Iohannis: újabb egyeztetések lesznek a kormányalakításról (FRISSÍTVE)

Iohannis: újabb egyeztetések lesznek a kormányalakításról (FRISSÍTVE)
Sorra járulnak a december 6-i választáson a parlamentbe bejutott pártok küldöttségei hétfőn Klaus Iohannis elé, hogy a leendő kormányról és a miniszterelnök-jelölt személyéről egyeztessenek az államfővel. A megbeszélésen elsőként a Szociáldemokrata Párt (PSD) vett részt, majd a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS, a Románok Egységéért Szövetség (AUR), az RMDSZ és nemzeti kisebbségek csoportja következik. A konzultációk végén várhatóan Klaus Iohannis összegzi az álláspontját, és bejelentést tehet arról, hogy kit bíz meg kormányalakítással. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor délután 4 órakor tájékoztatja a sajtót a tárgyalások eredményeiről.

A ma esti sajtónyilatkozata során az államfő kijelentette: jelen pillanatban még nem teljesültek a kormányfőjelölt megnevezésének feltételei, ezért újabb egyeztetésekre kerül sor. Ugyanakkor közölte: az új parlament december 21-én alakul meg.Az alkotmány értelmében Románia elnöke nevesít egy jelöltet a kormányfői tisztségre, miután tanácskozott a parlamentben abszolút többséggel rendelkező párt, vagy abban az esetben, ha nincs ilyen többség, akkor a parlamenti pártok képviselőivel. A miniszterelnök-jelölt a nevesítéstől számított 10 napon belül bizalmi szavazást kér a parlamentben a kormányprogramra és a kabinet összetételére. A kormány programját a képviselőház és a szenátus együttes ülésen vitatja meg, majd parlamenti többséggel szavaz bizalmat a kormánynak. A miniszterelnök, a miniszterek és a kormány többi tagja egyénileg teszi le az esküt Románia elnöke előtt. A kormány az eskü letételének napjától kezdve gyakorolja megbízatását.

Nemzeti egységkormányt javasol a PSD

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nemzeti egységkormány alakítását javasolta a Klaus Iohannis államfővel folytatott hétfői konzultáción, és Alexandru Rafilát jelölte a miniszterelnöki tisztségre - nyilatkozta az alakulat elnöke a Cotroceni-palotában zajlott egyeztetést követően.

Marcel Ciolacu szerint Iohannis elnök "tiszteletreméltónak" nevezte a Rafila jelölésére vonatkozó javaslatot.

A PSD elnöke kifejtette, kizárólag a nemzeti egységkormány alakításának lehetőségéről tárgyaltak az államfővel, akivel azt is közölték, hogy a PSD meglátása szerint a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ között a hétvégén zajlott "nevetséges" koalíciós tárgyalásoknak "nincs helyük egy valódi demokráciában". Hozzátette, a világjárvány kiváltotta egészségügyi és gazdasági válság miatt nehéz időszakon megy át az ország, és ebben a helyzetben nem engedhet meg magának "egy törékeny parlamenti többséget", ezért tartják a nemzeti egységkormányt a legjobb megoldásnak.

"Ebben a politikai konstrukcióban természetesen a választásokat megnyert pártnak kell adnia a miniszterelnököt" - nyomatékosította Ciolacu.

A szociáldemokrata pártelnök azt is leszögezte, a nemzeti egységkormánynak valamennyi parlamenti párt tagja lenne, beleértve a PNL-t is, egy esetleges PSD-PNL-kormány alakításának lehetőségét azonban kizártnak tartja.

Ciolacu hangsúlyozta, ha az államfő mégis a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ közös jelöltjét bízza meg kormányalakítással, "egyértelművé válik, hogy továbbra sem hajlandó kimozdulni a kampánylogikából, továbbra is egy bizonyos párt oldalán áll, továbbra is saját kormányt szeretne, és nem tartja tiszteletben az alkotmány szellemét". A PSD semmiképpen sem fog bizalmat szavazni egy ilyen kabinetnek - szögezte le. 

Florin Cîţut javasolta miniszterelnöknek a PNL

Orban: Florin Cîţut javasolta a miniszterelnöki tisztségre a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Klaus Iohannis államfővel folytatott hétfői egyeztetésen - jelentette ki a konzultációt követően Ludovic Orban pártelnök, hozzátéve, hogy a képviselőházi elnököt is a PNL adná.

Orban rámutatott, a liberális küldöttség közölte az elnökkel, hogy a PNL továbbra is elkötelezett egy jobbközép kormány alakítása mellett, "amely biztosíthatja Románia fejlesztését, a rendszerreformok megvalósítását és azt a gazdasági előrelépést, amelyre az országnak szüksége van".

Ludovic Orban kifejtette, alakulata Florin Cîţut jelöli a kormányfői tisztségbe, és javaslatuk értelmében a pártelnök töltené be az alsóházi elnöki tisztséget.

A PNL vezetője elmondta még, alakulata nem ért egyet azzal, hogy a PSD bármilyen formában részt vegyen a kormányzásban.

"A PSD miatt 30 éven át egy helyben toporgott az ország, miután a polgárok 2016-ban bizalmat szavaztak nekik, három éven át az ellenkezőjét tették mindannak, amit megígértek" - fogalmazott.

Hozzátette, pártjának vezetőtestülete határozatban rögzítette, hogy az USR-PLUS-szal, az RMDSZ-szel és a nemzeti kisebbségekkel hajlandó együttműködésre lépni, és ehhez tartják magukat, ettől eltérő összetételű parlamenti többség kialakítása "egy pillanatig sem merült fel, még nem hivatalos tárgyalásokon sem".
Optimista az USR-PLUS, létrejöhet a többség

A Cotroceni-palotában folytatott hétfői egyeztetés után az USR-PLUS Szövetség optimista egy stabil és kiegyensúlyozott jobbközép parlamenti többség kialakítását illetően – nyilatkozta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna.

Barna leszögezte: közölték az államfővel, hogy az USR-PLUS csak egy olyan koalícióban hajlandó részt venni, amely képes az építkezésre, és nem fél évig vagy egy évig lesz életképes, „hanem négy éven át kormányozni tudja az országot, és végre tudja hajtani a szükséges reformokat”.

Rámutatott: az USR-PLUS Dacian Cioloşt javasolja a miniszterelnöki tisztségre, mivel ez biztosítaná az egyensúlyt a koalícióban, tekintettel arra, hogy a PNL igényt tart az alsóházi elnöki funkcióra.

Barna elmondta még, az USR-PLUS készen áll arra, hogy folytassa a koalíciós tárgyalásokat, és bízik benne, hogy sikerül megállapodásra jutniuk a pártoknak. Klaus Iohannis is azt szeretné, hogy a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ hozza létre a parlamenti többséget – számolt be a tárgyalásról az USR elnöke.

Saját kormányfőt jelölt az AUR

A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) Călin Georgescut jelölte a miniszterelnöki tisztségre az államfővel folytatott konzultáción – jelentette ki az alakulat társelnöke, George Simion.

A Cotroceni-palotában tartott egyeztetést követően Simion rámutatott, mivel a parlamenti választásokon az első három helyen végzett párt nem állt elő „meggyőző nevekkel”, az AUR úgy döntött, hogy Călin Georgescut nevesíti a miniszterelnöki tisztségre.

„Most a PSD választóihoz szólok: hasonlítsák össze a szociáldemokraták jelöltjét, Alexandru Rafilát – aki egyetértett azzal, hogy bezárjanak bennünket a házba, és hogy visszaélésszerű intézkedéseket hozzanak időseinkkel szemben – Călin Georgescuval” – fogalmazott.

Az AUR társelnöke hozzátette: Georgescu egyrészt számottevő nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, másrészt megvannak azok a tulajdonságai, amelyeket az AUR megkövetel az ország vezetőitől: „legyenek hazafiak, szeressék a népüket, legyenek tisztességesek, feddhetetlenek és legyenek jó szakemberek”.

Kelemen Hunor: a túltáplált egók harca

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az államfővel folytatott tárgyalás után közölte, egyelőre nem sikerült megállapodniuk a pártoknak és a két nagyobbik koalíciós partnert tette felelőssé a kialakult helyzetért. Úgy vélte, hogy „a túltáplált egók harca” zajlik utalva ezzel arra, hogy a képviselőház elnöki posztja körül nem tud megállapodni az PNL és az USR-PLUS. Megállapította, jelenleg bizalmatlanság tapasztalható a felek között, de azt túl korainak tartotta, hogy Klaus Iohannis elnök közvetítésére legyen szükség.

A szövetségi elnök szerint türelem kell a tárgyalásokhoz, hiszen alig vannak túl az első találkozókon és reményét fejezte ki, hogy tető alá lehet hozni az egyezséget. Mint mondta, az elsődleges cél az, december 23-ig iktassák be az új kormányt, ha ezt nem sikerül teljesíteni, akkor kívánatos lenne, hogy december 26-án vagy 27-én megtörténjen ez, ugyanis Kelemen szerint nem lenne jó, ha az újévet is még mindig az ideiglenes kormánnyal kezdenénk.

Ismét hangsúlyozta, politikai kormányt akar a szövetség és normálisnak tartja, hogy a PNL kapja a kormányfői posztot, hiszen az esetleges koalíció pártjai közül ők kapták a legtöbb szavazatot. Kelemen Hunor elmondta azt is, hogy nem javasoltak miniszterelnök-jelöltet az elnöknek, ugyanis elfogadják Cîțut, hozzátéve: amennyiben a két párt nem tud megegyezni a képviselőház elnöki tisztségében, az RMDSZ kész javasolni személyt erre a funkcióra.

Kelemen közölte, a kormányprogramban a nemzeti kisebbségek védelme is tételesen szerepelni fog, de nem közölt részleteket. Hozzátette, egyelőre a minisztériumok elosztása nem került szóba, hiszen még azt sem lehet tudni, hogy hány minisztériuma lesz a kabinetnek.

(Borítókép: az államfő és az elnöki hivatal munkatársai az RMDSZ képviselőivel találkoznak. Fotó: presidency.ro)