Nancy Pelosi szerint az amerikai képviselőház nem szavaz meg pénzt a falépítésre
Vissza

Nancy Pelosi szerint az amerikai képviselőház nem szavaz meg pénzt a falépítésre

Nem lehet szó arról , hogy a képviselőház pénzt szavazzon meg az amerikai-mexikói határon építendő falra - jelentette ki mai sajtóértekezletén Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke.

A házelnök közölte, hogy folynak a kétpárti bizottság egyeztetései a kormányzat működéséhez szükséges költségvetésről, de a kidolgozandó megállapodásnak nem lesz része a Donald Trump elnök által kért összeg a falépítésre.

"A törvényhozásban semmiféle fal építéséhez szükséges pénzről nem lesz szó" - szögezte le Pelosi, de hozzáfűzte, hogy amennyiben a republikánusok több határátjárót vagy modernebb és hatékonyabb technológiát szeretnének a déli határhoz, az tárgyalási alap lehet.

"Az nem tárgyalás, hogy az elnök azt mondja, neki nem számít, mit mond a kongresszus" - fogalmazott a demokrata párti politikus. Hozzátette: álláspontja szerint ezzel az elnök azt jelezte, olyan kongresszust akar amely "teljesen jelentéktelen" az amerikai politika alakításában.

Nancy Pelosi elutasította Donald Trump azon javaslatát is, hogy a falépítésre kért 5.7 milliárd dollár fejében három évig meghosszabbítaná az előző elnök, Barack Obama által életre hívott, úgynevezett DACA-programot, amely azokat a fiatalokat védi a kitoloncolástól, akiket illegálisan bevándorló szüleik még gyermekkorukban hoztak az Egyesült Államokba.

Trump Twitter-bejegyzésben és a Fehér Házban újságíróknak is azonnal reagált Pelosi sajtótájékoztatójára.

Mikroblog-bejegyzésében az elnök a Mexikóban elkövetett gyilkosságok arányának növekedéséről írt, amely szerinte hozzájárul az Egyesült Államok déli határain uralkodó humanitárius válsághoz is. Egy másik bejegyzésében pedig megismételte: "a falat mostantól hívjuk falnak, hagyjuk abba a politikai játszadozásokat". Trump ezzel ara a korábbi álláspontjára utalt, miszerint nem elég acélkerítés, vagy a határvédelmet szolgáló hatékonyabb technológia, hanem falat kell építeni.

A Fehér Házban újságíróknak Trump megerősítette: "a falra szánt pénz nélkül semmiféle megállapodás nem működik".

A kongresszusban a részleges kormányzati leállás feloldása után létrehozott, 17 tagú kétpárti bizottság egyeztet a kormányzati működés finanszírozásának biztosításáról. A múlt héten kikovácsolt és a leállást megszüntető megállapodás értelmében ugyanis a kormányzat működéséhez csupán február 15-ig elégséges összeget szavaztak meg a törvényhozók, azzal a feltétellel, hogy addig tárgyalnak a falépítéshez szükséges összeg megszavazását is magában foglaló megállapodásról. Amennyiben ez az alku nem születik meg, Donald Trump újabb kormányzati leállást helyezett kilátásba.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai bántalmazás: van okunk az aggodalomra
Szabó István nem veszi át a filmakadémia életműdíját
Újabb eseményt szerveznek a kolozsvári szépkorúaknak. Jogi tanácsadás is lesz

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ