Mindannyian visszatérhetnek a végzősök az iskolapadba
Vissza

Mindannyian visszatérhetnek a végzősök az iskolapadba

Május 5-től a fertőzési rátától függetlenül valamennyi végzős diák visszatérhet az iskolapadokba minden olyan településen, amelyet nem helyeztek vesztegzár alá – közölte csütörtökön a bukaresti sajtó az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) előző napi döntését ismertetve.

Mint ismeretes, tavaly november 9-én a járvány második hullámának megfékezése érdekében országszerte az internetre költöztették az oktatást, majd február 8-tól – a második félév kezdetétől – a fertőzési arány függvényében részlegesen megnyitották az iskolákat. Az országban azokon a – zöld zónába sorolt – településeken mehet mindenki óvodába és iskolába, ahol a megelőző két hétben a lakosság kevesebb, mint 1 ezrelékénél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést. Azokon a – sárga zónához tartozó – településeken, ahol 1 és 3 ezrelék közötti a fertőzési ráta, az óvodások, az 1-4 osztályosok, illetve a záróvizsgákra készülő 8. és 12. osztályok tanulói vehetnek részt személyesen az órákon, a többiek maradnak a távoktatásnál. A 3 ezrelékes fertőzési arányt meghaladó, vörössel jelölt térségekben eddig csak a kisdiákok vehettek részt személyesen az órákon.

A mostani szabályozás újdonsága tehát az, hogy a – koronavírus-járvány harmadik hullámának megfékezése érdekében egyhónaposra bővített – tavaszi szünet után a végzős osztályok, azaz a 8. és 12. osztályok tanulói a vörös zónában is bejárhatnak az iskolába a tanév hátralévő részében. A nyolcadikosok országos felmérőjét június 22. és 25. között, az érettségi írásbeli vizsgáit pedig június 28. és július 1. között rendezik meg.

Úgyszintén engedélyezik az óralátogatást valamennyi speciális oktatást igénylő (fogyatékkal élő) tanuló számára, illetve a pótórák szervezését azoknak a diákoknak, akik lemaradtak a tananyaggal az online oktatás során.

Idén a nyugati kereszténység húsvéti ünnepétől az ortodox húsvétig, vagyis április 2-ától május 4-éig tart a vakáció. Az iskolák megnyitására viszont olyan körülmények között kerül sor, amikor a tanárok alig több mint 50 százaléka volt hajlandó beoltatni magát, arról pedig még mindig csak tervek szintjén beszélnek a hatóságok, hogy – a szülők által is elfogadott antigéntesztek beszerzésével – javítani kellene a diákok szűrését.

Borítókép: Illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ