Megtartották a harmadik Pride-felvonulást Kolozsváron
Vissza

Megtartották a harmadik Pride-felvonulást Kolozsváron

Harmadik alkalommal rendezték meg Kolozsváron az LGBT-közösség (homoszexuálisok, leszbikusok, transzneműek és queerek) felvonulását. Ezúttal már nem a Szamos parton került sor a rendezvényre, ahogy az előző két évben történt, amikor a városvezetés különböző útjavítási munkálatokra hivatkozva nem engedélyezte a belvárosi helyszínt, hanem a város főterén. A résztvevők száma meghaladta a három ezret. Ezt megelőzően déli 1 órakor Avram Iancu szobránál a szélsőségesen nacionalista Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű szervezet a hagyományos családmodell mellett tüntetett. Az alig száz szimpatizáns közt volt Gheorghe Funar, Kolozsvár egykori magyargyűlölő polgármestere is. A rendőrség és a csendőrség mindvégig felügyelte a megmozdulásokat, így azok idén nagyobb incidensek nélkül zajlottak le. Mindazonáltal a rendfenntartók nem léptek közbe, amikor az LGBT egyik jelképét, a szivárványszínű zászlót megtaposta néhány jobbos szónok.

Szombat délután fokozatosan gyűlt a tömeg Kolozsvár Főterén a tikkasztó melegben.

–  Sokan kérdezik, miért szervezünk utcai menetet. Azért, mert azt akarjuk, hogy minket is észrevegyenek. Az emberek évtizedeken át nem tudták, kik is vagyunk. Mi is inkább elrejtőztünk, mert féltünk a többiek reakciójától.  Minket kiáltottak ki a nép ellenségeinek, és nekünk most sem adják meg azokat a jogokat, amelyek másokat megilletnek. A tavalyi referendum után rettenetesen éreztük magunkat, de túltettük magunkat ezen. Örülünk, hogy mi, akiket sokan másodrangú állampolgárnak tekintenek, itt lehetünk Kolozsvár Főterén. Mi itt most történelmet írunk! – mondta az LGBT-menet szervezője, Lucian Dunăreanu.

Andreas Wolter, kölni alpolgármester idén is jelen volt a kolozsvári felvonuláson. Beszédében kifejtette: örül, hogy ő mondhatja a nyitó beszédet, és ígérte, minden évben el fog jönni a Pride-menetre. 

Pascal Fesneau, Franciaország tiszteletbeli kolozsvári konzulja helyeselte, hogy évről évre többen vesznek részt a kolozsvári Pride-meneten. Jose Arnaud Uson, Spanyolország tiszteletbeli konzulja pedig azt közölte: Spanyolországban a törvény már engedélyezi az egyneműek házasságát, reméli, hogy idővel Romániában is be fog ez következni.

A több ezer ember, közöttük szép számmal külföldiek, vidáman és harsányan, dobszóval és be-bekiabálva ment végig a Deák Ferenc (Eroilor) utcán, majd elhaladt a Bocskai (Avram Iancu) tér előtt, elvonult a Honvéd (Dorobantilor) út elején, a törvényszék épülete előtt, majd kikanyarodott a Magyar (1989. December 21-e) utcába, végigment a Kossuth Lajos utcán és visszaért a Főtérre. A rendőrség és a csendőrség mindvégig felügyelte az LGBT-menetet, az útvonal melletti kisebb utcákat rendőrkocsikkal zárták le. Ahogy a menet elhaladt a lakóházak és üzletek előtt, az emberek kitódultak: sokan mosolyogtak, integettek, ezzel mintegy egyetértésüket fejezve ki az LGBT-felvonulók iránt. A résztvevők között nagyon sok volt a fiatal: a huszonévesek mellett tizenévesnek tűnő lányokat és fiúkat is láthattunk szép számmal. A hat órakor kezdődött menet hét órára visszatért a Főtérre, majd a résztvevők szétszóródtak.

Előtte ellentüntetést szervezett az Új Jobboldal 

Ezt megelőzően a Bocskai/Avram Iancu téren az Új Jobboldal tartott „ellentüntetést”.

– Harmadik alkalommal jöttünk erre a térre, hogy hangot adjunk a hagyományos család melletti elkötelezettségünknek. Hogy a hagyományos családról szóló tavalyi népszavazás nem volt érvényes, az másodlagos. Óriási volt a nyomás a népszavazás ellen, még a Cotroceni-palotából is.  A fontos az, hogy a népszavazáson résztvevők 92 százaléka a hagyományos család mellett tett le voksát. Nincs egyetlen olyan, a hagyományos család mellett szervezett európai népszavazás, ahol ilyen magas eredmény született volna. Ma ezt a 92 százalékos eredményt ünnepeljük meg, hangot adunk a kolozsvári keresztények elvárásainak, és ellenszegülünk a homoszexuálisok menetének. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal meghátrált, és átengedte nekik a város központját. Ennek következményei lesznek a következő években. Egy ilyen eseményt nem kellett volna engedélyeztetni. Nevetséges, hogy bizonyos emberek a nemi irányultságukkal büszkélkednek. Kolozsvár nem lehet büszke a homoszexuálisok menetére. Szégyen ez a városnak, amely soha nem azonosult ezzel a fogalommal. Az a tény, hogy a homoszexualitás több ezer éve létezik, nem érv annak legalizálása és a menetük engedélyeztetése mellett.  Kolozsvár számunkra mélyen keresztény város. Ez a kisebbség megpróbálja zavarni a vizeket. A résztvevők többsége más országból jön, a nagykövetségek pedig szponzorizálják ezeket az eseményeket. Temesvárról Kolozsvárra költöztek, majd június 22-én Bukarestben menetelnek.  Ez homoszexuális turizmus, amivel nincs okunk büszkélkedni – hangoztatta Tudor Ionescu ügyvéd, az Új Jobboldal elnöke. Majd egy másik szónok a földre dobta, és megtaposta a homoszexuálisok jelképét, a többszínű zászlót.

Gheorghe Funar, a város 1992-2004 között tisztségben levő polgármestere biztosította a jelenlevőket, hogy ő nem engedélyezte volna az LGBT-felvonulást.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusra halasztották a cannes-i ...
Ingyenes online Rossini Gála a Müpából
Meghalt Börcsök Enikő színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ