Műemléki Világnap Kolozsváron a Korzoval
Vissza

Műemléki Világnap Kolozsváron a Korzoval

A Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága és az UNESCO 1983-ban döntöttek arról, hogy április 18-a legyen a Műemléki Világnap, a kolozsvári Korzo Egyesület pedig 2016 óta szervez e napon rendezvényeket, #Loveheritage! jelszóval – olvasható az egyesület szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

„Hiszen épített örökségünket nem csak ismerni, hanem szeretni is kell. Szelíden kell végignéznünk a duruzsoló Karolina téren, Szent Györggyel együtt bátran kell legyőznünk a bronzsárkányt, képzeletben meg kell néznünk egy Janovics-filmet az Urániában” – állítják a Korzosok.

Az egyesület a világnapot számos programmal ünnepli. A Szelfizz egy műemlékkel! programban az érdeklődők a kedvenc épületetükkel, terükkel, szobrukkal kell szelfit készítsenek, amelyet a Facebookra vagy Instagramra a #loveheritage és a #korzo hashtagekkel együtt kell feltöltsenek, április 18–22. között. A résztvevők között ajándékokat sorsolnak ki.

A Korzo idei első tematikus sétáján egy „láthatatlan” örökséget mutat be az érdeklődőknek. „A város történelmi főterén is hajlamosak vagyunk úgy átsétálni, hogy nem nézünk fel a palotákra, hát még a ’60-as, ’70-es években épült lakónegyedek szürke hasábjaira. Készítsd elő a legkényelmesebb cipőd, mert elmeséljük, miként épült ki Kolozsvárnak ez a része, milyen különböző ideológiai és építészeti szempontok érvényesültek a tervezéskor, mit gondoltak a lakhatásról”, olvasható a sétáról a közleményben. A séta időpontja: április 18., szerda, 17:30 óra. Az érdeklődők a Györgyfalvi negyedbeli Mercur komplexnél (az autómosó előtt) gyülekeznek.

Szintén április 18-án az egyesület saját Facebook-oldalára tölt fel néhány kolozsvári épületről és szoborról készült részletfotót. A fotókon szereplő műemlékeket kell megkeresni, amennyiben valaki megtalálta, elküldheti a megfejtést Korzonak üzenetben. A szemfülesek között szintén ajándékokat osztanak ki.

„A várost mindenki másképp látja: van, aki a díszes kapukat nézi, más az ablakokban kuporgó cicákra lesz figyelmes. De vajon hogyan látják Kolozsvárt a képzőművészek? A kisebbeknek és játékos lelkű nagyobbaknak színezőssel kedveskedünk a Műemléki Világnapon. Néhány grafikus megmutatja nekünk rajzban, hogy melyik az ő kedvenc épülete, tere” – olvasható a közleményben. A rajzok elérhetők és letölthetők a Korzo honlapján. A kiszínezett rajzok digitális változatát az office@korzo.org.ro e-mailcímre várják.

További részletek a www.korzo.org.ro weboldalon és a Korzo Egyesület Facebook oldalán található.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Filmtettfeszt: díjátadó kézfogás és ...
Szexedukáció, utcai okoskönyvtár, ...
Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ