Nagy Albert retrospektív kiállítás nyílik
Vissza

Nagy Albert retrospektív kiállítás nyílik

Nagy Albert retrospektív kiállítás nyílik július 29-én, csütörtök délután 6 órakor a Művészeti Múzeum emeleti termeiben. A tárlat a múzeum és a Quadro Galéria közös szervezésében jött létre.

Nagy Albert (1902–1970) a romániai modern művészet meghatározó alakja volt, életműve mégsem eléggé széles körben ismert, olvasható a szervezők közleményében. „Jelen tárlat Nagy Albert halálának ötvenedik évfordulója alkalmából, több intézmény és magángyűjtő erőfeszítését egybefogva valósult meg. A több mint 100 festményt és három szobrászati alkotást felvonultató kiállítás a szakértők és a nagyközönség számára egyaránt premier, hiszen ennyi munkáját még a festő életében sem állították ki egyszerre. A legtöbb hazai, Nagy Albert műveket őrző közgyűjtemény, valamint romániai, magyarországi és németországi magángyűjtemények agyagából válogattunk, ezek »kincseinek« jelentős része eddig láthatatlan volt a szélesebb közönség számára. A válogatás során arra törekedtünk, hogy az egész életműből ragadjunk ki jelentős műveket, így az 1930-as években készült, »útkereső« munkák mellett egyaránt szerepelnek az 1940-es évek elejének főművei és az ’50-es évek remek, erőteljes kompozíciói, de a kiállítás gerincét a ’60-as évek (a művész életének utolsó évtizedének) művei képezik.”, áll a közleményben.

A Kolozsvári Művészeti Múzeum termeiben egy klasszikusabb szemléletű bemutatásban, kronológiai és tematikus csoportosítások mentén bontakoznak ki a festői életmű különböző szakaszai. E kiállítás második része, egy elemző jellegű tárlat, amely a Nagy Albert alkotásait és eddig közöletlen írásait egyenértékű művekként kezeli és helyezi összefüggésbe, Boros Judit és Székely Sebestyén rendezésében augusztus 19-én nyílik a kolozsvári Quadro Galériában, derül ki a sajtóközleményből.

Az eddigi legteljesebb Nagy Albert retrospektív kiállítást az Unitárius Egyház kezdeményezését felkarolva, a Kolozsvári Művészeti Múzeum és a Quadro Galéria hozta létre. A köz- és magánintézményi együttműködés keretében, a Művészeti Múzeum intézményi hálózatának, illetve a Quadro Galéria anyagi hozzájárulásának köszönhetően sikerült a különböző közgyűjteményekben őrzött alkotások kölcsönzése. Szintén a Quadro Galéria tette lehetővé a magángyűjteményekben lévő művek kölcsönzését is. A kiállítás főpartnere a Székely Nemzeti Múzeum, amely 42 művet kölcsönzött. A tárlaton szerepel 13 festmény a Magyar Unitárius Egyház, 11 alkotás pedig a Kolozsvári Művészeti Múzeum gyűjteményéből. További kölcsönző intézmények: Magyar Unitárius Egyház, Kolozsvár; Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely; Vizuális Művészetek Múzeuma, Galac; Szilágy Megyei Történelmi és Művészeti Múzeum, Zilah; Körösvidéki Múzeum, Nagyvárad; Románia Nemzeti Művészeti Múzeuma, Bukarest, Maros Megyei Múzeum, Marosvásárhely; Gheorghe Dima Zeneakadémia, Kolozsvár. A szervezők köszönetet mondanak a partnerintézményeknek és gyűjtőknek.

Jelen kiállítás kurátorai: Bordás Beáta (Művészeti Múzeum / Erdélyi Művészeti Központ) és Székely Sebestyén (Quadro Galéria).

A megnyitón felszólal: Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója; Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke; Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke és a kiállítás védnöke; valamint a kiállítás kurátorai, Bordás Beáta és Székely Sebestyén.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...
Kiépült Bálványosváralja és Mikeháza ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ