Méltó elismerést sürgetett Tőkés László számára a Iohannistól Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanácselnök
Vissza

Méltó elismerést sürgetett Tőkés László számára a Iohannistól Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanácselnök

Tőkés Lászlónak az 1989-es forradalomhoz elvezető temesvári eseményekben játszott elvitathatatlan szerepének elismerését sürgette Klaus Iohannis államfőnél Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke.

A politikus pénteki sajtóértekezletén vetette fel, hogy az államfő "emberelje meg magát", és tegye jóvá korábbi döntését, amellyel 2016-ban megfosztatta Tőkés Lászlót román állami kitüntetésétől.

"Azt gondolom, hogy Klaus Iohannis lehetne annyira gerinces, német etnikumú államfőként annyira érzékeny, hogy nem hunyászkodik meg, hanem egy karakán lépéssel jóváteszi azt a történelmi igazságtalanságot, amelyet Tőkés László pár évvel ezelőtt elszenvedett. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy Tőkés László kitüntetéssel és anélkül is a kelet-európai rendszerváltások és forradalmak történelemkönyvében jelen van és jelen lesz sok percnyi politikustól eltérően" - mondta.

Tőkés Lászlót a rendszerváltás 20. évfordulóján, 2009 decemberében Traian Basescu akkori államfő tüntette ki a Románia Csillaga érdemrend Lovagi Fokozatával "a romániai rendszerváltozás elindításában játszott történelmi szerepéért". Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, amiért Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében, miként azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.


 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: minden lehetőséget ki kell ...
Újból megnyílt az auschwitzi múzeum
Koronavírus - Ehalasztották a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ