Mi lesz veled, magyar óvoda?
Vissza

Mi lesz veled, magyar óvoda?

Enyhén szólva furcsa, hogy a bánffyhunyadi szociáldemokraták csak bizonyos feltételek mellett szavaznák meg, hogy a magyar állami támogatással létrejött óvodának a városi önkormányzat fedezze a működési költségeit. Pontosabban annak az épületnek, amelyet a magyar állam segítségével épített a református egyház a saját telkén, és amelybe a bánffyhunyadi magyar óvodások költöznének. A feltétel: a román csoportok is költözzenek oda, mondta a PSD-s Oana Goga kirekesztéssel vádolva a magyarokat.

Amint azt a város magyar alpolgármesterétől, Buzás-Fekete Máriától megtudtuk: nincs szó arról, hogy új, jogi személyiséggel rendelkező oktatási intézményt akarnának létrehozni. Csupán azt szeretnék, tehetjük hozzá, hogy a létező magyar ovis csoportok a magyar kormány és a református egyház gondoskodásának eredményeképpen létrejövő új épületbe költözzenek, és ugyanúgy megkapják az őket megillető támogatást, mint a régi épületben. Ahogy azt az Erdélyi Református Egyházkerület képviselője is megjegyezte: ilyen szerződéseket már több településen kötött az egyház a helyi önkormányzattal, tehát van precedens, és soha senkit nem zavart.

Mégis akadt – miért is ne akadna? – egy okvetetlenkedő személy, egy PSD-s önkormányzati képviselő, aki politikai befolyását latba vetve felkorbácsolta a kedélyeket és a város közhangulatát. A pénteki tanácsülést objektív okok miatt elhalasztották ugyan, de a veszély még nem múlt el, hiszen ahhoz, hogy az óvoda működjön, valakinek ki kell fizetnie a villany-, a gázszámlát, nem mindegy tehát, hogy mit szavaz a testület. Alig egy hónap múlva kezdődik a tanév, ezért hamarosan el kellene fogadtatni a határozatot, hogy az óvodai csoportoknak biztosítani lehessen a működést.

Ha azt vesszük, hogy a tizenöt tagú Bánffyhunyadi Tanácsban csak három PSD-s tanácsos van, a liberális és az RMDSZ-es tanácsosok száma pedig meghaladja az ötven százalékot, akkor reménykedhetünk, hogy a mostani szociáldemokrata gáncsoskodás torzóban marad.  (Persze, ha a liberálisok nem sorakoznak fel a PSD mögött…)

A szociáldemokrata tanácsos azzal érvelt: a magyar ovisok új épületének fenntartását a városi önkormányzat a többségi lakosok által befizetett adólejekből is finanszírozza, ezért a román csoportoknak is ott a helyük. A város két óvodájában régi és korszerűtlen körülmények között tanulnak a kicsik, a román gyerekeknek pedig legalább annyira kijár a modern óvodaépület és jó körülmény, mint magyar társaiknak, mondta.

Elvben el is tudom fogadni, hogy új óvodaépület, megfelelő körülmények minden gyereknek járnak. Technikai kérdés, hogy a magyar kormány támogatásából létrejött új épületnek egyáltalán van-e akkora befogadóképessége, hogy az öt magyar csoport mellé még négy román is beférjen? Az igazi gond viszont más. Abban rejlik, ahogyan mifelénk a multietnikus, multikulturális jelleget értik. Ilyen összefüggésben talán nem alaptalan az aggodalom a magyar támogatásból létrejött intézmény rendeltetését, sorsáét illetően.

A beharangozott tanácsülést elhalasztották, de a határozatot el kell fogadni. Remélem, hogy a Bánffyhunyadi Tanácsnak lesz annyi belátása, hogy nem enged az ellenzéknek, és végül jóváhagyja a határozatot úgy, ahogy azt előterjesztették. Ez azonban elsősorban nem oktatási, hanem politikai kérdés.

Fotó: Kiss Gábor/reformatus.ro

 

  


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Az olasz kísérlet
  Az olasz kísérlet
 • A krími példa
  A krími példa
 • Mire jó a háború?
  Mire jó a háború?
 • Iohannis az Egyesült Államokban
  Iohannis az Egyesült Államokban
 • De...
  De...
 • Hány danos a Dan?
  Hány danos a Dan?
 • Elmaradt tengeri apokalipszis
  Elmaradt tengeri apokalipszis
 • Elbúcsúzó szép köszönet
  Elbúcsúzó szép köszönet
 • Véndiák találkozók
  Véndiák találkozók

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb bölcsődéket építenek
Évadújranéző Nemzetközi Találkozások ...
Elvetették a parlamenti képviselők ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ