Négy polgármester-jelöltet indít az EMNP-MPP szövetség Kolozs megyében
Vissza

Négy polgármester-jelöltet indít az EMNP-MPP szövetség Kolozs megyében

Négy Kolozs megyei községben – Esküllőn, Kolozson, Széken és Magyarkályánban - indít polgármester-jelöltet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP). Pontosabban Esküllőn, Kolozson a Néppárt, Széken és Magyarkályánban pedig a két párt alkotta politikai szövetség, tehát az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) égisze alatt szállnak versenybe a jelöltek. Korábban a pártvezetők elmondták, mivel szövetség esetén a bejutási küszöb 5 helyett 7 százalékra ugrik, a helyi viszonyokat mérlegelve döntenek arról, hogy a jelölteket a két párt egyikének, vagy a két párt szövetségének színében indítsák. Kolozs megyében szempont volt ugyanakkor az is, hogy itt az MPP sokkal kevésbé aktív, mint az EMNP – tette hozzá lapunk kérdésére Mihály Ágnes, az EMNP Kolozs megyei elnöke.

Hasonló a helyzet a helyi tanácsosi listákkal: Szásznyíresen, Bálványosváralján, Esküllőn, Kolozson, Bánffyhunyadon, Magyargorbón és Tordaszentlászlón néppárti lista indul, Körösfőn, Széken, Magyarkályánban és Ördöngösfüzesen viszont EMSZ-lógó alatt találják meg a választók a jelölteket.

Széken az MPP-s Juhos lesz Sallai kihívója

Úgy tűnik, Széken a helyzet ennél azért valamivel bonyolultabb, hiszen az EMSZ-listán kizárólag MPP-s jelöltek vannak. Mihály Ágnes lapunknak elmondta: személyes feszültségek miatt végül a helyi MPP vállalta, hogy összeállítja a listát, a néppárti tanácsos, Filep Sándor, aki nem értett egyet a két párt szövetségével, független tanácsos-jelöltként indul újabb mandátumért.

Mint korábban írtuk, Széken az RMDSZ az önkormányzati listára összpontosít, polgármester-jelölt idén sem jelentkezett. A magyar többségű községben (93,78 százalék) az ötödik mandátumáért függetlenként induló Sallai Jánossal mérkőzik majd meg az EMSZ jelöltje, az MPP-s/EMSZ-es Juhos István.

Egeresen a PNL-ellenes szövetséghez csatlakozott az EMNP 

Nem egyszerű a helyzet Egeres községben sem, ahol idén egyetlen magyar pártnak sem sikerült polgármester-jelöltet állítania. Az RMDSZ-nek van saját tanácsosi listája, a Néppárt viszont csatlakozott a jelenlegi liberális polgármester, Sorinel-Gelu Lehene ellenében alakult Pro Egeres Szövetséghez, amelynek a Romák Európai Pártja és a Victor Ponta vezette Pro Romania is tagja. Mihály Ágnes elmondta: az RMDSZ mindvégig elzárkózott az együttműködéstől, egy közös magyar jelölt állításától, a román pártok azonban nyitottabbnak mutatkoztak az együttműködésre, a Néppárt ezért csatlakozott a Pro Egeres Szövetséghez, az EMNP-jelöltnek a második befutó helyet kínálták fel.

Antal Géza, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke határozottan cáfolta lapunknak, hogy elzárkóztak volna az együttműködéstől, a szervezetet nem kereste meg semmiféle ajánlattal sem a Néppárt, sem az MPP.  Ahol lehetett, ott eddig is létrejött az együttműködés, mondta az ügyvezető elnök példaként Magyarkapust említve. Itt a korábbi néppártos tanácsos most RMDSZ-színekben indul a választáson, tette hozzá.

Esküllőn a magyar közösséget egy néppártos tanácsos képviseli a helyi önkormányzatban, Gombás Csaba, a helyi református egyház gondnoka. Ő idén a Néppárt polgármesterjelöltként is vállalja a megmérettetést. Ebben a községben a magyarok számaránya nem éri el a 10 százalékot, az RMDSZ azért nem kívánt versenybe szállni, hogy ne kerüljön veszélybe a magyar képviselet - magyarázta Antal Géza.

Kolozson nem akadt olyan személy, aki az RMDSZ polgármester-jelöltjeként vállalná a megmérettetést. A község magyar lakossága (16 százalék) megosztott, négy évvel ezelőtt két RMDSZ-es és egy néppártos tanácsos nyert mandátumot.  Most mindkét párt indít listát, polgármesterjelöltje viszont csak a Néppártnak van Kuruc József, a tanácsosi listavezető személyében.

Körösfőn az RMDSZ a hivatalban levő polgármestert, Bódis Lászlót indítja a választásokon. Az RMDSZ-színekben mandátumot nyert vezetőnél, akinek az elmúlt négy évben sikerült a községet fejlődő pályára állítania, nincs is rátermettebb jelölt, teszi hozzá Antal Géza. Kihívója a független Schvarczkopf Gábor, aki 2016-ban is indult, akkor a négy magyar jelölt közül a harmadik helyen végzett a szavazatok 26,42 százalékát szerezve meg.

Mihály Ágnes szerint az EMNP nyolc éve ellenzéki szerepre kényszerült Körösfőn, kétszer is indítottak polgármester-jelöltet, de hiába. Most Schvarczkopf személyében hajlandók támogatni egy tanult mérnökembert, tette hozzá.

Versenyhelyzet Magyarkályánban 

Matematikai számítások szerint Magyarkályánban fennáll annak a veszélye, hogy a helyi magyarság, amelynek számaránya 36,26 százalék, az RMDSZ és az EMSZ jelöltjei közt kialakult versenyhelyzet miatt elszalasztja a lehetőségét annak, hogy magyar polgármestert adjon a község élére. Az RMDSZ egy fiatal helyi vállalkozót indít Portik Loránt személyében, az ő kihívója a korábban az RMDSZ-nél is bejelentkező Farkas Timea Melinda, aki viszont még az előválasztások lebonyolítása előtt átpártolt az MPP-hez, és így EMSZ-színekben indul a választáson. Antal Géza szerint az EMSZ jelöltjének manőverezése a polgármesteri szék elnyerését veszélyezteti, Mihály Ágnes szerint azonban demokrácia van, minden pártnak szíve jog ott állítani jelöltet, ahol fontosnak tartja. Az Erdélyi Magyar Szövetséghez tartozó pártok célja itt a helyi szervezet megalapozása, ezt követően az együttműködés, párbeszéd kialakítása, mondta.

Kérdésünkre, hogy vannak-e olyan községek, ahol az RMDSZ, illetve az EMSZ-hez tartozó pártok egymás jelöltjeit támogatják, Mihály Ágnes Tordaszentlászlót hozta fel példának, ahol a Néppárt azzal támogatja az RMDSZ jelöltjét, hogy nem állított ellenjelöltet.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestben és az erdélyi megyékben ...
Felmentette első fokon a bukaresti ...
Koronavírusos beteg Medgyesen – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ