Miskolcon lesz az Erőss Zsolt özvegyéről szóló film világpremierje
A Magasságok és mélységek elsősorban Sterczer Hilda gyászfeldolgozását mutatja be
A Magasságok és mélységek elsősorban Sterczer Hilda gyászfeldolgozását mutatja be
Vissza

Miskolcon lesz az Erőss Zsolt özvegyéről szóló film világpremierje

A szeptember 9. és 17. között megrendezett 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be az Erőss Zsolt történetéből inspirált, a hegymászó özvegyének gyászfeldolgozásáról szóló Magasságok és mélységek című filmet, amelyet Csoma Sándor rendezett – olvasható a fesztivál közleményében.

„A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál mindig büszke volt rá, hogy a legnagyobb nemzetközi fesztiválsikerek mellett több magyar filmet is itt láthat először a hazai közönség. Idén a fesztivál ad otthont Csoma Sándor rendező első nagyjátékfilmjének, amelyet Erőss Zsolt hegymászó története inspirált. A Magasságok és mélységek világpremierjét az alkotók mellett Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda is megtiszteli jelenlétével” – írják, hozzátéve: a film a CineFestet követően szeptember 22-től látható a magyarországi mozikban.

A közlemény kiemeli, Erőss Zsolt a valaha volt legnépszerűbb magyar hegymászó: huszonhárom éves pályafutása alatt tíz 8000 méter fölötti hegycsúcsot hódított meg, első magyarként jutott fel a Csomolungma tetejére. 2013-ban expedíció közben vesztette életét hegymászótársával, Kiss Péterrel együtt a Kancsendzöngán, halálhírük megrázta egész Erdélyt és Magyarországot. Erőss Zsoltot felesége, Sterczer Hilda két gyermekükkel várta haza.

Jelenet a filmből a Sterczer Hildát alakító Pál Emőkével

„Mivel a gyász továbbra is egyfajta tabu a kultúránkban, viszonylag kevés filmes és irodalmi feldolgozása létezik. Kifejezetten fontosnak és értékteremtőnek találom a róla való kommunikációt. Ez egy olyan esemény, amivel mindenki többször találkozik az élete során, mégsem vagyunk képesek megfelelően reagálni, sem belülről, sem kívülről” – idézi a közlemény Csoma Sándor rendezőt, aki a Magasságok és mélységekben a gyászoló feleség történetén és gyászfeldolgozásán keresztül meséli el Erőss Zsolt életét és utolsó, végzetes expedícióját.

A film nagyszabású gálavetítésére a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál első hétvégéjén kerül sor. Az eseményen jelen lesznek a film alkotói, köztük Csoma Sándor rendező, Pál Emőke főszereplő, az Erőss Zsoltot alakító Trill Zsolt, valamint Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan producerek. Megtiszteli jelenlétével az előadást Sterczer Hilda is, aki az alkotókhoz hasonlóan a vetítést követően válaszol majd a közönség kérdéseire.

A szervezők kiemelik, Miskolc sok szempontból ideális helyszín a Magasságok és mélységek premierjére: a környéken számos remek mászó útvonal található, itt van az ország második legnagyobb fedett mászó terme és a sport iránt szenvedélyesen rajongó közösség is itt az egyik legnagyobb Magyarországon. Ami pedig a hegy- és sziklamászó filmeket illeti, Miskolcon ennek is hagyománya van: a világ két legismertebb outdoor sportokkal foglalkozó filmfesztiválja, a Banff Hegyifilm Fesztivál és a ReelRock is éveken át jelen volt Miskolcon önállóan vagy a CineFest Adventure keretében.

Jelenet a filmből

A Magasságok és mélységek a Nemzeti Filmintézet támogatásával a JUNO11 Pictures gyártásában, valamint Romwalter Judit koproducer jóvoltából a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült. Producerei Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan. Az operatőr Tóth Levente, a vágó Márton Dániel, a zeneszerző Balázs Ádám. A filmben Sterczer Hildát a gyergyószentmiklósi születésű Pál Emőke, míg Erőss Zsoltot a Nemzeti Színház színésze, Trill Zsolt alakítja.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén szeptember 9. és 17. között rendezik meg, a hivatalos versenyprogram pedig az elkövetkező hetekben kerül nyilvánosságra.

(Borítókép: A filmben Sterczer Hildát a gyergyószentmiklósi születésű Pál Emőke, míg Erőss Zsoltot a Nemzeti Színház színésze, Trill Zsolt alakítja. Fotók forrása:  CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ