Megviseli az albérletpiacot az egyetemek online oktatása
Bónis Endre ingatlanszakértő szerint további árcsökkenés várható
Bónis Endre ingatlanszakértő szerint további árcsökkenés várható
Vissza

Megviseli az albérletpiacot az egyetemek online oktatása

Online tanévnyitóval kezdte meg huszadik tanévét szeptember 15-én a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) pedig szeptember 28-án tartják az évnyitót. E két felsőfokú oktatási intézmény évente több tízezer fiatalt vonz Erdély fővárosába, megélénkül a társadalmi élet, valósággal pezsegni kezd a város. A korábbi években az ingatlanpiac és a lakbérek is kimozdultak a nyári letargiából, idén viszont az új koronavírus okozta világjárvány miatt a kolozsvári állami és magánegyetemeknek alkalmazkodniuk kellett az áldatlan állapotokhoz: klasszikus oktatási formában, hibrid oktatással vagy teljesen online változatban zajlik az oktatás. Lévén hogy a legtöbb esetben nem lesz szükség személyes jelenlétre, a diákok már nem költöznek Kolozsvárra, ezt pedig az albérletpiac is megérzi. Ingatlanügynököt, albérlőt és lakástulajdonost kérdeztünk az új helyzetről.

Idén a felsőfokú oktatási intézmények karainak és különböző szakjainak igényeihez igazított oktatással kezdik az új egyetemi évet: a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) honlapján található információk szerint a rektori hivatalba (esetenként szülőktől és hallgatóktól) befutott e-mailek szerint akadnak olyanok, akik kizárólag személyes jelenlétet igénylő oktatással kívánják megkezdeni a tanévet, mások pedig csakis online. Meglepő módon akadnak olyan csoportok, ha kevesen is, akik az aktuális járványhelyzetben egyáltalán nem kezdenének tanévet – olvasható a news.ubbcluj.ro/hu weboldalon, amely Daniel David rektort idézi.

Közlik, hogy a BBTE vezetősége vállalta azt a küldetést, hogy a tanévet klasszikus változatban kezdje, ahol lehetséges, a már meglévő online tapasztalatokkal gazdagodva. „Ezt nemcsak a tanárok és a kutatók kedvéért tesszük – akik tudományos tevékenységüket a tudományos komponensre átirányíthatják –, hanem a hallgatók érdekében is, hogy ne befolyásolja életük menetét. Ezért kértük, hogy az egyes BBTE-karok a diákképviselők álláspontját komolyan gondolják át. A világ legtöbb egyeteme ezt az utat választotta, különösen a legnevesebbek” – írja Daniel David.

A rektor azt szeretné, ha az oktatás a hagyományos módra térne vissza – minél hamarabb. Amennyiben viszont a helyzet romlik, akkor – írja Daniel David – bevezetik a teljesen online oktatást.

A Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (Sapientia – EMTE) egyelőre a hibrid oktatás mellett tette le a garast, Tonk Márton kolozsvári dékán szerint még járványhelyzetben sem fair megfosztani a fiatalokat az egyetemi éveiktől.

A folyamatosan változó járványügyi helyzetben a felsőfokú oktatási intézmények vezetőinek döntéseitől függ, hány fiatalnak kell Kolozsvárra költöznie és albérletet keresnie. Elemzők szerint a korábbi években a lakástulajdonosok sok esetben visszaéltek azzal, hogy a kolozsvári magán- és állami egyetemeken tanuló közel százezer diák közül több tízezren kiszolgáltatott helyzetben vannak, feltétlenül lakhatási körülményeket kell biztosítaniuk maguknak, így folyamatosan emelték az árakat. A jelenlegi helyzetben viszont fordult a kocka.

Az IT-ágazaton és az egyetemeken áll a vásár

A Reform ingatlanügynökség tulajdonosa a Szabadságnak elmondta: Kolozsváron ugyan elkezdődött az albérletkereső szezon, de még mindig sok a bizonytalanság, lévén hogy az egyetemeknek várniuk kellett a végső döntéssel. – Többnyire marad az online oktatás, ez pedig bizonytalan helyzetet teremtett a piacon. Tavalyhoz képest sokkal alacsonyabbak lesznek a lakbérek, a kolozsvári albérletpiac rekordszintű kínálatot mutat. Mindaddig, amíg a számítástechnikai és távközlési iparág és a felsőfokú oktatási intézmények nem állnak vissza a megszokott kerékvágásba, addig a bérelhető lakások iránti kereslet biztosan alacsony marad – fogalmazott a szakember.

Bónis Endre hozzátette: az általa vezetett ingatlanügynökségnél több ízben előfordult, hogy a bérlő és a lakástulajdonos már megegyezett az árban, ám amint bejelentették, hogy az egyetemen a hibrid oktatási módszert alkalmazzák, a bérlő azonnal felmondta a szerződést. – Nagyobb a kereslet az áron aluli lakások iránt. Sok esetben a tulajdonosokban nem tudatosodott a kialakult helyzet, nem engedtek az árból, ezért sok bérlő elköltözött. Ezért néhányan a rövid távú bérbe adás mellett döntöttek – vázolta az ingatlanszakértő. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben 20-30 százalékos árcsökkenést észlelünk, ám Kolozsváron a logikus trend sokszor felülíródik. – Pillanatok alatt változik a helyzet, a piaci állapotot fokozott bizonytalanság jellemzi – mutatott rá Bónis.

Szerinte nehéz helyzetbe kerülnek azok a befektetők, akik lakásvásárlási hitelt vettek fel, kiadták a lakást és abból fizették (volna) a törlesztőrészletet.
 
Alacsony kereslet, olcsóbb albérletek

Statisztikai adatok szerint Kolozsváron jelenleg a tavalyi kínálathoz képest körülbelül 2700 lakással több vár albérlőre. Az összes bérelhető lakásból közel ezer garzon.
 
A nyári stagnálást követően az ingatlantulajdonosok arra számítanak, hogy az elkövetkező időszakban ismét fellendül a piac, lévén hogy akadnak olyan cégek, amelyek lehetővé tették, elvárták, hogy az alkalmazottak visszatérjenek az irodákba, a vendéglők pedig ismét fogadhatnak vendégeket beltéri helyiségeikben. 
Szakemberek szerint elsősorban azok az egyetemi hallgatók térnek vissza a városba, akiknek sikerült állást találniuk, vagy elengedhetetlennek tartják a könyvtári kutatást. Úgy vélik, a rövid távra kiadandó bérlemények helyzetét nagymértékben befolyásolta a nagy méretű fesztiválok (lásd például Untold és Electric Castle) elmaradása, a tulajdonosok ezért átálltak a hosszú távú lakáskiadásra, így ezek esetében növekedés tapasztalható.
 
Az albérletpiac visszaesését a lakásárak is jól tükrözik. Míg tavaly szeptemberben egy garzont átlagban havi 300 euróért adtak ki, most 275-ért kínálják. A kétszobás lakásokért tavaly ilyenkor havi 440 eurót kértek, most 40 euróval kevesebbért is kiadnák. A legolcsóbb övezetek: Szászfenes, Kisbács, Kőváry telep (Gruia) és a Kerekdomb. A diáknegyedben, azaz a Haşdeu övezetben múlt hónapban egy kétszobás lakásért havi 400 eurót kért a tulajdonos. A belvárosban az ár havi 500 euró körül mozog.

Lapunk egy lakástulajdonostól megtudta: immár több mint két hónapja hirdeti garzonját, de eddig egyelten érdeklődő sem kereste meg. Egy Kolozsvárra felköltöző albérlő pedig azt nyilatkozta: a Budai Nagy Antal/Dorobanţilor utcán, egy töltőállomás mellett sikerült albérletet találnia. A hirdetésre a Facebook közösségi portálon talált rá. – Az illető már júniustól hirdette a lakást, de nem talált bérlőt. Így most ötszáz lejért bérelhetek egy szobát a kettőből. Örvendtem ennek a kedvezményes lehetőségnek – fogalmazott a fiatal hölgy.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emmy-díj – Tarolt A korona és a ...
Ingyenes vetítésen látható a colectiv a ...
Dragnea egy új párt színeiben térne ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Tízezrek untoldoztak hétvégén ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • JZSUK: évkezdés tükre előtt állva