Minden, ami népzene és néptánc csütörtöktől Kolozsváron, tizennyolcadjára
Vissza

Minden, ami népzene és néptánc csütörtöktől Kolozsváron, tizennyolcadjára

A népzene és a néptánc kerül középpontba Kolozsváron szeptember 29. és október 1. között, hiszen 18. alkalommal szervezi meg az Ördögtérgye Néptáncegyüttes a Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozót: előadásokkal, táncházakkal és gyermekfoglalkozásokkal várják az érdeklődőket a Kolozsvári Diákművelődési Házba és a törökvágási falumúzeumba.

A rendezvényt csütörtökön, szeptember 29-én 19 órától a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Átöltözés című előadása nyitja meg a Diákművelődési Házban, ugyanitt a társulat pénteken, szeptember 30-án két alkalommal, délelőtt 10 és déli 12 órától is bemutatja a Világhírű Redever című gyermekelőadást. A pénteki nap 19 órakor az Udvarhely Néptáncműhely Móka című produkciójával zárul, ugyancsak a Diákművelődési Ház színpadán.

Október elsején, szombaton rendhagyó helyszínen, a törökvágási falumúzeumban zajlanak a találkozó eseményei. Délelőtt 11 órától második alkalommal tartják meg a „Tüzet viszek…” Gyermek- és Ifjúsági Néptáncgálát, majd két alkalommal (13, illetve 16 órától) is tárlatvezetésbe kapcsolódhatnak be az érdeklődők a falumúzeum területén, 14 órától pedig fellépnek a Bogáncs, Kisbogáncs és Zurboló Táncegyüttesek, közreműködik a Rezeda zenekar. 15 órától bemutatják a 2019-ben megjelent Kalotaszegi vagdalásos mintagyűjtemény című kötetet, amely Péter Mónika-Mária és Péter-Jani Csilla gyűjtésének eredményeként jött létre, összesen 234 vagdalásos mintát mutatva be fényképek és rajzok segítségével. 16.30-tól az erdélyi tervezők által megalkotott Esztány és Kezek kézműves márkák divatbemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők. Egész napos programokból sem lesz hiány a falumúzeumban, 10 és 18 óra között ugyanis kézműves vásár zajlik a Bejön a vidék közreműködésével, 10 és 17 óra között pedig gyermekfoglalkozásokkal – kézműveskedéssel, táncházzal, népi fajátékokkal, hangszerbemutatóval – várja a kicsiket a Mókatár egyesület, az Ördöngös zenekar és a Bugri népi fajátékok.

A szombaton 19 órától kezdődő XV. Erdélyi Néptánc Antológia Gálára már a Kolozsvári Diákművelődési Házban kerül sor, ahol tizenkét erdélyi táncegyüttes produkcióját láthatja a közönség. Fellépnek a Gyöngyvirág (Csittszentiván), Hajdina (Marosludas), Kikeris (Segesvár), Kincskeresők és Százlábacska (Sepsiszentgyörgy), Kis Bekecs (Nyárádszereda), Napsugár (Marosszék), Terbete (Zilah) és Borsika (Marosvásárhely) néptáncegyüttesek, a Kökényes Néptánccsoport (Dicsőszentmárton), valamint a Szarkaláb és Ördögtérgye néptáncegyüttesek Kolozsvárról.

A néptánctalálkozó ideje alatt minden este táncházzal várják az érdeklődőket a Heltai FolkCenterbe, a talpalávalót az Ördöngös, a Rekegő, a Rezeda, a Tokos és a Lelkes zenekarok, valamint Bartha Áron és Görbe Gyopár biztosítják.

Fotó: Kiss Gábor

Az Átöltözés és Móka előadásokra jegyek az eventbook.ro weboldalon és kezdés előtt a helyszínen válthatók, kedvezményes nyugdíjas- és diákjegy, valamint kedvezményes bérlet a két előadásra együtt kizárólag kezdés előtt a helyszínen vásárolható. A szeptember 30-i Világhírű Redever előadásokra helyek Fülöp Ágnesnél foglalhatók a következő telefonszámon: 0741 186 589. A falumúzeum területére a belépés a múzeumi jegyár kifizetésével történik, a XV. Erdélyi Néptánc Antológia gálaelőadására pedig a belépés ingyenes.

(Borítókép: A szervezők az előző évekhez hasonlóan idén is előadásokkal, táncházakkal és gyermekfoglalkozásokkal várják az érdeklődőket. Fotó: Bethlendi Tamás) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis a Schengen-csatlakozásról: a ...
Janovics Jenő 150 – ...
Újraválasztották Tompa Gábort az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ