Négy magyar animáció is versenyez az Annécy Filmfesztiválon
Vissza

Négy magyar animáció is versenyez az Annécy Filmfesztiválon

A világ egyik legjelentősebb animációs seregszemléjén, a franciaországi Annécy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon idén négy magyar alkotás került be a mezőnybe: három munka a vizsgafilmek között, egy kisfilm pedig az alkalmazott animációs filmek kategóriájában versenyez június 14. és 19. között.

A fesztivál idei programjába beválogatott négy magyar animáció közül három a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemhez (MOME) kötődik, egy pedig a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémián készült – olvasható a franciaországi filmes szemle honlapján.

A MOME megbízásából született meg az intézmény névadója, Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulójára a Moholymotion című kisfilm, amely az alkalmazott animációs filmek között száll versenybe.

„Hatalmas siker, hogy a világ talán legjelentősebb animációs seregszemléjén versenybe kerül Moholy-Nagy Lászlóról készült filmünk, de még nagyobb siker, hogy rengeteg helyre, számtalan nézőhöz jutottak el Moholy-Nagy életművéről készült tartalmaink: a riportok, a dokumentumfilm és az animációs film is” – közölte Kollarik Tamás producer.

A 125 másodperces Moholymotiont a Hen animációs stúdió – Darabos Éva, Kádár Melinda, Mákó Bori, Korcsok Lili – animálta, narrátora Galambos Péter, a zenét Iszlai József szerezte hozzá, a producer pedig Kollarik Tamás mellett Fülöp József volt. A kisfilm teljes egészében megtekinthető a MOME Budapest Youtube-csatornáján.

MOMÉ-s alkotások a fesztivál diplomafilmes versenyébe is meghívást kaptak. Mostoha Marcell Avant (Előre) című, csaknem négy perces, absztrakt animációja a tér és a térben lét kérdéseiről szól, Lerch Júlia Needs (Szükségletek) című 3D-s kisfilmje pedig azt kutatja, miként változnak és hogyan befolyásolhatók az emberi szükségletek.

A diplomafilmek versenyében szerepel egy, a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémián készült kisfilm is, amelyet Szegedi Adél rendezett. A Jelszó a * * * * * * * * * - hoz című, 101 másodperces animáció gyerekkori emlékek, naplójegyzetek és ezek felnőttkori értelmezése körül forog.

(Borítókép: részlet a fesztivál idei plakátjából) 


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Működésbe lép az EU első ...
Jövőt akar teremteni a BBTE a ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ