Megszólalt a Beethoven korabeli fortepiano
Somlai Petra koncertje a Mozart-fesztiválon
Somlai Petra koncertje a Mozart-fesztiválon
Vissza

Megszólalt a Beethoven korabeli fortepiano

A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia néhány évvel ezelőtt vásárolt Bécsből Steinway-zongorákat és egy feltételezhetően 1830-ban készült fortepianót, a zongora elődjét. Ezen a közel kétszáz éves hangszeren játszott az idei Mozart-fesztivál során Somlai Petra előadóművész is november 21-én este a zeneakadémia stúdiótermében.

Somlai Petra azon magyar előadóművészek közé tartozik, akik fiatal koruk ellenére már jelentős nemzetközi karriert futottak be: a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után Angliában és az amszterdami Királyi Konzervatóriumban tökéletesítette tudását.

2010-ben a belgiumi Brugesben megrendezett nemzetközi fortepiano-versenyen elnyerte mind az első díjat, mind a közönség különdíját. A magyarországi elismerés sem késlekedett: Junior Prima Primissima díjban részesült. Az előadóművész 2013-tól a University of North Texas felsőoktatási intézménynél historikus hangszert oktat.

Somlai Petra műsorán W. A. Mozart d-moll fantázia KV 397, a C-dúr KV 330 szonáta, L. van Beethoven Esz-dúr op. 27. Nr. 1 szonáta és a c-moll Patetica op. 13. szonáta szerepelt. Egy este alatt szünet nélkül négy ilyen problematikus és ismert művet előadni kihívást jelenthet bárkinek. Egy olyan – bátran mondhatom – világhírű és elismert művész, mint Somlai Petra azonban elbűvölte a hallgatóságot minden szempontból tökéletes játékával.

A koncert után az előadó vidáman és mosolyogva nyilatkozta a sajtónak: a kolozsvári fortepiano valóságos ékszer, amelyen öröm volt játszani. A zeneakadémia tulajdonában lévő fortepiano tipikusan Beethoven korabeli hangszer, amelyen a leghitelesebben a Beethoven-műveket lehet játszani. Megtudtuk: az elmúlt húsz évben egyre több fiatal előadó fordul érdeklődéssel a fortepiano felé, akik inkább társként és nem ellenfélként viszonyulnak egymáshoz.

(A szerző fekvétele)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dévai kórház: 14 napig nem megy be, és ...
Elkezdődött a maszkgyártás Romániában: ...
Ablakomból a világ – küldjetek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ