Milyen szabályok érvényesek a vendéglők és kávézók teraszaira?
Vissza

Milyen szabályok érvényesek a vendéglők és kávézók teraszaira?

Mától bizonyos szabályok betartása mellett kinyithattak a vendéglők és kávézók teraszai, illetve a tengerparti strandok.

A teraszok esetében a bejáratnál szemrevételes vizsgálatot kell tartani, a légzőszervi fertőzés látható tüneteivel rendelkező vendégeknek tilos a belépés. A vendéglátóipari cégeknek biztosítaniuk kell, hogy a bejáratnál és a mosdóknál használati utasítással ellátott kézfertőtlenítők legyenek, ugyanakkor ajánlatos egyirányú folyosók kijelölése, hogy az ügyfelek a lehető legkevesebb helyen találkozzanak (például a mosdók fele és onnan vissza).

Az új szabályok szerint tilos az étlapok (ezeknek lehetőség szerint eldobhatóknak kell lenniük), a fűszerek és egyéb tárgyak áthelyezése az egyik asztalról a másikra. Ezeket minden esetben fertőtlenítik, miután az vendégek elhagyták az asztalt. A pincéreknek maszkot és kesztyűt kell viselniük, a tálaláshoz használt kesztyű nem használható az étel elkészítésekor.

Tilos a termékeket állva fogyasztani. Egy asztalnál legtöbb négy vendég foglalhat helyet, egymástól legkevesebb másfél méter távolságra (kivéve, hagy egyazon család tagjairól van szó, akik ugyanabban a lakásban laknak).

A szomszédos asztaloknál ülők között legalább két méter távolságnak kell lennie, asztalt csak előzetes bejelentkezéssel lehet foglalni, hogy elkerüljék a tömörülést a bejáratnál. Az asztalt foglaló vendégeket regisztrálják annak érdekében, hogy megkönnyítsék az epidemiológiai vizsgálatot egy esetleges fertőzés esetén. Az asztalokat a vendégek távozása után fertőtlenítik.

Távolság a napágyak között.

Ami a tengerparti strandokat illeti a vonatozó rendelet többek között előírja, hogy a strandon elhelyezett napozóágyak között 2 méteres távolságnak kell lennie (jobbra/balra/elöl/hátul), amennyiben ezeket nem egyazon család tagjai használják. A turistáknak tartaniuk kell egymás között a kétméteres távolságot (ha nem egyazon család tagjai), és ugyanez érvényes a strand személyzetének tagjaira is.

A strandra való be- és kilépés csak a megfelelő jelzéssel ellátott, egyirányú útvonalon történhet; a vásárlók nem mehetnek a kiszolgálópulthoz, az alkalmazottaknak kell kiszolgálniuk őket.

A strand üzemeltetője korlátozhatja a turisták belépését, amennyiben úgy ítéli meg, hogy további személyek érkezésével nem lehetne tartani a kötelező fizikai távolságot. A torlódások elkerülése érdekében az üzemeltető online vagy telefonos foglalási rendszert vezethet be. Ugyancsak az üzemeltető kötelessége, hogy folyamatosan ellenőrizze a személyzet tagjainak egészségi állapotát, illetve hogy tiltsa meg a belépést azok számára, akiken légúti megbetegedések vagy ragályos betegségek tüneteit észlelik.

A fertőzés-gyanús vagy igazolt eseteket azonnal jelenteni kell a megyei közegészségügyi igazgatóságnál.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Önkormányzati választások szeptember ...
Gyalogos- és környezetbarát ...
Ha hétvége, akkor szabadtéri bábelőadás

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Telesulis pedagógusokat díjaztak ...
  • Kolozsi Levendula Napok: a lényeg az ...
  • Összeomlott a Bay-kastély Ördögkúton
  • Ne vigy minket a kísértésbe!
  • Megvezetés