Moromeții 2 – Görögörszági fesztiválon mutatják be a filmet
Vissza

Moromeții 2 – Görögörszági fesztiválon mutatják be a filmet

A Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál Balkan Survey szekciójában mutatják be a Moromeții 2 című filmet. Az 59. alkalommal megszervezett seregszemle idén november 1–11. között zajlik, Marin Preda kedvelt szereplőit november 2. és 3. láthatja a fesztiválközönség. A veítéseken jelen lesz Stere Gulea rendező – olvasható a filmet forgalmazó Transilvania Film közleményében.

Tavaly, ugyanebben a szekcióban, A szavaktól képekig: Balkán irodalom és mozi speciális programban nagy sikerrel vetítették le Marin Preda regényének 1987-es adaptációját, a Moromeții című filmet.

A Moromeții 2 folytatja Ilie Moromete családjának történetét, a legfiatalabb fiúval, Niculeaval a főszerepben. Ilie Moromete 1945–46-ra már megöregedett, de még ereje teljében van, második feleségével, Catrinával továbbra is feszült a viszonya, míg Niculae egy új élet megpróbáltatásainak van kitéve, amelyben katonaként minden lehetségesnek tűnik. A filmet Stere Gulea rendezte, operatőr Vivi Drăgan Vasile, producerek: Oana Giurgiu és Tudor Giurgiu. A főszerepekben Horațiu Mălăele, Dana Dogaru és Iosif Paștina látható.

A görögországi fesztivál 25 éve hozta létre a Balkan Survey szekciót, amelyben a régió legjobb 15 nagyjáték- és rövidfilmjét vetítik évről évre. A szekcióban a Moromeții 2 mellett látható továbbá a Butterflies (rendező: Tolga Karaçelik, Törökország), Cold November (r. Ismet Sijarina, Koszovó), You Have the Night (r. Ivan Salatić, Montenegró–Szerbia), Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (r. Radu Jude, Románia) és Alice T. (r. Radu Muntean, Románia). Idén a román filmes újhullám elődeinek filmjeit is vetítik egy, a szekcióhoz tartozó speciális programban, amelybe összesen 8 filmet válogattak be (Reconstituirea, Proba de microfon, 100 de lei, O lacrimă de fată, Concurs, Secvențe, E pericoloso sporgersi, Marfa și banii).

A Moromeții 2 november 16-án kerül a romániai moziforgalmazásba, de a stáb már októberben bemutatókörütra indult az országban.

(Borítókép: Jelenet a filmből, előtérben az Ilie Morometet alakító Horațiu Mălăele)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?
Hétfőtől folytatják a fertőtlenítést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ