Minden megyében indít jelölteket az RMDSZ
Vissza

Minden megyében indít jelölteket az RMDSZ

Románia mind a 41 megyéjében, a 42. bukaresti és a 43. külföldi választókerületben is iktatta parlamenti jelöltlistáit az RMDSZ - közölte csütörtökön a szövetség.

Az RMDSZ-nek 568 képviselő- és szenátorjelöltje van belföldön, 5 jelöltje külföldön.

A magyar szövetség 34 megyében teljes listát, 8 megyében és külföldön részleges listát iktatott. Az RMDSZ két, befutónak számító helyet átengedett "ellenzékének", az - Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) összefogásával létrejött - Erdélyi Magyar Szövetségnek (EMSZ).

Az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnökét egy "billegő" - az RMDSZ által olykor megszerzett, máskor elveszített Bihar megyei harmadik - képviselői helyen indítják.

A rivális magyar pártokkal kötött megállapodás után Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kifejezte reményét, hogy az összefogás mozgósítani fogja a magyar közösséget.

"Mindent annak kell alárendelni, hogy olyan súlyunk legyen a parlamentben, hogy a magyarokat ne lehessen megkerülni, amikor döntéseket hoznak" - hangoztatta.

Az RMDSZ október 7-én több mint 150 ezer támogató aláírást iktatott a bukaresti központi választási bizottságnál (BEC), így Románia minden megyéjében és a külföldi választókerületben is indíthat jelölteket a december 6-i parlamenti választáson.

Románia 2016-ban visszatért a szavazatarányos, megyei pártlistás választási rendszerhez, amelyben azok a - szórványban, vagy külföldön összegyűlt - töredékszavazatok sem vesznek el, amelyek nem gyümölcsöznek helyben mandátumot.

"Az elmúlt harminc évben azért lehettünk erősek, mert tömb- és vegyes vidékről, valamint szórvány megyékből is támogattak bennünket a magyar emberek. Sokszor szavaztak úgy szórványban, hogy közben nem volt biztos, hogy lesz magyar képviselője a megyéjüknek. Ezt a szolidaritást köszöntük meg idén is azzal, hogy befutó helyet ajánlunk fel (a szórványnak számító Szeben megyei) Benedek Zakariásnak Kovászna megyében" - tudatta közösségi oldalán az RMDSZ elnöke.

Romániában csütörtökön éjfélkor jár le a jelöltállítás határideje a december 6-i parlamenti választásokra.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gulyás Gergely Kolozsváron: mindenkit ...
Öngyilkos lett egy ...
OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ