Mozgalmat indított Erdélyben a Kolozsvári Magyar Napok
Több mint 600 programmal ünnepelhetjük a jubileumi kiadást
Több mint 600 programmal ünnepelhetjük a jubileumi kiadást
Vissza

Mozgalmat indított Erdélyben a Kolozsvári Magyar Napok

Pontosan 10 évvel ezelőtt, 2009-ben újították fel és alakították át Kolozsvár Főterét, és az addig zöldellő dísztér felvonulási térré, rendezvények befogadására alkalmas helyszínné vált. Az átalakítást sokan elkeseredéssel fogadták, ám mások úgy döntöttek, nem azt nézik, mit vettek el a helyiektől, hanem azt, hogy milyen új lehetőséget kínál az átalakult Főtér. A Kolozsvári Magyar Napok (KMN) szervezőgárdája is így tett, és az átalakítást követő évben megszervezték az első KMN-t, amely azóta is az erdélyi magyarság egyik kiemelkedő rendezvénye, és amely egyfajta magyarnapos mozgalmat indított a többetnikumú vidékeken, idézte fel a KMN ötletének megszületését Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője a 10. KMN beharangozó sajtótájékoztatóján ma délben. A sajtóeseményen a szervezők az idei rendezvénysorozat programját és kiemelkedő eseményeit, az újításokat és fontos tudnivalókat ismertették.

Augusztus 17-én, pénteken már kezdődik is a Kolozsvári Magyar Napok 10. kiadása, az esemény szervezői, Gergely Balázs főszervező és Szabó Lilla programkoordinátor, valamint Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere ezért sajtótájékoztatón ismertette a fontosabb tudnivalókat.

Gergely Balázs a sajtóeseményen felidézte a rendezvény ötletének megszületését, kiemelve, hogy a 2009-ben átalakított Főteret be akarták lakni, így született meg a Kolozsvári Magyar Napok. A főszervező ugyanakkor arra is rámutatott, büszkék lehetnek a kolozsváriak arra, hogy a KMN egyfajta erdélyi szintű magyarnapos mozgalmat indított el, hiszen egyre több kisebb-nagyobb interetnikus városban, szórványtelepülésen szerveznek hasonló rendezvényt.

– Ennek tiszteletére az idei rendezvény egyik fontos programpontja lesz a Főtéren felállított tárlat, amely fényképeken mutatja be a Kolozsvári Magyar Napok elmúlt 10 évét és a magyarnapos mozgalmat – közölte Gergely Balázs, aki ugyanakkor gratulált a többi magyar napos rendezvények szervezőinek.

A Magyar Állami Népi Együttes Kolozsvári piactéren című előadását mutatja be a hivatalos megnyitón

– A tíz év az mégiscsak tíz év, de remélem, hogy ez csak egy állomása egy nagyon-nagyon hosszú folyamatnak – fogalmazott a főszervező, kiemelve, hogy a tíz évet még színesebb, még kedvesebb, még bűbájosabb programmal ünneplik.

Kutyanap, ősbemutató és 30 éves forradalom

A rendezvény 9 napja alatt összesen 630 programon lehet részt venni, ezeket 156 partner segítségével szervezték, és 133 helyszínen zajlanak, közölte a sajtóeseményen Szabó Lilla, a KMN programkoordinátora. A 630 program között találni körülbelül 100 gyerekrendezvényt is, ezeknek otthona a Romkert, a Múzeumsátor, illetve 50 filmvetítést, amelyek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, a Tranzit-házban, a Győzelem moziban, valamint a Vallásszabadság Házában zajlanak.

A rendezvény ideje alatt 25 tárlatot nyitnak meg, köztük Korniss Péter 82 éves kolozsvári születésű művész kiállítását, Károly Zöld Gyöngyi textil- és vizuális művész, Kolozsi Tibor és Gergely Zoltán szobrászművészek közös Létformák hármas határban kiállításának című tárlatát, a Petőfi Irodalmi Múzeum Ady-vándorkiállítását, valamint a Kós Károly isztambuli kötődéseit bemutató tárlatot.

Idén sem hiányozhat a programból a MIMESIS Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivál – ennek megnyitója augusztus 19-én, hétfőn lesz–, de a Bulgakovban, a Sapientia EMTE-n, valamint Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán szervezett irodalmi rendezvények és a különböző múzeumi tárlatvezetések sem. Idén a Virágos Kolozsvár sátor beköltözik a Bor utcába, a borkóstolók pedig az Apáczai-dísztermébe. A rendezvény idejére a Romkert középkori faluvá, a Farkas utca pedig fesztiválutcává alakul, utóbbi szerdától várja az érdeklődőket.

A programkoordinátor az újdonságokról is beszélt a sajtótájékoztatón. Idén például külön napot szentelnek a magyar pásztorkutya-fajtáknak, amelyet augusztus 21-ére időzítettek. A Magyar Pásztorkutyák Napja 11 órakor a Farkas utcában tartott felvonulással indul, majd a Romkertben a különböző fajtákkal ismerkedhetnek az érdeklődők.

A KMN alatt tematikus kerekasztal-beszélgetéseken a 30 évvel ezelőtti rendszerváltásról is megemlékeznek, ezeknek a Vallásszabadság Háza és a Sapientia EMTE ad otthont.

A rendezvénysorozat részeként felavatják Dávid Ferenc püspök, az Erdélyi Unitárius Egyház alapítójának szobrát, valamint Ditrói Ervin, a Kolozsvári Művészeti Múzeum alapítójának és első igazgatójának mellszobrát.

Szabó Lilla felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvény nyitógáláját augusztus 18-án, vasárnap tartják. Az eseményen fellép a Magyar Állami Népi Együttes, akik különleges produkcióval, a Kolozsvári piactéren című előadás ősbemutatójával készülnek. A programkoordinátor azt is elárulta, hogy az V. Erkel Ferenc Sakk-napok vendége ezúttal Erdős Viktor nemzetközi nagymester lesz. Hozzátette: a programot az érdeklődők a www.magyarnapok.ro oldalon, vagy a KMN telefonos applikációjában böngészhetik.

Kiemelt rendezvény a KMN

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, Kolozsvár Polgármesteri Hivatala mindig kiemelt rendezvényként kezeli a KMN-t, és igyekszik segíteni a Kincses Kolozsvár Egyesületet abban, hogy nívós és programgazdag rendezvényt tudjanak szervezni. Ezt a hozzáállást tükrözi az is, hogy az önkormányzat évről évre növeli a rendezvénynek biztosított anyagi támogatást, idén 530 ezer lejjel szállt be a szervezésbe, ez a 2014-ben biztosított összeg négyszerese, emelte ki Oláh Emese.

Az alpolgármester a fontos tudnivalókat ismertette a sajtóeseményen. Kiemelte, a KMN ideje alatt, augusztus 22–25. között a 102-es villamos, a 30-as, 31-es, 32-es és 35-ös buszok, valamit a 25-ös troli 22.30 helyett 23.30-ig, sűrűbben közlekedik.

Oláh Emese elmondta, számos forgalomkorlátozásra számíthatnak a kolozsvári lakosok a következő héten. Augusztus 14-e 22 órától augusztus 26-a 22 óráig lezárnak egy sávot a Főtér keleti oldalán, valamint augusztus 19-én 19 és 23 között, illetve augusztus 21–25. között, 20.30-tól 23.15-ig a Főtér déli és keleti oldalát teljesen egészében lezárják – ez módosulhat, a koncerteken résztvevő tömeg mozgásának függvényében.

A Farkas utcát augusztus 18-a10 óra és augusztus 26-a 22 óra között zárják le az autósforgalom elől. Az Egyetem utcában, a piarista templom előtti parkoló augusztus 18. és 26. között zárva lesz.

További forgalomkorlátozások lesznek augusztus 20-án, 18 és 19 óra között a Szent István-napi Néptánctalálkozó hagyományos ünnepi felvonulása miatt, illetve augusztus 24-én, 9 és 12.30 óra között, a Donaton futóverseny idején.

Borítókép: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Indulhat a háztartási gépek ...
Bölcs diákok: középpontban a Föld ...
Erdélyi magyar kutatók saját ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...