Mezőség népzenéjével is ismerkedtek a feketelaki zenetáborban
Vissza

Mezőség népzenéjével is ismerkedtek a feketelaki zenetáborban

Szamosújváron, a Téka Alapítvány keretében 2008 óta működik a népzeneoktatás. A 2018-19-es évadban, 46 gyerek, fiatal – 38 hegedűs, 5 brácsás és 3 bőgős – vett részt a tanfolyamokon. A résztvevők Szamosújvár és mezőségi szórvány magyar településekről származnak.

A tanfolyamon résztvevő fiatalok 2012-ben megalakították a Kontra Banda zenekart, a kisebb diákok 2015-ben az Ördöngös zenekart. Mindkét csapat rendszeresen muzsikál táncházakban, táborokban és kísérik a néptáncegyütteseinket vagy vendégzenészként más együtteseket.

A tanfolyam sikere nyomán, a résztvevők és oktatók igényeinek megfelelve kezdték megszervezni a népzenetábort a Téka Alapítvány feketelaki táborközpontjában. A táborban, az intenzívebb gyakorlás mellett kiemelten foglalkoztak Mezőség, és Kalotaszeg zenéjével, adatközlő zenészek segítségével, illetve itt alkalom nyílt az együtt zenélésre is.

A szeptember elején megszervezett táborban 5 nap alatt, gazdagabb és igényesebb szakmai keretek között, több jelentkező diákot, fiatalt fogadtak. A tábor regionális jellegű, mivel elsősorban mezőségi településekről származó résztvevők jelentkeztek.

A népzenetáborainkban főleg Mezőség zenéjét ismerik meg a résztvevők, élményszerűvé téve az adatközlők által. Idén  Filep Márton „Pali Marcival ” és  Rostas Izidorral muzsikáltak együtt.  Az archív gyűjtések megtekintése által a tanulók megismerkedhettek a különböző népzenei műfajokkal, dialektusokkal, stílusok sajátosságaival, a népzenekutatás történetével, a népzene nagy előadó-egyéniségeivel. A táborban természetesen szociális kompetenciafejlesztésre, magyarságismeret bővítésre és etnikai önazonosságtudat megerősítésre is volt alkalom. Az esti tábortűz, közös éneklés, főzés is hozzájárult a szamosújvári zenészek közösségének fejlődéséhez.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ridley Scott Lady Gagával készíti el a ...
Kozma István olimpiai bajnok birkózó 50 ...
Rendőrségi eljárás indult a mai reptéri ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ