Megyei hatáskörbe a regionális kórházat?
Vissza

Megyei hatáskörbe a regionális kórházat?

A Kolozs Megyei Tanács elnöke, Alin Tişe hivatalos kéréssel fordult az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságához, valamint az Operatív Regionális Program (POR) Menedzserhatóságához, amelyet a Vidékfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium ügyel fel, és melyben az egészségügyi minisztérium hatásköréből a megyei önkormányzatéba helyeztetné át a Kolozs Megyei Regionális Sürgősségi Kórház megépítésének tervét.

A közlekedési és szakképzési infrastrukturális fejlesztési célokra uniós forrásból eddig 190 millió eurót hívtak le, ami a megyei elöljáró szerint a komoly szándékot bizonyítja.  A változtatás azért szükséges, mert a 2014-2020-as POR a regionális sürgősségi kórházak ügyét az egészségügyi minisztériumra testálta, azonban ily módon kevés előrehaladás mutatkozott a megvalósítás irányába.

Jelenleg Kolozs megyében a regionális kórház feladatait öt kórház 45 különálló épületben látja el, összesen 3100 ággyal. Az utóbbi két évben a környező megyékből érkező betegeknek köszönhetően megháromszorozódott a kórházi ellátást igénylők száma.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három évtizednyi harc, építkezés és ...
RMDSZ: ahol 15% magyar él, ...
Létrejött az Erdélyi Magyar Szövetség - ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ