Megverselt szecessziós, baglyos és feketerigós újrakezdés
Vissza

Megverselt szecessziós, baglyos és feketerigós újrakezdés

Művészet az újrakezdés vagy bátorságpróba, kihívásokkal teli új kaland, végeláthatatlan körhintázások sorozata vagy csak egyik lépés a másik után meghitt csendességben valaki kezébe kapaszkodva. A 19. Országos Atlantisz harangoz szavalóverseny fiatal szavalói erre a kérdésre próbáltak meg választ találni kortárs magyar költők életérzésével azonosulva Kolozsváron, a János Zsigmond Unitárius Kollégium és a Phoenix Könyvház szervezésében zajló versmondó vetélkedőn. A versenyhelyzet akár rendkívülinek is nevezhető, hiszen maga a vers szerzője, Demény Péter kortárs költő nézett farkasszemet minden szavalóval a zsűri elnökeként. Hogy ez nehezítette-e az idei versenyzők dolgát, már sosem derül ki, de egy biztos: hihetetlen jó hangulatban zajlott a verseny. Egyfajta felszabadult, vidám életérzés lengte be a Vallásszabadság házát.

Rendhagyó módon a Vallásszabadság házában szervezték a versmondást, hadd ismerjék meg az Erdély egész területéről összesereglett fiatalok a műemléképületet, és a ház kiváló akusztikájú hangulatos terme kiváló helyszínnek bizonyult. De az iskola imatermében szervezett díjkiosztó ünnepség is rendkívül családias hangulatban telt. Spontán gitárestbe csaptak át az eredményhirdetésre való várakozás utolsó percei, megzenésített versfeldolgozások jól ismert sorai csendültek fel, a szavalóverseny résztvevői egyetlen hangként hívták maguk közé a költészet szelíd urát.

A zsűri tagja volt még idén Rekita Rozália színművésznő, Kocsis Tünde rendező, Kali Andrea színművésznő és Laczkó Vass Róbert színművész. Kocsis Tünde látványos verskoreográfiát is összeállított Demény Péter verse alapján, amit a díjkiosztó záróakkordjaként mutattak be a diákok. Az Atlantiszos versszínházak legújabbika visszanézhető a szavalóverseny Facebook-oldalán. 

– Egyre inkább azt érzem, hogy nem fogy, hanem nő a száma azoknak, akik Atlantiszon verset mondanak. Az idei tematika is oka lehet a létszámnövekedésnek, örömmel nyúltak hozzá a témához. Sok Lackfi-vers elhangzott, de más kortárs költő szavai is felcsendültek. A szavalóverseny idéntől a minisztérium elfogadott és támogatott versenyévé vált, ezért havi ösztöndíjat lehet igényelni a verseny oklevele alapján. És az is újdonságnak számított, hogy korosztály szerint díjaztunk, nem kellett a kilencedikes a tízedikessel összemérje tudását – mondta el Solymosi Zsolt, a JZSUK aligazgatója, a verseny szervezője.

Különleges ajándék volt, hogy zsinórra felfűzve minden passzolt, nemcsak Demény Péter vállalta el a vers megírását, hanem a szombat esti hagyományos irodalmi csemege, a zárás is rendhagyó volt. Salat Lehel és Márkos Albert duója Demény Péter verseket adott elő Lélekcsönd címmel. Emellett először az Atlantisz harangoz történetében sütemény-költeményeket kínáltak. Húszfajta házi sütire feltűzött kis zászlókra ráírták a versenyző diákok választott versét, így mindenki belekóstolhatott saját versébe.

A szervezők a huszadik Atlantisz harangoz verseny alkalmából kiterjesztenék a versenyzők körét az egész Kárpát-medencére. Megpróbálnak nemzetközi versenyt szervezni jövőre, amelyre a délvidéki, kárpátaljai, felvidéki, őrségi és anyaországi versmondók is jelentkezhetnek. – Ha ezt sikerül összehozni, akkor háromnapos versenyt szervezünk. Emellett a 19 év legjobb versmondóinak verseiből is válogatás hanganyag készül jövőre, amit bárki magával vihet majd a szűkösebb, verstelen időkre – vetítette előre Solymosi.

A kilencedikesek közül I. díjat kapott Szilágyi Anna, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumból, II. díjban részesült Szőcs Noémi, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumból, III. díjat érdemelt Szabó Kincső, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumból. Jancsó-díjban részesült  Szőcs Noémi, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumból. A tízedikesek kategóriájában I. díjat kapott Kiss Boglárka-Dalma, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumból, a II. díj Fákó Hunor, sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumi diáknak jutott, III. díjban pedig Dóczi Richárd, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum tanulója részesült. Dicséretet érdemelt Kocsis Alexandra, a margittai Horváth János Elméleti Líceum és Polacsek Eszter, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja. A tizenegyedikesek közül I. díjas lett Ferencz Ádám, az Apáczai Csere János Elméleti Líceumból, II. díjat vihetett haza Sánta Richárd, a sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumból, III. díjat kapott Kelemen Irénke, a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskolából. Vitéz Magyari Eszter-díjat vehetett át  Kovács Viktória, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból, a Reményik Stúdió  különdíját Szűcs Tamás, Nagyváradi Művészeti Líceum diákja kapta, Simon Kamil különdíját pedig idén Molnár Gergely, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákja érdemelte ki. A tizenkettedikes kategóriában I. díjban részesült Gáspár-Barra Áron, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumból, II. díjat érdemelt Makranczi Krisztina-Priszcilla, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból, a III. díjas pedig Farcas Júlia lett, Kolozsvári Református Kollégiumból. Az Idea Könyvtér különdíjáta Varga Gergő, a segesvári Mircea Eliade Főgimnázium diákja vihette haza, Demény Péter különdíját is Makranczi Krisztina-Priszcilla kapta meg.

Vakarcs Lóránd felvételei


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Magyarul zenélt a városházi toronyóra
Iohannis: csökkent az előrehozott ...
Kolozsvári vendéglők tevékenységét ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ