a vezetést. A játékrész utolsó két percében aztán ez is megoldódott, sőt, Kerron Johnson a negyed vége előtt 28 másodperccel beszórt távoli triplájának köszönhetően az U-BT végül ötpontos előnnyel (64:59) vághatott neki az utolsó negyednek. Annak első kosarát szintén Johnson szerezte, majd Planinics is betalált, a házigazdák előnye ezzel egyre szolidabbá vált. Az eredményjelző a mérkőzés során először a 33. percben mutatott 10 pontosánál nagyobb előnyt (74:63), s miután a kolozsváriak a játék ezen szakaszában kiválóan védekeztek, és igen szorgalmasan gyűjtögették a lepattanókat, a vendégek nem tudtak fogást találni az együttesen, amely ilyenformán a vártnál könnyebben nyerte meg a találkozót, s története során első alkalommal bejutott a FIBA Európa Kupa legjobb nyolc együttese közé.

Végeredmény: • Kolozsvári U-BT–Ironi Ness Ziona (izraeli) 82:71 (24:20, 15:21, 25:18, 18:12) – a kolozsvári pontszerzők: Donatas Tarolis és Darko Planinics 15–15, Karlo Zganec 12, Kerron Johnson 11, Patrick Richard 9, Kuti Nándor-Levente 8, Darryl Leon Jr. Peak és Artis Ate 6–6; játszott még: Ştefan Grasu és Toma Lungoci; a keret tagja még: Vida Dávid és Rareş Uţă.

A csoport másik mérkőzésén a nagyváradiak hősiesen harcoltak a Tsmoki Minszk otthonában, de a fehérorosz gárda végül a hosszabbításban felülkerekedett a román bajnokon.

Végeredmény: • Tsmoki Minszk–Nagyváradi MSC ESK 68:62 (18:11, 20:13, 9:20, 10:13, 11:5). A csoport végeredménye : 1. Minszk 10 pont 2. U-BT 10 pont 3. Ness Ziona 8, 4. NAGYVÁRAD 8. A pontegyenlőségek esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

A folytatásban a Kolozsvári U-BT ellenfele a Medi Bayreuth együttese lesz, a negyeddöntő első mérkőzését március 4-én rendezik Kolozsváron, majd 11-én játsszák a németországi visszavágót. A német gárda 5/1-es mérleggel, 11 ponttal végzett az I-csoport élén, megelőzve a dán Bakken Bearst, amelynek így a Tsoki Minszk jutott a kieséses szakasz első párharcában. Ha az U-BT sikerrel veszi a negyeddöntőt, úgy a döntőbe jutásért a Pinar Karsiyaka (török)–BC Kijev Basket (ukrán) mérkőzés győztesével játszik, míg a legjobb négy közé jutásért kiírt negyedik találkozón a Ventspils (lett) és a Bahcesehir College (török) méri össze erejét.

A bajorországi, alig 75 ezer fős Bayreuth csapata az Európa Kupa első két csoportkörében 93,6-os pontátlaggal hívta fel magára a figyelmet, ezzel a csoportkör második legeredményesebb együttese. Az U-BT 85,4-es mérkőzésenkénti átlaga sem rossz, s a két csapat további statisztikáit összehasonlítva érdembeli különbséget csupán a hárompontos dobások sikerarányában fedezhetünk fel: abban a németek 41,7%-osak, míg az U-BT csak 33,7%-kal büszkélkedhet.

A továbbjutásról már lemaradt Egis Körmend hazai pályán hét ponttal legyőzte a holland Landstede Hammers Zwollét szerdán a férfi kosárlabda Európa Kupa második csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában. A Körmend így 3/3-as mérleggel zárta EK-szereplését, a sorozat másik magyar csapata, a Pécsi VSK-Veolia egy győzelemmel és öt vereséggel a csoportkör első szakasza után búcsúzott, akárcsak a romániai Nagyszebeni ESK.

Eredmények, második csoportkör, K-csoport, 6., utolsó forduló: • Egis Körmend– Landstede Hammers Zwolle (holland) 87:80 (18:23, 19:21, 25:26, 25:10) • BC Kijev Basket (ukrán)–Ventspils (lett) 80:88 (15:23, 24:18, 15:20, 26:27). Végeredmény: 1. Ventspils 11 pont, 2. Kijev Basket 10, 3. KÖRMEND 9, 4. Zwolle 8.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?
Hétfőtől folytatják a fertőtlenítést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ