MSZP: “Átpolitizált a Kárpát-medencei magyarsággal való kapcsolattartás”
Karácsony Gergely és Molnár Gyula Kolozsváron
Karácsony Gergely és Molnár Gyula Kolozsváron
Vissza

MSZP: “Átpolitizált a Kárpát-medencei magyarsággal való kapcsolattartás”

Nem venné el a Magyar Szocialista Párt (MSZP) a szavazati jogot a határon túl élő magyaroktól, de átalakítaná a választási rendszert; nem bontaná le a kerítést, amíg nincs megoldva a menekültek kérdése, habár „Magyarországon jelenleg nincsenek menekültek, hiszen Magyarországról menekülnek az emberek”, ugyanakkor karakteres, patrióta baloldali politizálást hirdetnek, amely nem veti el teljesen a 2010 előtti hagyományt”, mondta el a Szabadelvű Kör által szervezett kerekasztal-beszélgetésen Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke és a párt miniszterelnök-jelöltje. Az eseményen jelen volt Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje is. A két ellenzéki magyar politikus erdélyi kampánykörúton tartózkodik.

  – Magyarországon az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb problémáját abban látjuk, hogy nincs olyan külpolitika, külügyminiszter, külpolitikai stratégia, amely nagyon egyértelműen és világosan jelezné, hogy mit gondolunk a világról, Európáról, a Kárpát-medencéről.  Magyarországnak Európában van a helye. Fontos a keleti nyitás, de inkább kiegészítő megoldásként tekintünk erre.  A Kárpát-medencei magyarsággal való foglalkozás túlságosan átpolitizált lett. Jelentősen nőtt a határon túli magyar szervezetekhez juttatott források értéke, ami helyes, de a struktúra túlságosan átláthatatlan – vélekedett Molnár Gyula.

– Szerzett jogot nem veszünk el – utalt Karácsony Gergely a magyar állampolgársággal rendelkező határon túliak szavazati jogára – de fontosnak tartjuk azt a 600.000-es magyar közösséget is, amely tartósan külföldön él, és amely számára a szavazást megnehezíti a mostani választási rendszer – magyarázta a politikus. Elismerte: Magyarországon a határon túli magyarok kettős állampolgársága ma is vitatéma. Ezért olyan választási rendszert tart jónak, amelyben a határon túli magyarok nem magyarországi pártra, hanem külön választókerületben saját közösségük képviselőire szavazhatnának.

Az MSZP és a Párbeszéd is támogatja a Minority SafePack-et, mivel úgy gondolják, hogy az erdélyi magyar kisebbségnek összeurópai megoldásra van szüksége. Molnár Gyula is aláírta a kezdeményezést, és arra buzdítja az MSZP választóit, hogy ők is írják alá. A magyarországi baloldali politikusok dicsérték az RMDSZ kompromisszumos, „kis lépéses politikáját”, továbbá a határon túli magyarság legitim képviselőivel való folyamatos konzultáció fontosságát hangsúlyozták. 

–   Azzal a politikai attitüddel vágunk neki a 2018-as választásnak, hogy az MSZP 2010 előtti politikáját nem utasítjuk el teljes egészében, de stílusában teljesen más politikai karaktert szeretnénk felépíteni. Átlátható, világos politikát akarunk megvalósítani. Nehéz helyzetben van a politikai alakulat, mivel Magyarországon masszív kormánypártról és meglehetősen tagolt ellenzéki oldalról beszélhetünk. Magyarország legnagyobb probémája, hogy az elmúlt években kettészakadt. A szűk elit elképesztően gyarapodik, ugyanakkor jelentősen nőtt a szegények száma. Látszólag a számok jók, ha a gazdasági- és bérnövekedést nézzük, de egy gazdasági válság nélküli világban Magyarország nem épített modern országot, nem valósított meg XXI. századi társadalompolitikát, hanem visszafele haladt az időben – ismertette véleményét a jelenlegi Magyarországról Molnár Gyula.

Elhangzott: az elmúlt 28 évben vajmi kevés történt a magyar oktatásban és egészségügyben, a helyzet rendeződése évekbe kerülhet. A Magyarország-Oroszország közti kapcsolatról megállapították, hogy „Magyarország ki van szolgáltatva Oroszországnak”. A két politikus az áprilisi választások után a második legnagyobb magyar politikai pártnak szeretné látni az MSZP-t, és nem szándékoznak együttműködni a Fidesszel.  

Fotó: Rohonyi D. Iván

 

   


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?
Hétfőtől folytatják a fertőtlenítést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ