Megvan a telek a sürgősségi gyermekkórház építésére
Márciusban bezárják a pataréti szeméttelepet – ígéri Tiºe
Márciusban bezárják a pataréti szeméttelepet – ígéri Tiºe
Vissza

Megvan a telek a sürgősségi gyermekkórház építésére

Miután a Kolozs Megyei Tanács hónapok óta telket akart vásárolni, ahol majd megépíti az új sürgősségi gyermekkórházat, mostanra sikerült beazonosítani az ehhez szükséges héthektáros területet, amely jelenleg a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal tulajdonában van, de majd ingyen átkerül a megyei tanács tulajdonába. Ha minden jól megy, három-négy év múlva fel is épül a korszerűnek ígérkező létesítmény. A több épületből álló komplexumban 700 ágy várja majd a kis betegeket. A megyei tanácsülés másik napirendi pontja a hulladékgazdálkodási központtal volt kapcsolatos: Alin Tiºe megyei tanácselnök szerint a pataréti szeméttelepet márciusban bezárják, az új hulladékkezelő központ első részlege pedig akár szeptembertől működni fog. A tanácsosok rábólintottak a nemzetközi reptér új ideiglenes vezetőtanácsának összetételére is, habár a szociáldemokrata tanácsosok kifogásokat emeltek erre vonatkozólag.

– A sürgősségi gyermekkórház megépítéséhez nagyon fontos volt, hogy megszerezzük az ehhez szükséges területet. A héthektáros terület jelenleg a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal tulajdona, és ingyenesen a rendelkezésünkre bocsátja. Reményeink szerint idén összeállítjuk a szükséges dokumentációt. Ezt követi a tervezési és a kivitelezési versenytárgyalás meghirdetése. Hátha jövőre az építkezést is el lehet kezdeni – nyilatkozta a Szabadságnak Vákár István megyei tanácsi alelnök. 

Jelenleg a gyermekkórház kilenc helyszínen, 14 épületben működik. Ezek közül az egyik visszaszolgáltatási per tárgyát képezi. A kórházak 11 részlegén 553 ágy található a gyermekek, és 65 ágy a hozzátartozók számára. A kórház statisztikai adatai szerint évente 70 ezer esetet kezelnek. A tegnapi tanácsülésen elfogadták azt a határozatot, amely szerint a Kolozs Megyei Tanács kérni fogja a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalt, hogy a tulajdonát képező a Borháncs negyedben található területet adja át ingyenesen. A városi tanácsnak pedig majd el kell fogadnia egy határozatot, amelyben lemond a Kolozs Megyei Tanács javára. Mivel a héthektáros terület egy 60 hektáros föld része, a telekkönyvben is le kell választani a hét hektárt, és bejegyezni a megyei tanács tulajdonjogát. Majd csak ezt követően lehet a szükséges tanulmányokat elvégeztetni, és meghirdetni a közbeszerzési versenytárgyalásokat. Az új kórház 700 ágyas létesítmény lesz, amelyet négy irányból is meg lehet majd közelíteni, és közel van mind a jelenlegi, mind a jövőben megépítendő terelőúthoz. 

A Kolozs Megyei Tanács másik határozata a pataréti szeméttelepre vonatkozott. Alin Tişe nyugodtan közölte:  jó esély van arra, hogy márciusban a pataréti szeméttelepet bezárják, és az új hulladékkezelő állomás első részlege már szeptembertől működjön. Mivel a szamosújvári és a bánffyhunyadi nem EU-konform szeméttelepeket már bezárták, a dési és az aranyosgyéresi telep bezárása folyamatban van, így tehát Alin Tişe megyei tanácselnök szerint Kolozs megye lesz országosan az első, ahol minden nem EU-konform szeméttelepet bezárnak. Aggodalomra semmi ok, mert a megvalósítási határidőt 2020-ig kitolták 2016-ról, tehát szankció sem fenyeget.

A kolozsvári reptérrel két határozat is foglalkozott. A négyes határozat a 3500 méteres kifutópálya érdekében eszközölt kisajátítások miatti telekkönyvi bejegyzésekre vonatkozott. Megtudtuk: ha majd elterelik a Szamos medrét, új hidat kell építenie a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztériumnak, de a megyei tanács is hajlandó ebbe pénzt fektetni. A híd építése azért késik, mert ezt a munkálatot eddig sehol nem irányozták elő, és az állami költségvetésből idén csak három millió lejt utalnának ki erre a projektre, miközben 40 millió lejre lenne szükség.  

Kisebb vitát generált a repteret ideiglenesen vezető igazgatótanács összetételének megszavazása. A szociáldemokrata tanácsosok a pénzügyminisztérium által hivatalból kijelölt személy ellen berzenkedtek, de végül elfogadták a határozatot 23 igen, 1 ellenszavazattal és 11 tartózkodással. 

Alin Tişe az ülés után elmondta: a reptér eddig is héttagú vezetőtanáccsal működött, és reméli, hogy a különböző minisztériumok által kijelölt személyek majd jó munkát végeznek, hiszen a reptér hatékony működéséhez erre van szükség. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hangszórókból szól majd a román himnusz ...
Országszerte 184 egészségügyi ...
Koronavírus - Meghalt egy 74 éves férfi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ