Miről döntöttek a mai rendkívüli tanácsülésen?
Vissza

Miről döntöttek a mai rendkívüli tanácsülésen?

Jóváhagyták a táblagépek vásárlásához szükséges összeget

Másfél millió lej értékben 2098 táblagépet vásárol a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal azoknak a kolozsvári iskolásoknak, akik eddig nem rendelkeztek a digitális térben zajló oktatáshoz szükséges eszközökkel. Erről a mai rendkívüli tanácsülésen döntöttek a tanácsosok, a költségvetés-kiigazításra vonatkozó határozat által.

Boc hangsúlyozta: az iskolák által benyújtott iratok szerint 2098 olyan tanuló van Kolozsváron, akinek nincs se számítógépe, se laptopja, se táblagépe. Mivel a szükségállapotot még egy hónappal meg fogják hosszabbítani, a digitális oktatás még nagyobb hangsúlyt kap. A legtöbb táblagép (240) a szamosfalvi Traian Dârjan Általános Iskolába kerül, mert ott tanul a legtöbb, hátrányos helyzetű gyermek. Az iskolák költségvetéséből vásárolnak majd olyan feltöltőkártyákat, amelyek biztosítják az internet-csatlakozást, ha ezt a család nem oldotta még meg.

Újabb támogatás a Clujana kórháznak

A Kolozsvári Tanács mai „ülésén” a tanácsosok online megszavazták a város költségvetésének kiigazítását. Ennek köszönhetően a polgármesteri hivatalnak alárendelt Clujana kórház 5,5 millió lejt kap orvosi berendezések – lélegeztetőgép, defibrillátorhoz szükséges monitor, CT, légzési zavarok kivizsgálásához szükséges berendezés – és védőfelszerelések vásárlására. A tervezetben eredetileg csak 4,5 millió lej szerepelt, de Emil Boc javaslatára az összeget 5,5 millió lejre növelték. A kórház írásban kérvényezte a pénzösszeg kiutalását, és mint annyiszor, a polgármesteri hivatal jóváhagyta azt. 

Megcsappant a helyi költségvetésbe befolyt pénzalap

Emil Boc polgármester bejelentette: habár a szükségállapot csak március közepén lépett érvénybe, április elején a polgármesteri hivatal globális jövedelemadóból származó bevétele megcsappant, a márciusra előre jelzett 50 millió lejből csak 43 millió folyt be a városkasszába, így hétmillió lejes hiánnyal kell számolniuk. Az elöljáró szerint áprilisban sem várható semmi jó ilyen szempontból, hiszen meghosszabbítják a szükségállapot időtartamát. Ezért újra fogják gondolni a város 2020-as költségvetését.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hatszor többen hívták a ...
Több erdélyi településen járt a medve
„Nem hagyhatjuk, hogy a trianoni trauma ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ