Mobilitási folyosó a Szent László úttól az IRA hídig
Macalik: kortárs igényeknek megfelelő kettős közutat terveznek
Macalik: kortárs igényeknek megfelelő kettős közutat terveznek
Vissza

Mobilitási folyosó a Szent László úttól az IRA hídig

A kolozsvári városháza összesen nyolc kilométer hosszú mobilitási folyosót hozna létre a város északi részén a Szent László/Răsăritului utca, a Kenyérmező/Câmpul Pâinii utca és az IRA híd között. Két új, négysávos sugárutat terveznek bicikliúttal, kereszteződésekkel a gépkocsiforgalom csökkentése érdekében. A Lakossági Innovációs és Ötletközpont (CIIC) által május 25-én, szerda délután szervezett közvitán Macalik Arnold építész ismertette a terveket. Kifejtette: a munkálatokat több tényező nehezíti: az ivóvíz-, csatorna- és földgázhálózat fővezetéke, a terület egyenetlensége, a roppant kevés zöldövezet és a gyalogosrész hiánya. Emil Boc polgármester rámutatott: a mobilitási folyosó is hozzájárul a város fejlődéséhez és korszerűsítéséhez. Dan Tarcea alpolgármester kifejtette: a munkálatok nem egyetlen utcára korlátozódnak, érintik a vasúti síneket, körforgalmakat is.

Két új, kétszer négy kilométeres és négysávos sugárutat alakítana ki a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a Szent László/Răsăritului utca, a Kenyérmező/Câmpul Pâinii utca és az IRA híd között. A sugárút kiindulópontja a jelenleg épülő Vasutas park melletti négysávos Szamos-híd.

– A kolozsvári önkormányzat alapvető célkitűzése közép- és hosszú távon az okosváros kiépítése. A vasút északi és déli sávjában létrehozandó két közút szerves egységbe rendezi az átszelt városi övezeteket, továbbá összekapcsolja a város lakónegyedeit, miközben az illető városrész gazdasági és esztétikai potenciálja nő az ott lakók életszínvonalával együtt. A projekt mobilitási alternatívát kínál a város fejlődését és korszerűsítését illetően – nyilatkozta Emil Boc polgármester.

– A sugárutak kialakítása több tucat utcakereszteződést, körforgalmat, vasúti átjárót érint, nem csak egyetlen utcára korlátozódik – közölte Dan Tarcea liberális alpolgármester.

A projekt során korszerűsítik az utcakereszteződéseket, felújítják a Szent László/Răsăritului és a Kenyérmező/Câmpul Pâinii utcát, bicikliutat hoznak létre, fákat ültetnek, utcai bútorzatot helyeznek el, korszerűsítik a közvilágítást. A javasolt zöldövezetek területe 56 ezer négyzetméteres, a gyalogosoknak szánt övezet pedig 45 ezer négyzetméteres lenne, a bicikliutak pedig a létesítmény 7,5 százalékát alkotnák. A városi közszállítást is tervezik összehangolni a majdani metropoliszövezet vasúti közlekedésével.

Expozéjában Macalik Arnold építész, a mobilitási folyosót tervező cég vezetője elmondta, hogy a munkálatokat több tényező is nehezíti: az ivóvíz-, csatorna- és földgázhálózat fővezetéke, a terület egyenetlensége, a roppant kevés zöldövezet, a gyalogosrész hiánya. – Az évtizedek során a vasút övezetében rengeteg hulladékot halmoztak fel a lakosok egy-egy helyszínen. A tervezet szakaszán már meglevő úttesteket évek óta nem javították, nincs bicikliút, hiányos a közvilágítás, a közszállítás stb. A vasút feletti két híd korszerűsítésre és kibővítésre vár. A magas zajszint a vasúti sínek mentén hangszigetelő falak elhelyezését sürgeti – sorolta a nehezítő körülményeket az építész.

A tervezett sugárút kialakítása jelentős mértékben mérsékeli majd a környező utcák jelenlegi magas forgalmát és terheltségét. Egyes tanulmányokból kiderül, hogy az elmúlt öt évben az IRA–vasútállomás útvonalon mintegy 3300 közlekedési baleset következett be, amely negyven ember életét követelte. A beavatkozásra szánt területen a jelenleg leaszfaltozott 78 ezer négyzetméterhez további 30 ezer négyzetméternyi terület hozzáadásával folyamatossá válik a közlekedés a kívánt szakaszon. A folyosó 45 ezer négyzetméteres gyalogosövezettel szolgálja majd a városi mobilitást. Emellett a mai közel 19 ezer négyzetméternyi, gyalogosok által használt részt 45 ezer négyzetméterre növelnék. A zöldövezetet pedig a jelenlegi 6400 négyzetméter helyett 56 ezer négyzetméteren alakítanák ki.


Macalik Arnold építész, a mobilitási folyosót tervező cég vezetője a terv városrendezési és konceptuális szakaszát mutatta be

A tervek között szerepel több körforgalom kialakítása, így a Kajántói/Oaşului–Szent László/Răsăritului utcákat összekötő híd környékére is körforgalmat terveznek, amely összeköttetést teremt a Kenyérmező/Câmpul Pâinii utcával. Két másik körforgalom az IRA csomópontnál lesz: az egyik a volt Sanex, jelenleg Cesarom gyár környékén, a másik a Békás-patak mentén. Szintén körforgalom lesz a Korvin/Május 1 téren, a Téglás/Fabricii és a Csaba/Anina utca kereszteződésénél, a Cukorgyár/Fabricii de zahăr utcába pedig aluljárót terveznek.

– A kolozsvári polgármesteri hivatal a kortárs igényeknek megfelelő kettős közúttal szándékszik összekötni Szamosfalva térségét a kolozsvári vasútállomással. Kettős annyiban, hogy a vasúttól északra a Kenyérmező utca néven ismert útvonalat, illetőleg a vasúttól délre az egykori Szent László (ma Răsăritului) utca folytonosságát kívánják kiépíteni az IRA (egykoron Intreprinderea Reparaţii Auto) hídtól a Vasutas park mellett éppen építés alatt álló hídig. Kortárs igényeknek való megfelelés értelmében a két útvonal széles járdákkal, folyamatos kerékpárúttal, összefüggő autósávokkal, útmenti egységes fasorokkal, zöldövezetekkel, parkolókkal, korrekt közműalépítmények kialakításával terveztetik. Az összesen közel nyolc kilométeres, mintegy negyven utcát, négy vízfolyást keresztező útvonal kialakítása komplex köztéri tervezési feladat, amelynek most a városrendezési és konceptuális szakaszát mutatták be. A terv építészeti és urbanisztikai feladatainak szerzője a Mossfern építészeti iroda. A nagy ívű városszöveti beavatkozás következő fejezeteiben az összetett megvalósíthatósági tanulmány, az építkezési engedélyezési eljárás következik. A részletes műszaki tervezési és kivitelezésfelügyeleti feladatait a Mossfern az NV Construct és SAH tájépítész irodákkal karöltve látja el – nyilatkozta a Szabadságnak Macalik Arnold építész.

– Bár eme útszakaszok kiépítésének gondolata már az 1880-as várostérképeken is szerepel, az időközben eltelt közel másfél évszázad alatt valamiképp a város nem alakította ki ezt a két összekötő folyosót. Ennek részben maga a vasút és a Szamos, illetőleg a mintegy nyolcvan év alatt szervesen kialakult város-szövet képezte akadályát. A város fontosabb sugárútjainak terheltsége, és a településszövet kötött voltának hiánya sürgeti eme beavatkozást. A tervezett útvonalak jelentős mértékben befolyásolják majd a város egykori iparnegyedének átépítését és városi integrálását. Itt főként az egykori Carbochim, Clujana, Sanex, ecsetgyár övezeteit érinti az említett tervezet. A forgalomszervezés érdekében közszállítási útvonal is létesül a nevezett szakaszon, körforgalmak sora és csupán jobbra hajtás elve szervezi a közlekedés akadálymentesítését. A Cukorgyár utca sorompós vasúti átkelő aluljárós kialakítást nyer. Az adott szakaszon a metropoliszövezeti vasút (HÉV) három megállójának és a majdani metró IRA hídi megállójának urbanisztikai beágyazása is a terv részét képezi – magyarázta Macalik.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ