Mennyi pénz kapnak a kolozsvári önkormányzattól a jól tanuló diákok?
Vissza

Mennyi pénz kapnak a kolozsvári önkormányzattól a jól tanuló diákok?

A mai rendkívüli tanácsülésen meghatározták a 2020/2021-es tanévre vonatkozó ösztöndíjak értékét. A határozat szerint a teljesítményi ösztöndíj értékét 130 lejben, az érdemösztöndíj összegét 100 lejben határozta meg a tanácsosi testület. A tanulmányi ösztöndíj 85 lej, a szociális ösztöndíj pedig 80 lej lesz a következő tanévben.

Teljesítményi ösztöndíjban azok a diákok részesülhetnek, akik dobogós helyet értek el az Oktatási Minisztérium által szervezett országos olimpiákon, illetve akik országos iskolai versenyeken vagy pedig nemzetközi tantárgyversenyeken képviselik az országot - olvasható a sajtóközleményben.Érdemösztöndíjra azok a tanulók jogosultak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkeznek, azaz a tanulmányi átlaguk legalább 8,50.Tanulmányi ösztöndíjat azok a tanulók kérhetnek, akik tanulmányi átlaga legalább 7-es és a családjukban az egy főre eső jövedelem a kérelmezést megelőző 3 hónapban nem haladta meg a minimálbér értékét.A szociális ösztöndíjat azok a vidéki diákok igényelhetnek, akik egy másik településen kényszerülnek iskolába járni, és a kérelmezést megelőző 12 hónapban családjukban az egy főre eső jövedelem nem haladta meg a minimálbér felének értékét, ugyanakkor nem rendelkeznek 2 hektárnál nagyobb mezőgazdasági területtel (hegyvidék esetében 4 hektárnál nagyobb területtel). A szociális ösztöndíjak kiterjednek a súlyos betegségekben szenvedő diákokra is. Minden esetben az ösztöndíj megítélésének feltétele a 10-es magaviseleti jegy.

„A 2019-2020-as tanév első félévében több mint 16 ezer, a másodikban pedig közel 20 ezer ösztöndíjat ítéltek meg Kolozsváron. Az ösztöndíjak túlnyomó többsége érdemösztöndíj volt, az első félévben 11 ezer, a másodikban pedig 15 ezer érdemösztöndíjat nyújtott az önkormányzat” - mondta el Oláh Emese alpolgármester.

Ezer lejben részesülnek a záróvizsgákon tízest osztályzatot elért diákokKözel 140 ezer lejt különített el a kolozsvári önkormányzat azoknak a diákoknak és felkészítő tanáraik díjazására, akik 10-es átlagjegyet értek el a júniusi érettségi vizsgán és képességvizsgán. Minden díjazott személy 1000 lejes díjban részesül. 56 képességvizsgázó diákot és az őket felkészítő 44 tanárt, illetve 13 érettségiző diákot és 26 tanárt tüntet ki az önkormányzat. „Kolozsvár idén is  országosan kiemelkedő eredményt nyújtott a záróvizsgákon, a diákok által elért átlagjegy tekintetében. Az önkormányzat számára külön öröm díjazni mind a diákokat, mind a velük foglalkozó kiváló tanárokat” - mondta el Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában ismét meghaladta az 500-at a ...
Tetemes bírság a Mozi+-nak rossz ...
Forog az Oscar-díjas Deák Kristóf első ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ