Mucartos emlékek kerestetnek
Vissza

Mucartos emlékek kerestetnek

Augusztus 19-én hétfőn délután 5 órától kerül sor az EME Jókai/Napoca utcai székházában arra a beszélgetéssel egybekötött találkozóra, amelyre a Mucart papírlemezgyár egykori alkalmazottait s az érdeklődőket egyaránt várják. A gyár történetéről Nagy Béla tart előadást, az est házigazdája Bitay Enikő.

E.-R. F.

Az esemény része egy olyan ipartörténeti sorozatnak, amelynek célja  a kolozsvári gyárak, az azokban egykor zajlott tevékenység, illetve az ott dolgozó személyek életének, munkásságának a felelevenítése, adatbázisokba foglalása és átmentése az utókor számára.

Ezért a szervező, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya arra kér minden egykori Mucartos dolgozót, illetve azok leszármazottait, hogy amennyiben birtokukban vannak a gyárhoz kötőső emléktárgyak, fényképek, iratok, hozzák be azokat az EME székházába, vagy magára a rendezvényre. A tárgyak sértetlenül visszakerülnek a tulajdonoshoz, az EME munkatársai csupán  nyilvántartásba veszik azokat és digitális másolatot készítenek róluk, hogy részei lehessenek a kolozsvári ipartörténeti adatbázisnak. A gyűjtés nagymértékben hozzájárul a kolozsvári ipartürténeti kutatás forrásanyagának gyarapításához, enélkül fontos emlékek, bizonyítékok, értékteremtő személyiségek, mérnökök, gözgazdászok, technikusok, szakemberek felejtődnének el végérvényesen.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesületnél immár egy évtizede zajlanak ipartörténeti kutatások, az ilyen jellegű előadások és kötetlen beszélgetések 2012-ben kezdődtek. Jeligéjük: “Hozz magaddal egy emléktárgyat”, és az azóta lezajlott eseményeken sorra került a kolozsvári Gyújtógyertyagyár (Triumf), a vasúti főműhelyek (Remarul “16 Februarie”) a Metalul Rosu, az Unirea üzem, a Tehnofrig vállalat, a kolozsvári  nyomdaipar, a bőr- és lábbeligyár, a nehézgépgyáró kombinát (CUG), az Armătura, a kendőgyár, illetve a Napochim. Jelenleg a Mucart papírlemezgyáron a sor, a szervezők szeretnék, ha erről is minél gazdagabb emléktárgy-gyűjtemény állna össze.Az eddig begyűjtött tárgyak feldolgozása, rendszerezése folyamatban van, az EME egyik célja az, hogy összeállítsa az iparban dolgozott kolozsvári személyiségeknek a kataszterét. Szeretnék felleltározni ezeknek a mérnököknek, technikusoknak és más műszaki személyiségeknek a szakmai eredményeit, életrajzi adatait, mindezeket bemutatni, közjóvá tenni s egyben emlékezni rájuk. A begyűjtött és digitalizált adatok bekerülnek az Erdélyi Digitális Adattárba

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • A gyűlölet ereje
  A gyűlölet ereje
 • Vasutas remények
  Vasutas remények
 • Sikertörténet
  Sikertörténet
 • Veszélyes másság…?
  Veszélyes másság…?
 • Káemenn – a prelűd
  Káemenn – a prelűd
 • Dupla vagy semmi?
  Dupla vagy semmi?
 • A kék ház
  A kék ház
 • Ne csak a szerencsén múljon
  Ne csak a szerencsén múljon
 • Keménykedés
  Keménykedés

ROPOGÓS ROPOGÓS

US Open: főtábla kapujában Ruse
Ez a könyv egy kapu, amit kinyitunk...
Nem valószínű, hogy károsítják az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ