Mucartos emlékek kerestetnek
Vissza

Mucartos emlékek kerestetnek

Augusztus 19-én hétfőn délután 5 órától kerül sor az EME Jókai/Napoca utcai székházában arra a beszélgetéssel egybekötött találkozóra, amelyre a Mucart papírlemezgyár egykori alkalmazottait s az érdeklődőket egyaránt várják. A gyár történetéről Nagy Béla tart előadást, az est házigazdája Bitay Enikő.

E.-R. F.

Az esemény része egy olyan ipartörténeti sorozatnak, amelynek célja  a kolozsvári gyárak, az azokban egykor zajlott tevékenység, illetve az ott dolgozó személyek életének, munkásságának a felelevenítése, adatbázisokba foglalása és átmentése az utókor számára.

Ezért a szervező, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya arra kér minden egykori Mucartos dolgozót, illetve azok leszármazottait, hogy amennyiben birtokukban vannak a gyárhoz kötőső emléktárgyak, fényképek, iratok, hozzák be azokat az EME székházába, vagy magára a rendezvényre. A tárgyak sértetlenül visszakerülnek a tulajdonoshoz, az EME munkatársai csupán  nyilvántartásba veszik azokat és digitális másolatot készítenek róluk, hogy részei lehessenek a kolozsvári ipartörténeti adatbázisnak. A gyűjtés nagymértékben hozzájárul a kolozsvári ipartürténeti kutatás forrásanyagának gyarapításához, enélkül fontos emlékek, bizonyítékok, értékteremtő személyiségek, mérnökök, gözgazdászok, technikusok, szakemberek felejtődnének el végérvényesen.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesületnél immár egy évtizede zajlanak ipartörténeti kutatások, az ilyen jellegű előadások és kötetlen beszélgetések 2012-ben kezdődtek. Jeligéjük: “Hozz magaddal egy emléktárgyat”, és az azóta lezajlott eseményeken sorra került a kolozsvári Gyújtógyertyagyár (Triumf), a vasúti főműhelyek (Remarul “16 Februarie”) a Metalul Rosu, az Unirea üzem, a Tehnofrig vállalat, a kolozsvári  nyomdaipar, a bőr- és lábbeligyár, a nehézgépgyáró kombinát (CUG), az Armătura, a kendőgyár, illetve a Napochim. Jelenleg a Mucart papírlemezgyáron a sor, a szervezők szeretnék, ha erről is minél gazdagabb emléktárgy-gyűjtemény állna össze.Az eddig begyűjtött tárgyak feldolgozása, rendszerezése folyamatban van, az EME egyik célja az, hogy összeállítsa az iparban dolgozott kolozsvári személyiségeknek a kataszterét. Szeretnék felleltározni ezeknek a mérnököknek, technikusoknak és más műszaki személyiségeknek a szakmai eredményeit, életrajzi adatait, mindezeket bemutatni, közjóvá tenni s egyben emlékezni rájuk. A begyűjtött és digitalizált adatok bekerülnek az Erdélyi Digitális Adattárba

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Élő közvetítések sorozatát indítja a ...
Csökkenthetné a vírus terjedését ...
Online programajánló – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ