Atlantisz harangoz: iránytűkeresés a háború árnyékában

Atlantisz harangoz: iránytűkeresés a háború árnyékában
Két év kihagyás után huszadszor kondultak meg Atlantisz harangjai a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban (JZsUK), az iskola és a Phoenix Könyvesház szervezésében április 8-án, pénteken. A rendezvény megnyitójának első mozzanataként Vasyl Stus ukrán költő versét (Demény Péter fordításában) Pánczél Ádám, egykori Atlantiszos díjazott szavalta el. Ez nem számított rendhagyónak, hiszen rég bevett szokás minden versmondó vetélkedőt verssel indítani. Ami viszont különlegessé tette az idei eseményt, az az aktuális orosz-ukrán háborús helyzetre való reflektálás, a versek általi belső béke megteremtésére irányuló törekvés. No meg a János Zsigmond Kollégium bentlakásában élő ukrán zenészcsalád ifjú tehetségének, Skalska Mariianak megérintő produkciója.

A rendezvény bensőséges hangulatát csak tovább fokozta Koppándi Botond teológiai tanár fohásza, aki nagyon találóan a jelenlevőket körüllengő vers illatra és költészet cseppekre hívta fel a figyelmet a versünnepen. Ugyanakkor rávilágított arra, hogy mindannyian Atlantisz naiv, olykor csilingelő ministránsai, a múzsa csókjának bódultjai vagyunk. Már csak mindannyian fel kell ezt fedeznünk magunkban, a csilingelő vagy éppen hangosan kongató versharangokat.

Solymosi Zsolt unitárius kollégiumi aligazgató, a vetélkedő főszervezője az idei rendezvény tematikája kapcsán elmondta, fontos megtalálni a helyes irányt az éppen aktuális, minket is megérintő szomszédos háborús helyzetben. Megjegyezte, nem a versenyzés az elsődleges szempontja a szavalóversenynek, hanem, hogy a résztvevők meghallgatják egymást a száznál több elhangzó vers tolmácsolása közben. Ezúttal Kosztolányi Dezső Lásd, kisfiam, ezt mind neked adom most és Nemes Nagy Ágnes Istenről című versével kellett készülniük a versenyzőknek. Emellett egy szabadon választott magyar vagy világirodalmi alkotást, a témához illeszkedő modern vagy posztmodern verset, versrészletet is hozniuk kellett.

Az ország tíz megyéjének magyar oktatású középiskolájából érkező 43 verskedvelő diákot idén is színvonalas szakmai zsűri – Visky András író, dramaturg, Váradi Izabella, az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ tanácsosa, Kali Andrea és Dimény Áron színművészek és Kocsis Tünde rendező – értékelte. A megnyitón felszólaló Váradi Izabella a líra szerepét boncolgatta. Elmondta: a legegyszerűbb az objektív tényekbe kapaszkodni, de az igazság a legszubjektívebb szövegekben rejlik. A tanácsos a líra igazságának megismerését, megélését kívánta a résztvevő diákoknak. Kerekes Adelhaida Kolozs megyei tanfelügyelő-helyettes is köszöntötte a fiatalokat, sok sikert kívánva számukra.

A megnyitón fellépett a JZsUK Péterffy Gyula Kórusa és zenekara, Ördög Ödön karnagy vezényletével. Rövid ízelítőt kaphattunk a nemsokára induló törökországi turnéjuk repertoárjából, így zenei szempontból (és nem csak) igencsak sokszínűre sikeredett az idei Atlantisz harangoz megnyitója, ahonnan mindenki a szívére hallgatva, a helyes irányba indulhatott tovább.

A szombati versenynap délutánján a zsűri rövid értékelőjét követően kiosztották a díjakat. 9. osztályos kategóriában I. díjas lett Simon Viktória a szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceumból, II. díjat érdemelt Nagy Nikoletta a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumból, III. díjban részesült Balogh Ágnes a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumból. Dicséretet kapott Kopacz Melánia az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumból és Koncsag Eszter a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumból. 10. osztályos korcsoportban I. díjat érdemelt Máthé Gyopár Bíborka a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Líceumból, II. díjas lett Szász Iván-Csongor a Marosvásárhelyi Református Kollégiumból, a III. díjat Balogh Áron, a nagybányai Németh László Elméleti Líceum diákja vehette át. Dicséretben részesült Török-Schuller Lilla a JZsUK-ból, Szilágyi Máté a szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceumból, és Debreceni Máté a zilahi Gheorghe Șincai Tanítóképzőből. Jancsó Miklós-díjat kapott Szőcs Szilárd a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceumból, Balázs Ernő Péter díját pedig Nemes Dávid-Fülöp vehette át a Marosvásárhelyi Református Kollégiumból.

11. Osztályos kategóriában I. díjat érdemelt Fodor Vilmos Márk a segesvári Mircea Eliade Főgimnáziumból, II. díjban részesült Almási Eszter a Csiky Gergely Főgimnáziumból, III. díjat vehetett át Béni Etelka a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumból. Dicséretben részesült Berei Tamás a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumból, Andrási Rafael az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumból és Józsa Anna Barbara a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceumból. Jancsó Noémi-díjat érdemelt Vargyas Sarolta a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceumból. 12. osztályos korcsoportban I. díjat kapott Kupán György Zsolt a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumból, II. díjat érdemelt Szőcs Noémi a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumból, III. díjat ítéltek meg Szakács Katának a Nagyváradi Művészeti Líceumból. Dicséretben részesült Szilágyi Anna és Szentgyörgyi Zselyke a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumból, és Szász-Barra Boglárka a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumból. Simon Kamill díját Sükösd Zoltán a Kolozsvári Református Kollégium diákja vehette át, míg Magyari Eszter díját Madarász Mónika, a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Líceum diákja érdemelte ki.

A díjkiosztót követően Petőfi live! - Egy vidámhangú vándorszínész ügyesbajos dolgai címmel Laczkó Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongorista szerzői- és előadóestje zárta a huszadik versünnepet.

Borítókép: Jancsik Gergő - Nemes Nagy Ágnes Istenről című verse a verselők közös előadásában