Megszűnik a délutáni oktatás az Apáczai-líceumban
Három előkészítő osztály az A. Saligny Szakiskola épületébe fog járni
Három előkészítő osztály az A. Saligny Szakiskola épületébe fog járni
Vissza

Megszűnik a délutáni oktatás az Apáczai-líceumban

Második félévtől a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum három előkészítő osztálya az Anghel Saligny Szakiskola épületébe költözik a szülők megkérdezését követő iskolai vezetőtanácsi ülésen hozott döntés nyomán.

Megkeresésünkre Vörös Alpár iskolaigazgató elmondta: az első félévben a három harmadikos osztály járt délután, mivel  olyan sok a gyermek, hogy már nem elegendő a nemrég  új épületszárnnyal gazdagodott iskolaépület sem.  A költözést követően második félévtől megszűnik a délutáni oktatás az Apáczai-líceumban.

– Volt egy előzetes kérdőíves felmérés október végén, amikor felmerült a költözés gondolata. Akkor kikértük az összes elemi osztályos gyermek szülőjének véleményét, és 75% támogatta a költözést. A múlt héten csütörtökön újabb felmérést hirdettünk meg, ezúttal csak az előkészítő osztályos gyermekek szülei körében, és a válaszadók 67,4%-a a költözést választotta. Ez azt jelenti, hogy a második félévtől a három előkészítő osztály az A. Saligny Szakiskola épületébe fog járni, és megszűnik a délutáni oktatás – nyilatkozta a Szabadságnak Vörös Alpár, az Apáczai-líceum igazgatója.

A Szabadság azon kérdésére, hogy mi lesz a 2022/2023-as tanévben, az igazgató azt válaszolta: tavasszal, amikor lezárul az előkészítő osztályba való beiratkozás, akkor pontosan fogják tudni, hány előkészítő osztályuk lesz, de úgy tűnik, hogy a gyereklétszám csökkenése miatt nem három, hanem csak két előkészítő osztály indul a 2022/2023-as tanévben.

– Az iskola vezető tanácsa  a december 20-i gyűlésén újraelemezte az iskola tanteremgondjaival kapcsolatos megoldási lehetőségeket, és a következő információk alapján hozott döntést. A központban továbbra sincs kilátás a következő 5 évben tantermet biztosítani sem más iskola, sem egyházi, vagy magántulajdonban levő épületben. A Saligny Szakiskola bentlakásában felszabadult tantermek hosszabb távon használhatóak, van arra lehetőség, hogy távlatilag akár háromnál is több termet használhassunk. A gyerekek biztonsága és a diákok közlekedésének megkönnyítése érdekében egy olyan órarendet alkalmazunk, amely lehetővé teszi az iskola Király utcai székhelyére való eljutást is testvérgyerekek esetén, illetve az épületben levő többi iskolásgyerek programjától is biztosítsunk egy elkülönítést. A vezető tanács 10 jelenlevő tagjának egyöntetű szavazata alapján a három előkészítő osztály költözése mellett döntöttünk. A vezető tanács tagjai tudatában vannak annak, hogy a két rossz döntés közül ezt választva vannak sokan, akik számára ez a helyzet gondot fog okozni, de reméljük közösen találunk megfelelő megoldásokat.  A vezető tanács tagjai folytatják az egyeztetéseket a városházával az iskolabuszok új helyszínre való közlekedésével kapcsolatban.  Az Encyclopaedia Egyesület ugyanakkor felvállalja, hogy amint anyagilag is segíteni próbált a harmadikos diákok preschool foglalkozásai esetében, úgy ebben a helyzetben is megadja a szükséges anyagi támogatást, hogy az új helyszínen a feltételek legyenek a lehető legjobban kisdiákjaink számára. Ennek érdekében szívesen fogadjuk a javaslatokat az osztályok tanítói és szülői közössége részéről. Szándékunk kiemelten odafigyelni a tanítóink támogatására és a többi osztállyal való közös tevékenységekre, amint a járványhelyzet ezeket megengedi – tudhattuk meg az Apáczai-líceum szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ