Megújul Kolozsváron a Mócok útja és környéke
Vissza

Megújul Kolozsváron a Mócok útja és környéke

Kolozsvár önkormányzata felújítja a Mócok útja végét, a Monostori utat és a környező utcákat – a Villamosmű/Uzinei Electrice utcát, az Ecetgyár/Oţetului utcát és a Szélső/Mărginaşă utcát. A projekt megvalósítása 10 épület és 22 terület kisajátításával jár, az ingatlanok összértéke 14,4 millió lej.

A terv a Malomárkon átívelő hidat is magába foglalja. A megvalósítás időtartama 24 hónap, az összköltsége pedig áfával együtt 54,3 millió lej. A Monostori út 4 sávos lesz, a sávok egyenként 3 méteresek lesznek, a Szélső utcával való találkozásánál 5 sávosra bővítik. A Szélső utca háromsávos, az Ecetgyár utca négysávos lesz, a Mócok útjával való találkozásnál 5 sáv áll majd az autósok rendelkezésére. A Mócok útjának a Szélső és a Moldovei utca közötti szakasza négysávos lesz. A Mócok útján, a Monostori úton valamint az Ecetgyár utcában 2 méter széles biciklisávokat is kialakítanak.

A forgalom ésszerűsítése során a szakértők arra számítanak, hogy a tömegközlekedési eszközök sebessége mintegy 30%-kal nő, az autósforgalom sűrűsége pedig 35%-kal csökken. „Ahhoz, hogy Kolozsvár azzá az élhető várossá váljon, amelyet az RMDSZ az önkormányzati választási programjában elképzelt, szükség van az összefüggő bicikliút-hálózatra, amely a lakónegyedeket összeköti a belvárossal. Ez a beruházás a városi mobilitás gördülékenyebbé tételéről szól, így ebből a projektből a biciklisávok sem hiányozhattak. Ezeknek a sávoknak a kialakítása révén is bátorítani szeretnénk az embereket arra, hogy alternatív, környezetbarát eszközökkel közlekedjenek, az autót pedig csak akkor használják, ha hosszabb útra mennek és elhagyják a várost” – mondta Oláh Emese, az RMDSZ kolozsvári alpolgármestere.Borítókép: a látványterv


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: nem szándékozunk lezárni az ...
Elhunyt az argentinok legendája, Diego ...
Bukaresti kórház folyosóján kezelt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...