Nagyboldogasszony főünnepe Kolozsváron
A piarista templomban évszázadok óta búcsút is tartanak ezen a napon
A piarista templomban évszázadok óta búcsút is tartanak ezen a napon
Vissza

Nagyboldogasszony főünnepe Kolozsváron

Szűz Mária mennybemenetelének, azaz „mennyei születésnapjának”, elszenderülésének napja a kereszténység és kiemelten a magyarság egyik legfontosabb főünnepe, hiszen őt Nagyboldogasszonyunkként, égi pártfogónkként tiszteljük.

Augusztus 14-én, szerdán, a főünnep vigiliáján (előestéjén) a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt, a Kálvária zöldövezetében található, kolozsmonostori, néhai apátsági templomban este 6 órakor kezdődik a primica szentmise, amelynek főcelebránsa és szónoka az idén pappá szentelt Bereczki Attila-Szabolcs. A szentmisét követően minden jelenlévő közösségerősítő búcsús szeretetvendégségen vehet részt – tájékoztatott dr. Székely Dénes kanonok, az egyházközség plébánosa, a Gyulafehérvári Pasztorálteológiai Intézet egyetemi tanára.

Augusztus 15-én, csütörtökön, a főünnep napján az Egyetem/Universităţii utcai piarista templomban reggel fél 10 órakor román nyelven, 11 órától magyar nyelven mutatnak be szentmisét. Mindkettőn főcelebráns és szónok a szintén újmisés Kovács Szabolcs, akit szabadévesként a Szent Mihály plébánián már két évvel ezelőtt megismerhettek a kolozsvári hívek. Ő Ditróról származik, és a római Német és Magyar Pápai Kollégium növendékeként folytatja tanulmányait.

Amint Veres Stelian plébánoshelyettes hangsúlyozta, annak ellenére, hogy ezt a templomot a Szentháromság imádására szentelték, tekintettel a főoltár közepén elhelyezett híres „kolozsvári Könnyező Szűz” 1681-ben festett kegyképre, ezen a napon is évszázadok óta búcsút tartanak.

Nagyboldogasszony napján a Szent Mihály-templomban reggel 8.30 és este 6 órakor, a Donát-úti Szent István templomban pedig délután 16.30 órakor lesz főünnepi szentmise.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megviseli az albérletpiacot az ...
Simona Halep római diadala
Pármai Filmzenei Fesztivál: legjobb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ