Meseországba kalauzolt az ANYÓ
Vissza

Meseországba kalauzolt az ANYÓ

Ahogy az árnyas erdőben halad az út Györgyfalva irányába, el is felejtem, hogy hétfő reggel van. Kedve néni igazít útba, és amikor leparkolunk, már tudom: megérkeztünk Meseországba. Hatalmas kert közepén ugráló vár, hinta, homokozó és jókedvű óvónők várják a gyerekeket. Ez itt az ANYÓ – a nyári óvoda fénypontja: az erdei óvoda.

Itt nem csak a hely különleges, a programok is kiemelkedőek. Az első héten a különböző mesterségek fortélyaival ismerkedhetnek a gyerekek, meghívott mesteremberek segítségével ők maguk is megleshették, hogyan alszik meg a tej, vagy dagad a kenyértészta, kipróbálhatták az agyagformázást, vagy a sajtkészítést. A második héten a tücsköké és bogaraké volt a főszerep, az erdei óvoda kiváló lehetőséget biztosított az itt élő rovarok és kisállatok megfigyelésére.

Hétfőn mézes pogácsát gyúrtak a gyerekek, majd a formázást és sütést követően mindenki feldíszíthette a saját mézespogácsáit, sőt, akinek kedve tartotta, akár meg is ehette a saját készítésű mézeseket. Legtöbb gyerek azonban gondosan őrizgette a kincseit, hazavitte megmutatni, mit is csinált. Délután a játéké volt a főszerep, a mesterek manókká és tündérekké változtak, készültek a homokvárak, folyt a focibajnokság.

Kedden a kenyérsütés titkaival ismerkedtek az erdei ovisok. Miből és hogyan készül mindennapi kenyerünk, ez Kányádi Sándor meséjében is érdekes, de amikor már a lisztet szórták a hatalmas tálba, vagy a tésztát gyúrták a dagasztóteknőben, nem csak a mesében, hanem a valóságban is megelevenedett a mindennapi kenyerünk elkészítésének folyamata. A gyerekek lelkesen gyúrták a tésztát, amiből végül fánkokat sütöttek, és a délutáni pihenő után uzsonnára mindenki elfogyaszthatta saját kis cipócskáját.

Szerdán újabb érdekesség, a sajtkészítés volt a nap témája. 50 liter frissen fejt tej érkezett hatalmas sajtárban, a főzés, oltás és a sajt szűrésének folyamatában lelkesen segédkeztek a gyerekek, a legjobb móka azonban magának a sajtnak a formázása, majd kóstolása. Délután mindenki hazavihette saját készítésű sajtocskáját.

Csütörtökön a fazekasmesterségről tanulhattak az erdei ovisok, a nap agyagozással telt. A fazekasmester segítségével gyönyörű képkeretek készültek agyagból, a mintákat csipkével, és agyagnyomókkal alakították ki a gyerekek. Ezeket a képkereteket égetés után használni is lehet, így a gyerekek maradandó emlékeket készítettek és vittek haza.

Pénteken a játéké volt a főszerep, a Mesterségem Címere játékban már a héten tanultakat is felhasználták a gyerekek, de van, aki pilóta, rendőr, vagy éppen dinoszaurusz-szakértő szeretne lenni. Tartalmas és élményekkel teli hetet zártak a gyerekek az erdei oviban.

A második hét tücsökvadászattal kezdődött. Nusi és Ildikó óvónénik segítségével a gyerekek megfigyelhették az erdei ovi élővilágát, majd mesélés, beszélgetés keretében százlábút készítettek. A hét az itt élő rovarok és kisállatok megfigyelésével telt, izgalmas szórakozás megfigyelni, hogy kapja el a pók a legyet, mekkora a lódarázs, mit eszik a hatalmas sáska vagy mekkora szarva van egy szarvasbogárnak.

A megfigyeléseket mesék, történetek egészítették ki, és minden nap készült katica, pillangó vagy éppen szöcske az erdei ovisok kézműves műhelyében.

Az erdei óvoda manók és tündérek játszótere, itt mindig történik valami. A jól felépített és tartalmas foglalkozásokon túl homokvárépítés, körjátékok, trambulinon való ugrálás, focizás, kergetőzés, bújócskázás tette felejthetetlenné ezt a két hetet.

Az Argumentum Nostrum által működtetett ANYÓ – a nyári óvoda nem csak hiánypótló módon nyújt lehetőséget a nyári hónapok során a gyerekmegőrzésre, ennél sokkal több, hiszen a gyerekek tartalmas elfoglaltságok mellett nagyon jól érzik magukat és a szülők is biztosak lehetnek benne, hogy csemetéjük jó kezekben van.

Borsos Orsolya, szülő


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kigyúlt egy személygépkocsi a ...
Tojás méretű jégeső
Több mint hetvenen ballagtak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Gulaş, paprikaş, ozosep
  • Maradt a sötétség
  • Je suis Noa
  • Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró ...
  • VIDEÓRIPORT - Az amerikaiakkal karöltve ...