Mesterek Visáról: mezőségi néptánckurzus Budapesten
Vissza

Mesterek Visáról: mezőségi néptánckurzus Budapesten

Kolozs megyéből Visáról hívott meg vendégeket február 9-re a magyarországi Hagyományok Háza az ez évi első néptáncos mesterkurzusára. Az egész napos programot az elmaradhatatlan táncház zárja.

A Hagyományok Háza, az újonnan felújított Corvin téri székházában február 9-én, idei első néptáncos mesterkurzusán Visa tánchagyományát mutatja be. A néptánc szerelmesei és az érdeklődők a XXI. század elején olyan szerencsés helyzetben lehetnek, hogy a mezőségi Visán még láthatják, hallhatják annak a korosztálynak a tagjait, akik a hagyományos kultúrába születtek és fiatalságuk éveiben, mindennapjaikban élhették meg a tradíciókat.

A reggel kezdődő mesterkurzust Szappanos Tamás koreográfus és Deffend Irén, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes művészeti vezetője tartja. Az egész napos tanítást este a visai vendégek gálája követi.

Az Almárium sorozatban A visai Kőris alatt címmel a Belső-Mezőség gazdag páros és férfitánc hagyományáról ismert Visa táncos és énekes egyéniségei mesélnek a régi bálokról, a szokásokról, a táncalkalmakról, és mutatják be tudásuk legjavát. Az előadáson a jelenlevők az idős táncos és zenész mesterektől olyan különleges táncokat ismerhetnek meg, mint a „négyes”, a „lassú cigánytánc”, vagy akár a párban és szóló-férfitáncként is járt „korcsos”. A visai mesterek mellett a Bartók táncegyüttes hat olyan párja is színpadra lép „akik már szintén elmerültek a visai sárban annak idején.”

Évente két Almáriumot tervezünk – tájékoztat a sorozatról Babinecz Sándor, a Hagyományok Háza munkatársa, a kezdeményezés szervezője. – Ennek keretében mindig egy kistájra, vagy településre irányítjuk a figyelmet. Visát azért választottuk, mert jóllehet a tánckutatók már a 80-as években felfedezték a település gazdag kultúráját, ez a táncház-kedvelő közönség körében még kevésbé ismert.

A Hagyományok Háza esti táncházban is részt vesznek az idős mesterek.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megviseli az albérletpiacot az ...
Simona Halep római diadala
Pármai Filmzenei Fesztivál: legjobb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ