Mire futja Kolozsvár idei költségvetéséből?
Vissza

Mire futja Kolozsvár idei költségvetéséből?

Amint arról már korábban beszámoltunk, Kolozsvár önkormányzata elfogadta a város idei költségveté­sét. Tavalyhoz képest közel 23%-kal nagyobb összegből, 2,1 milliárd lejből gazdálkodhat a város; a működésre szánt költségvetés, akárcsak tavaly, 1 milliárd lej, fejlesztésre pedig szintén mintegy 1 milliárd lej jut (a tavalyi 718 millió lej helyett).

A tanácsosok a költségvetésből összesen 1,8 millió lejt különítettek el a Szociális és Egészségügyi Igazgatóságnak, oktatásra pedig a tavalyi 14 millió lej helyett 17 millió lejt költ idén a városvezetés, ami 21,5%-os növekedést jelent 2020-hoz képest.

A költségvetés a következő módon oszlik meg a különböző területek között: utcák karbantartása, tömegközlekedés – 47%, lakhatás, közszolgáltatá­sok, fejlesztések – 23,2%, kultúra, szabadidő, vallás – 12%, oktatás – 8,3%, különféle hatóságok költségvetése – 6%, egészségügy – 1%, szociális ellátás – 0,4%, közbiztonság, nemzetbiztonság 0,1%. Az egészségügynek előirányzott mindössze 1% kapcsán megjegyzendő, hogy kizárólag a Clujana városi kórház tartozik az önkormányzat alárendeltségébe, tehát ennek működését finanszírozza az önkormányzat, a többi kórháznak csak támogatást nyújthat.

Prioritás a járvány kordában tartása

A 2021-es év első számú prioritása az önkormányzat számára a világjárvány helyi szinten való kordában tartása, a normalitáshoz való fokozatos visszatérés megvalósítása, s ezzel egy időben a befektetések és a munkahelyek védelme, a társadalmi szolidaritás és inklúzió elősegítése, a szociális projektek és programok folytatása. További cél Kolozsvár pozíciójának megerősítése a térségben: az egyetemi központnak köszönhető előny kamatoztatása, az innováció, az IT, kreatív iparágak terén létező előnyök kiaknázása, az életminőség javítása, az egészségügyi, banki és egyéb szolgáltatások széles körű hozzáférhetővé tétele. További prioritások: a zöld, környezetkímélő, digitális, oktatási, egészségügyi, innovációs, szociális dimenziók prioritásként való kezelése; az összes engedély online kibocsátása és a befizetések online lebonyolításának lehetővé tétele; minden, kolozsváriak által befizetett 1 lejnyi adó után 3 lejnyi támogatás lehívása EU-s forrásokból; egységes metropoliszövezeti terv kidolgozása a tömegközlekedés, oktatás, lakhatás, egészségügy, munkahelyek, közintézmények vonatkozásában. Az önkormányzat növelni kívánja továbbá az oktatás számára előirányzott költségvetést – ösztöndíjak összegének emelése, iskolabuszprogram, az Iskola utáni iskola program –, és fokozottan támogatni kívánja a városi kórházat fogyóeszközök és orvosi eszközök, berendezések beszerzése által.

A városnegyedek éve

Idén indul a Városnegyedek éve többéves program: majdnem minden negyedben fontos modernizációs munkálatokat indít az önkormányzat. A parkok és egyéb zöldövezetek felülete növekszik, a város számos pontján parkokat alakít ki vagy újít fel az önkormányzat – ezekbe további szabadtéri fitneszgépeket is elhelyeznek. A munkálatok már több helyszínen is elkezdődtek. A városvezetés arra törekszik, hogy a negyedekben az autós közlekedés minél biztonságosabbá váljon, így új villanyrendőrökre, gyalogátkelőkre is számíthatunk, továbbá elektromos autók számára elhelyezett töltőállomásokra. Több utcában felújítják a közvilágítást, a látássérültek számára hangjelzésű stoplámpákat szereltetnek fel és további süllyesztett, szelektív hulladékgyűjtő konténereket és okosszemeteseket, valamint automata, öntisztító, mozgáskorlátozottak által is használható illemhelyeket helyeznek ki. 

Az infrastrukturális fejlesztések sorában előrelépés várható a több éve tervezett körgyűrű kapcsán: különféle tanulmányok elkészítésével, az övezeti városrendezési terv (PUZ) kidolgozásával, az építkezési engedély kiváltásához szükséges műszaki dokumentáció elkészítésével folytatódik a körgyűrű engedélyeztetési, tervezési folyamata. 25,3 millió lejt fordítanak továbbá a metró és a helyiérdekű vasút projektje kapcsán további tanulmányok és a műszaki dokumentációk elkészítésére. 

Sokkal kézzelfoghatóbb tételek is szerepelnek az infrastrukturális beruházások között, így a Farkas/M. Kogălniceanu utca és környékének felújítása, továbbá a Hóstát/Mărăştitér, a Mócok útjának és környékének felújítása. Már javában zajlik ugyanakkor a Fürdő/Pavlov utca és környéke, valamint a Magyar utca és környéke korszerűsítése, de több más utca felújítását is beütemezték az elkövetkező hónapokban, köztük van például a Bükkfa/Fagului, Csillagvizsgáló/Observatorului, Kalányos/Primăverii, Fenesi/Floreşti, Etel­közi/Fântânele, Donát, Pap/Párizs stb. utca.

Idén tervezik befejezni a Porcelán híd munkálatait, de a Kajántói utcai híd (Răsăritului utca környéke) is 2021-ben készülne el. Az önkormányzat további buszsávokat szeretne elkülöníteni a tömegközlekedés számára, és idén fogják „megrajzolni” a Szopor negyedet (övezeti városrendezési terv, azaz PUZ elkészítése, megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, ötletbörze kiírása).

Az előirányzott összegekből részben megújul, illetve új parkokkal bővül a város mintegy zöldövezete mintegy 190 hektáron. Az parkok között a Békás negyedi és a Hajnal negyedi új zöldövezet említhető, fontos projekt továbbá a borháncsi erdőpark kialakítása (itt sportbázis is épül) és a monostori La terenuri sportbázis befejezése. A felújítandó zöldövezetek között van a román színház mögötti Hunyadi tér, a Vasutas park, a Fellegvár, a Hétvezér tér, a Farmec park, a Rózsák parkja felújítása stb.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás