Mindenből a legjobbat hozta ki a szamosújvári Téka Alapítvány közössége
Vissza

Mindenből a legjobbat hozta ki a szamosújvári Téka Alapítvány közössége

A mezőségi embertípust sokszor és sokan próbálták már meghatározni. Tudományosan is, viccesen is. De mindenképpen elsőként a nyugalma és az alkalmazkodó készsége az a két tulajdonság, ami elsőként eszünkbe jut róla. A végtelen dombok közt szívósan az agyagos földbe kapaszkodva élt túl természeti és történelmi csapásokat. Most a koronavírus járványt…

A Téka Alapítvány több mint 25 éve a szamosújvári és a mezőségi kultúra, oktatás meghatározó intézménye. A járvány miatt lemondani, átalakítani kényszerült a tevékenységét illetve fokozatosan újabbakat tervez. Március 15 után a májusi Nemzetközi Néptáncfesztivált halasztották el, majd a tanévzáró gálát, kollégiumi búcsúztatókat… A kijárási tilalom alatt az alapítvány a városi kórházat támogatta a személyzetnek nyújtva szállást. 

A szükséghelyzetben lassan újraindult az élet a Téka Alapítványnál. – Mint minden, oktatással, kultúrával foglalkozó intézmény mi is szigorúan betartottuk a járvány miatt alkalmazott intézkedéseket. A szórványkollégiumból a diákokat hazaküldtük, a pedagógusok online tartották velük a kapcsolatot, oldották meg az új rendszer okozta gondokat. Az állandó, napi kulturális tevékenységeinket szüneteltetjük, a nagyrendezvényeinket, táborainkat elhalasztottuk vagy online szervezzük. A munkatársak egy részét kényszerszabadságra küldtük, csak az iroda működéséhez szükséges alkalmazottak jártak be dolgozni – sorolta Balázs-Bécsi Attila a Téka elnöke.

Kézműves ház és digitalizáló program

Nem lennének Téka, ha két hónapot nem építkezésre fordítottak volna – jegyezte meg a Téka-elnök. Az iskola mellett csarnokot béreltek, ahol Kézműves Házat hoztak létre. A Téka Házban már nagyon zsúfoltan voltak, így átköltöztették a keramikus és tűzzománc műhelyt, és itt szervezik majd a különböző kézműves tanfolyamokat, képzéseket, gyerekfoglalkozásokat is. A kézműveskedés a járvány ideje alatt sem szünetelt 

– Adminisztrátorunk, Molnár Tibor és a PSP ösztöndíjas Paróczi Ákos (aki kollégáitól eltérően nem utazott haza, sőt egy hónappal meghosszabbította itt tartózkodását) renoválták az új műhelyt, pedagógusszobát alakítottak ki a Téka Házban, és célszerűsítették a Téka Házban megüresedett tereket. Ugyancsak Paróczi Ákos folytatta az általa elindított Mezőség arcai munkacímű digitalizáló programot, amit egy online kiállítás megnyitóval fogunk zárni – részletezte a megvalósításokat Balázs-Bécsi Attila. Május 18-tól visszatértek az irodai munkatársak is, dokumentumtárat rendeztek, archiváltak. Június 2-től pedig az összes alkalmazott bejár. – Pályázatokból, támogatásokból működő civil szervezetként számunkra is nagy érvágást jelentett a rendezvények elmaradása, az újabb kiírások elhalasztása. Ezért kértem a kollégáimat, munkatársaimat arra, hogy találjanak ki olyan tevékenységeket, amelyek segítenek az intézmény önfenntartásában – vázolta a helyzetet a Téka-elnök. 

A Téka udvarán Sipos Emőke vezető pedagógus fogad, aki miután elvégzi a belépéshez szükséges adminisztratív lépéseket, lázat mér, listát vezet, gyorsan visszafordul a laptopjához. Épp a meglepetés videó készül a 22 ballagó tizenkettedikes diák számára, Rariga Imolával, a kollégium igazgatójával. A Téka Szórványkollégium pedagógusai folyamatosan tartották a kapcsolatot a diákokkal március óta, tudjuk meg Imolától. Ilyen távolságtartásos időben is próbáltak segítséget nyújtani a tanulásban, a különböző applikációk letöltésében, kapcsolatok ajánlásában. 

A véndiákokat is megszólítva verses videóval készültek a Nemzeti Összetartozás Napjára. Legtöbbjükkel felvették a kapcsolatot a kényszerszünet ideje alatt. 

Házi laska, makramé és bútorfestés

A Téka Alapítvány székhelyén már nemcsak a karantén idején fészket rakó fecskék hangja hallatszik, hanem a mindig vidám szakácsnők éneke, nevetése is. Erzsi egy viccel fogad, Mari egy búzai nótát is elénekel. Hajni szorgosan vágja a laskát, amit nagyon ajánlanak nekem. Ez az egyik tevékenység, amire váltottak a bentlakó diákok étkeztetése helyett. Házi tojásból, jól bevált receptet használva készülnek a hagyományos és az újra gondolt tésztafélék. Természetesen vásároltam belőle, alig várom, hogy kipróbálhassam. A széki származású szakácsnők, Mari, Zsuzsi és Rózsi, akik természetüknél fogva is csendesebbek, írásos terítőket varrnak. A rámán varrottast is kipróbálják ezután. Csendesen beszélgetnek, tervezgetnek, találgatják, mikor jönnek vissza a bentlakók. Sajnálják ők is az elmaradt táborokat, sok gyerek évek óta visszajár, kicsit a mieink lettek arra a hétre. Közben egy-egy bentlakó érkezik az itt maradt dolgaiért, benéz, beszélget a szakácsnőkkel, búcsúznak. Örülnek a viszontlátásnak, fáj, hogy nekik nem süthették meg a hagyományos búcsúztató tortát. 

Az udvaron két másik pedagógus, Láposi Éva Hajnal és Szilágyi Andrea szorgoskodik. Az elmúlt napokban bútorfestéssel dekoráltak kulcstartókat, polcokat, míg ezek száradnak, makramé bogozással készítenek virágtartót. Ők is elbeszélgetnek az érkező gyerekekkel, terveket is szőnek a dísztárggyá alakuló fonalak mellett. Az online oktatás előnyét, hátrányát taglaljuk, félbeszakadt projekteket próbálunk felgöngyölíteni.

Az ízléses tűzzománc ékszerekből a készülő ajándékboltba is kerül     

Az iroda, amelyet tavaly alakítottak át, hogy helyet adjon a bentlakóknak, szokatlanul csendes. A csapat leköltözött a Kézműves Házba, amely régi álma a Téka Alapítványnak. Március folyamán írta alá a hosszú távú bérleti szerződést az alapítvány vezetősége a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum melletti csarnok tulajdonosával. Így a kijárási korlátozás ideje alatt zajlottak a felújítási munkálatok, víz és villanyhálózat cseréje, az udvar rendezése. Az eddigi pici kerámia műhelybe eddig 10 korong fért el, a felnőtt keramikus tanfolyamra se fogadhattak jelentkezőket emiatt. A jelenlegi műhelybe 18 korong kapott helyett, külön díszítéshez felszerelt sarokkal, kiterjedt polcrendszerrel, ahol száradhatnak a kerámiák. Külön térbe került a tűzzománc égetéséhez használt kemence és a különféle eszközök is. A 120 négyzetméteres műhely kellő teret biztosít a nagyobb csoportok foglalkoztatására.

Tűzzománc ékszerek, új bentlakás

Balázs-Bécsi Enikő, most nem pályázati elszámolásokat ír, hanem korongoz, mázaz, kerámiaedényeket díszit. És miközben Egri Hajnallal, a Művelődési Központ igazgatójával, Rariga Imolával, Szabó Annamáriával, Molnár Erikával kerámiaedényeket és tűzzománc ékszereket alkotnak, tervezik a Téka Házban létrehozandó könyv és ajándékboltot. Szervezik és újragondolják a kézművestábort, a zenésztábort, a felnőtt keramikusok képzését.

A műhelyben virágokba álmodják a nyarat, a következő tanévet. Gondolatban építik az új bentlakást, tervezik a kézműves programokat. Az már lassan biztos, hogy a kollégiumba ennyi gyereket nem fogadhatnak. Pedig az elvük az, hogy a szórványkollégiumban minden gyereknek helye van, aki magyarul szeretne tanulni. Most aktuálisabb, mint soha az új bentlakás épületének felépítése, amelynek telke már megvan, az iskola mellett. 

A XI. Kézműves táborra az iratkozás lezajlott, betelt minden hely, de sajnos nem lehet megtartani. Sikerült újragondolni, az online oktatás tapasztalatait felhasználva. Az igénylőkhöz postán juttatnak el kézműves alapanyagokat tartalmazó csomagot, amelyhez videós és telefonos magyarázatot nyújtanak majd. Idén öt foglalkozás lesz majd: gyöngyfűzés, nemezelés, agyagozás, szalmakép ragasztás és bútorfestés. Idén is sok meglepetést tartalmaz majd a tábor, érdemes ebbe is belekóstolni.

Egri Hajnal koordinálásával folytatódott a hangszeroktatás is. Nagyrészt sikerült videók és online platformokon tanítania Miklósi Hunornak és Szabó Bencének a hegedűt illetve Szakács Kristófnak a brácsát.  Szabó Boglárka is folytatta a népdalénekesek egyéni felkészítését. A Kaláka néptáncegyüttes tagjai folyamatosan kapcsolatban álltak egymással, minden néptáncos, zenés kihívásra (Hagyományok Háza) rögtön válaszoltak. Néhányan online táncoktatásba is bekapcsolódtak. A néptáncegyüttes is külön klippel készült a Nemzeti Összetartozás napjára. 

Újranyitja  kapui a Tékarám lovasudvar

Sipos Zoltánhoz Kérőbe kell kimenni, ahol a Tékarám lovasudvar lassan újranyitja kapuit. Zoli a Téka Alapítvány lovásza, a lovak szelídítője és szerető gazdája, sok gyerek jóbarátja és példaképe. Ősszel indult a lovasoktató projekt, pár gyerek belekóstolt a lovaglás szépségébe, de aztán a kijárási korlátozás alatt ez is szünetelt. A lovas oktatás 3 csoportban zajlik továbbra is. A Loviovi – óvodás kisgyerekek számára szervezett csoportos foglalkozás – heti egy alkalommal. Hétköznap 11 és 15 óra közt, előzetes bejelentkezés alapján ismerhetik meg a két hucul paripát, Szamost és Szedert. A nagyobbak két csomag közül választhatnak. A kezdő csomag olyan alapvető ismeretek elsajátítását tartalmazza, amelyek kötelezőek a lóra való felüléshez. A 6 órás (heti 1 óra) csomag a hagyományos magyar lovaskultúrára alapozva általános lóismeretet (viselkedéstan, a ló nyelvén való helyes kommunikáció, alapvető anatómiai ismeretek, lovak tartásáról való elméleti és gyakorlati ismeretek) nyújt.  A haladó csomag, a kezdő csomag folytatása, amelyben a fenti ismereteket gyakorlatba ülteti, illetve elmélyíti. Az órák alatt a lovaglás elméleti és gyakorlati ismereteinek bővítésére, illetve teljesebb körű lóidomítási módszerek elsajátítására nyílik lehetőség. A csomag tartalmaz kisebb lovastúrákat, lovas játékokat. Gyakorlott lovasok is jelentkezhetnek Szabó Annamáriánál az anna@teka.ro email címen. Kíváncsiak és bátortalanok követhetik a lovasudvar történéseit, újdonságait a Facebook és Instagram oldalán. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Öt friss magyar nagyjátékfilmet ...
Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ