Minority SafePack: az aláírások 84 százalékát hitelesítette a belügyminisztérium
Vissza

Minority SafePack: az aláírások 84 százalékát hitelesítette a belügyminisztérium

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés Romániában gyűjtött aláírásainak 84 százalékát hitelesítette a belügyminisztérium - közölte mai hírlevelében az RMDSZ.

Az RMDSZ korábbi közlése szerint több mint 303 ezer Romániában gyűjtött aláírást adtak át áprilisban az illetékes hatóságnak. Ebből a belügyminisztérium 254 871 aláírást hitelesített.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy vélekedett: korrekt módon járt el az illetékes hatóság, amikor a kötelező adminisztratív vizsgálatnak vetette alá az aláírásokat az elmúlt három hónapban.

"Bizakodók vagyunk, hiszen Romániában, így az Európai Unióban is elhárult az utolsó adminisztratív akadály" a kisebbségvédelmi kezdeményezés európai leadása elől. "Meglesz az egymillió aláírás, amit az Európai Bizottság asztalára letehetünk" - idézte a hírlevél Kelemen Hunort. Az RMDSZ elnöke hozzátette: a következő hónapokban is tenni kell a kezdeményezés sikeréért, partnereket kell keresni a különböző tagállamok képviselőiben.

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke elmondta: eddig 984 852 aláírást hitelesítettek az Európai Unió különböző tagországaiban, és még hátravan Ausztria, Bulgária, Észtország, Franciaország, Görögország, Olaszország és Lengyelország.

Hozzátette: az őshonos kisebbségek védelmét a jövő évi európai parlamenti (EP-) választás témái közé is be akarják emelni. "Azt kérjük a többségtől az EU-ban és az egyes tagállamokban, hogy vegyenek részt a párbeszédben, a pártok és az EP-jelöltek pedig kötelezzék el magukat az őshonos kisebbségek ügye mellett" - fogalmazott a FUEN elnöke.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Járványok és a történelem
Tanügyminiszter: nem lesznek ...
Intenzív osztályon a brit kormányfő, a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ