MIÉRT: Oltean Csongor az erdélyi magyar fiatalok képviselőjelöltje
Porcsalmi Bálint: nem tudom, mire gondolt Csongi
Porcsalmi Bálint: nem tudom, mire gondolt Csongi
Vissza

MIÉRT: Oltean Csongor az erdélyi magyar fiatalok képviselőjelöltje

Csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke bejelentette: az RMDSZ-szel együttműködő szervezet vezetőtanácsa úgy döntött, azt kéri az RMDSZ országos vezetésétől, hogy az erdélyi fiatalok jelöltjének egy biztos bejutó helyet biztosítson a decemberben sorra kerülő parlamenti választások listáján.

„A MIÉRT a 18 területi szervezetével, több mint 300 tagszervezetével és több ezer ifjúságszervezeti tagjával a legerősebb és leghitelesebb partnere a szövetségnek. Ez a partnerség töretlenül sikeres és 18 éve garancia az RMDSZ folyamatos megújulásának. Tavaly az EP-választásokon jelöltként vettem részt a kampányban, sikeresen tudtuk elérni, és megszólítani az erdélyi magyar fiatalokat, illetve azokat, akik először szavaztak, nemcsak 1990, hanem 2000 után születtek. Egy másfajta, fiatalos és számukra érthető, érdekes kommunikációval, elsősorban az online térben: Facebook, Instagram. Hozzájárultunk a szövetség sikeréhez” – jelentette ki Oltean Csongor.

A fiatal politikus kitért a szeptember 27-én sorra kerülő helyhatósági választásokra is, amelynek kampányával egyébként egybeesik a parlamenti jelöltállítás.

„Az önkormányzati választáson a MIÉRT és az RMDSZ partnersége mentén 906 olyan fiatal vesz részt, aki 35 év alatti. Ugyanakkor több ezer fiatal önkéntes segíti az RMDSZ jelöltjeinek a kampányát. Ugyanakkor egy ifjúsági kampányunk is zajlik, amely fiatalokat célozza meg” – jelentette ki.

A területi szervezetek döntését többek között azzal indokolta: „ma nem születik egyetlen olyan törvény sem Románia parlamentjében, amelynek valamilyen formában nem lenne hatása a fiatalokra. Ma egyetlen olyan kerettörvény sincs, amely nem befolyásolná a fiatalok jövőjét”.

A MIÉRT egységes döntésének jelképeként a sajtótájékoztatón felszólalt Tőtős Áron, a MIÉRT elnökhelyettese, Kovács Szécsi Attila, a Csík Terület Ifjúsági Tanácsának (CSTIT) elnöke, Balázs Botond, a Medgyesi Madisz elnöke is. Ezen kívül, más területi szervezetek képviselőivel együtt aláírták a Csongi – az erdélyi magyar fiatalok képviselőjelöltje feliratot viselő bannert.

Melyik megyei listára kerül fel?A Szabadság arra volt kíváncsi: melyik megyei lista befutó helyére számít felkerülni? Erről az RMDSZ országos szinten dönt – válaszolta. Megkértük Porcsalmi Bálintot, az érdekvédelmi szövetség ügyvezető elnökét, kommentálja a bejelentést. „Nem tudom, mire gondolt Csongi. A jelölését annál a megyei szervezetnél kell iktatnia, ahol indulni akar. Ez az eljárás” - közölte a tisztségviselő.

Romániában a kormány december 6-ra tűzte ki a parlamenti választásokat. Az RMDSZ korábban közölte, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsának döntése értelmében szeptember 18-ig lehet iktatni a szenátori és képviselői jelöltségeket a megyei szervezeteknél.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestben és az erdélyi megyékben ...
Felmentette első fokon a bukaresti ...
Koronavírusos beteg Medgyesen – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ